Ilme Tupits pidas rahvusvahelisel konverentsil ettekande

Eile Ülenurmes asuvas Eesti Põllumajandusmuuseumis peetud rahvusvahelisel konverentsil Väärtustame rohkem rukist” esines ettekandega ka Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teadur Ilme Tupits.

Meie teraviljade osakonna teadur ja rukkiaretaja Ilme Tupits rääkis konverentsil rukki aretuse ajaloost ja tänapäevast,” ütles sordiaretuse instituudi direktor Mati Koppel. Konverentsi korraldasid põllumajandusministeerium, rukki selts ja põllumajandusmuuseum.

Tänavu on teoks saanud mitmeid teisigi prestiižikaid sündmusi – näiteks legendaarsele aretajale krahv Bergi sünniaastapäevale pühendatud ümarlaud Sangaste Eesti rukkikultuuri keskuseks”, põllumajandusmuuseumi konverents Tuhat aastat rukkikultuuri Eestis” ja rukkikasvatajate õppepäev Väike-Maarjas Keskkonnasõbralik rukkikasvatus suurtel pindadel”,” lisas Koppel.

Rukkist ja rukkileivast räägitakse ka laupäeval põllumajandusmuuseumis peetaval lõikuspühal. Rukki kasvatamise ja tarbimise propageerimise eestvedajateks on Eestis suuresti Jõgevamaa inimesed – rukki seltsi presidendiks on Jõgeva maavalitsuse arendusnõunik Vahur Kukk, aupresidendiks Jõgeva Sordiaretuse Instituudi kauaaegne direktor akadeemik Hans Küüts, põllumajandusmuuseumi juhib aga omaaegne Jõgeva maavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Põltsamaa lähistelt võrsunud Merli Sild. Rukki seltsi auliige olümpiavõitja Gerd Kanter on aga korduvalt võistelnud ka Jõgevamaa ja Põltsamaa spordiväljakutel.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus