Peapiiskoplik jumalateenistus ja kontsert Torma Maarja kirikus

Tähistamaks Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäeva ja Carl Robert Jakobsoni 180. sünniaastapäeva, külastas EELK Tallinna Püha Neitsi Maarja Piiskoplik Toomkogudus pühapäeval, 29. augustil EELK Torma Maarja kogudust.

Tallinna Toomkoguduse külaliste seas oli ka jumalateenistusel kaasateeninud peapiiskop Urmas Viilma, kes jutlustas ja võttis sõna enne kontserti, samuti Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, kes pidas pihikõne. Pärast jumalateenistust toimus kirikukontsert, kus keskseks interpreediks oli helilooja Olav Ehala. Kirikulisi oli sel pühapäeval Tormas tavapärasest rohkem, sadakond jumalateenistusel ja ligi kakssada inimest sai osa kontserdist.

Kuigi iseseisvuse taastamise aastapäev oli 20. augustil ja meie 19. sajandi rahvusliku ärkamisaja tuntud ühiskonnategelase Carl Robert Jakobsoni (1841–1882) sünniaastapäev juba 26. juulil, otsustasid kaks Maarja kogudust nende sündmuste auks kohtuda nüüd. Peapiiskop kõneles oma jutluses vabaduse ja oma riigi mõistest ning C. R. Jakobsonist. Ta rääkis ka sellest, et meil tuleb elada armastuses, üksteist märgates ja aidates, üksteist teenides. Peale jumalateenistust andis kirikus Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse juhatuse esimees Riivo Sinijärv koguduse õpetajale Mehis Pupartile üle Toomkoguduse poolse kingitusena Torma kogudusele väärisköites Piibli.
Jumalateenistusele järgnes kirikus kontsert „Kodused laulud”, mille korraldasid Ahto Vili, kes on Jõgeva vallavolikogu kultuurikomisjoni aseesimees ja Jüri Kraft, kes on 1954. a. Torma koguduses konfirmeeritud. Kontserdil esinesid lauljad Nele-Liis Vaiksoo ja German Gholami, pianist ja helilooja Olav Ehala, saksofonist Lembit Saarsalu, kontrabassimängija Toivo Unt, kitarrist Ain Agan.

Üllatusesinejaks oli Ahto Vili, kes laulis ja esines ka koos oma lapselapse Ralf Viliga, kes on Tallinna VHK 2. klassi õpilane ja saatis teda kitarril. Kontserti konfereeris Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu TÜ esimees Raul Soodla. Kontserdile sissepääs oli vaba annetus kiriku lõunapoolse välisukse remondi heaks. Selle heaks osavõtjad annetasid heldelt. Kontserti toetasid firmad OÜ Hamm Vara, Kraft & Pojad OÜ, Rauduks OÜ, Tartu Terminal AS, Sadala Agro OÜ, MP & Puitmeister OÜ, Jõgeva vallavalitsus ja Aivar Kokk.
Kuigi Torma ajalukku jättis ehk sügavama jälje siin ligi 14 aastat köstrina ja kihelkonnakooli õpetajana tegutsenud Adam Jakobson (1817 – 1857), kes oli vennastekoguduse eestseisja ja jutlustaja ning asutas siinse vennastekoguduse juures 1848. a. eestlaste ühe esimese pasunakoori ja edendas neljahäälset koorilaulmist, siis isa mantlipärijaks saanud Carl Robert pälvis 1859 – 1862 aastatel samas paigas köstri- ja koolmeistri ametit pidades samuti kogukonna tunnustuse. Juba siin lõid välja tema mitmekülgsed anded. Carl Robert Jakobson oli vast kolmene, kui perekond 1844. aastal siirdus Torma, kus möödus tema lapsepõlv, õpinguaastad ja tööaja algus kuni Tormast lahkumiseni 1862.a., s. o. 18 aastat kogu tema 41-aastasest elust.
Võib öelda, et 29. augustil toimusid Torma kirikus kogukonna jaoks südamlikud ja meeldejäävad üritused. Oli hinge kosutav jumalateenistus ja südamlik kirikukontsert. Tänan Torma koguduse nimel peapiiskoppi Urmas Viilmad ja Tallinna Toomkoguduse õpetajat Arho Tuhkrut! Tänan Tallinna Piiskoplikku Toomkogudust kogudusele kingitud väärisköites Piibli eest! Tänan kontserdi korraldajaid Ahto Vili ja Jüri Grafti, kõiki sponsoreid ja esinejaid! Tänan kõiki osavõtjaid ja annetajaid!
Mehis Pupart EELK Torma Maarja koguduse õpetaja

blog comments powered by Disqus