Täiskasvanud õppija nädal liidab põlvkondi

Eile algas taas üleriigiline täiskasvanud õppija nädal (TÕN), mille arvukad ettevõtmised vähemasti Jõgevamaal seitsme päeva sisse tegelikult ära ei mahugi. Ka TÕNi maakondlik tunnustamisüritus saab teoks alles 1. novembril.

TÕNi maakondliku koordinaatori Pille Tuti sõnul seisab nädala püsimoto “Õpime mõnuga!” kõrval teist aastat moto “Õppimine seob põlvkondi”.

“Põlvkondade side võib õppimise juures toimida mõlemat pidi: lapselapsed saavad õpetada vanavanemaid infotehnoloogiavahendeid, internetti ja e-teenuseid kasutama, vanavanemad aga jagada näiteks käsitööoskusi ja tuletada meelde vanu toiduretsepte,” ütles Pille Tutt. “Näiteks Kassinurme nais- ja Kaarepere külaselts korraldavadki TÕNi raames ehete valmistamise õpitoa ning õpitoa “Vanaema retseptid lapselapsele”, Esku külaselts korraldab aga kohalikus koolimajas eri põlvkondi ühendava mängupäeva. Loodame, et ka lasteaiad leiavad võimalusi külla kutsuda vanavanemaid, kellel on lastele kindlasti millestki olulisest rääkida, näiteks suhtlemis- ja käitumiskultuurist.”

Jõgeva Täiskasvanute Keskkool kutsub TÕNi raames tundidesse oma kooli vilistlasi, kes elavaks tõestuseks sellest, kuidas hariduse omandamine elus edasi minna aitab.

Kõige rohkem on TÕNi kavas õpi- ja töötube ning loenguid. Üheks põnevamaks loenguks on kultuuriseltsi Vanaveski Külaakadeemias tuleval neljapäeval toimuv geeniteemaline loeng, mille käigus annab Dagni Krinka vastuse küsimustele, mida ja miks geenid teevad, kas saaksime oma geenide heaks midagi teha, kas geenid ütlevad, mis haigusi me oma elu jooksul põeme jne. Lektor on lubanud kohapeal soovijate DNAd eraldada ja seda mikroskoobi all näidata. Lõpetuseks võetakse ette käik Jõgeva Sordiaretuse Instituudi geenipanka.

Arvukates töö- ja õpitubades saab TÕNi ajal õppida salli ja räti kandmist ning batikatehnikat (Kiigemetsa Kool), märkmiku valmistamist ning looduslike vahendite abil tervise ja ilu hoidmist (Pala kultuurimaja), kodumaiste köögiviljade kasvatamist ja internetist info otsimist (Siimusti raamatukogu), viljapuude lõikamist, pannileiva küpsetamist ning regi- ja rahvalaulude laulmist (Palamuse MTÜ Sokuturi), uude kuube “riietatud” vanade laulumängude mängimist ja kandlemängu (Sadala Külade Selts).

Kodus ja võõrsil

Pille Tuti sõnul on kiiduväärt see, et TÕNi ajal osatakse ära kasutada kohalike loomeinimeste potentsiaali. Pala kultuurimajas kuulatakse näiteks kohalike autorite loomingut ja avatakse Hille Kõrgesaare maalinäitus, Pala raamatukogus avatakse harrastusfotograafide näitus “Minu fotolugu 2011”, Siimusti raamatukogus kohtutakse aga Luual elava ulme- ja lastekirjaniku ning luuletaja Veiko Belialsiga. Ka reisimuljete kuulamise komme pole veel päriselt välja surnud, sest ikka leidub veel paiku, kuhu igaüks naljalt ei satu. Siimusti raamatukogus jagab Piret Tepaskind näiteks oma Sumatra-muljeid, Pala kultuurimajas saab teha jutu- ja pildireisi Norrasse, Hollandisse ja USAsse.

Lisaks kohapeal korraldatavatele üritustele võetakse TÕNi raames ette silmaringi avardavaid retki kodunt kaugemale. Jõgeva Täiskasvanute Keskkooli õpilased ja õpetajad sõidavad Alatskivi lossi ja Liivi muuseumi kaema  ning osalevad täiskasvanuhariduse foorumil, kooli vilistlased võtavad aga osa üleriigilisest koolinoorte kodu-uurimiskonverentsist. Pala kultuurimaja korraldab kultuuritraditsioone tutvustava õppereisi Põlvamaale, Pajusi Küla Selts külastab Mäetaguse valda ja Toilat (põlvkondade sideme tugevdamise eesmärgil minnakse ka selle kandi vanadekodusse), maakonna kultuuritöötajad lähevad aga Sadala Külade Seltsi eestvõttel tutvuma Raplamaa kultuurirahva ja nende tegemistega.

Hääletati internetis

Eile peeti Rapla Vesiroosi Gümnaasiumis TÕNi üleriigiline avaüritus, millel käis ka Jõgevamaa esindus ning millel kuulutati välja paremad aasta õppija, koolitaja, koolitussõbralikuma organisatsiooni ja koolitussõbralikuma omavalitsuse kategoorias.

“Seekord pandi maakondadest esitatud aasta õppija nominentide nimed ja fotod aegsasti üles Eesti Täiskasvanute Koolitajate Assotsiatsiooni Andras kodulehele ning igaüks sai sealsamas oma lemmikkandidaadile toetust avaldada,” ütles Pille Tutt. Jõgevamaa esitas aasta õppija nominendiks Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teaduri Reine Koppeli, kellest saab pikemalt lugeda tänase Vooremaa viiendalt küljelt.

Maakondlik TÕNi tunnustusüritus leiab mitmel põhjusel aset aga alles novembri alguses, ent siis ongi paras aeg ka TÕNi läbiviijaid tänada.

“Kui põnevaid ideid on meie inimestel palju, siis nende teokstegemisega on pahatihti kehvemad lood,” ütles Pille Tutt. “TÕNi ürituste läbiviimine on nii mõnelegi algajale tegijale päris hea koostöö- ja korraldamisharjutus. Sügisene aeg, mil ilm ja lühenev päev meile tubasema eluviisi peale sunnivad, on aga just paras aeg uute teadmiste ja oskustega vaimu värskendada. Ning seda TÕNi ajal just tehaksegi.”

Täiskasvanud õppija nädala ürituste kava leiab Jõgeva maavalitsuse kodulehelt (http://www.jogevamv.ee/documents/Press/TONUritus.pdf), Vanaveski Külaakadeemia loengute kohta saab infot akadeemia kodulehelt Facebook’is.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus