Elu KEKi hoovis elavneb

Jõgeval Tallinna maantee ääres asuv avar hoov, mida seal nõukogude ajal tegutsenud kolhooside ehituskontori järgi endiselt KEKi hooviks kutsutakse, oli vahepeal üsna mahajäetud ja räämas. Viimasel ajal on seal ärielu taas elavnenud: ettevõtja Sergei Jerjomin hakkas seal poolteist kuud tagasi pakkuma kummipostiteenust ning õlisid, määrdeid ja muid keemiakaupu, OÜ Tolmet Eesti avas samas aga metalli kokkuostupunkti.

 

Sergei Jerjomin on KEKi hoovis tegutsenud juba pikemat aega. Varem käivitatud ettevõtmistest toimivad tal seal autopesula, majutus- ja toitlustusasutus Route House 39 ning klaasistuudio. Kummipostiteenust ning õlisid, määrdeid, autokosmeetikat, pesuaineid ja puhastusvahendeid pakkuma ajendas teda asjaolu, et selleks sobivad ruumid olid olemas ning neil tühjalt seista lasta polnud mõtet.

Nüüdisaegsete kummipostiseadmete soetamiseks sai Jerjomin starditoetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt.

“Kui tavaliselt kummipostides kasutusel olevad montaažipingid võivad kahjustada kallimaid rehve ja velgi, siis siinse pingiga seda muret pole, sest rehvide ja velgedega kokku puutuvad osad on tehtud mitte metallist, vaid kevlarist ehk sünteetilisest fiibrist, mida kasutatakse ka näiteks kuulivestides,” ütles Sergei Jerjomin. “Tänu sellele on mõnedest rallisõitjatest saanud juba siinse kummiposti püsikliendid.”

Ehkki Jõgeval on kummipostiteenuse pakkujaid mitu, usub Jerjomin, et peatselt saabuval rehvivahetushooajal jätkub tööd kõigile. Koos kummipostiga kavatses ta tegelikult käivitada autoremonditöökoja, ent ei leidnud selle tarvis sobivat tööjõudu. Õlisid, määrdeid ja muud müüa jõuab ta aga muude toimetuste kõrvalt ise. Kõnealuse kraamiga kauplemine tundus hea mõttena ka sellepärast, et tänu metalli kokkuostupunktile liigub KEKi õues nüüd talunikke ja teisi selliseid inimesi, kellele need kaubad huvi võiksid pakkuda.

Kallimat ja odavamat

“Pakun kalleid ja kvaliteetseid Hollandi õlisid, ent mul on müügil ka Venemaalt toodud odavad Gazpromi õlid, mis samuti kõigile Euroopa sertifikaatidele vastavad,” ütles Sergei Jerjomin. “Õlisid saab osta hulgi ja väiksemas koguses.”

Lisaks õlidele ja määrdeainetele pakub Jerjomin Jõgevamaal üsna defitsiitset vedelkatalüsaatorit AdBlue’d, mida kasutatakse uute Euro 4 ja Euro 5 normidele vastavate veokite mootorites ning mis aitab heitgaase saastenormidega vastavuses hoida. Samas on müügil kõikvõimalikud keemiatooted, mida vajatakse autopesulas, pesumajas või koristusfirmas.

“Müügil on Itaalia firma Fra-Ber profisarjad, aga ka oma auto hooldamiseks või kodu koristamiseks mõeldud sarjad. Profisarjade kasutajatele korraldame ka koolitusi,” ütles Sergei Jerjomin. “Masuajal, mil elu hammasrataste vahele jäänud ja hügieeninõudeid mittejärgivate inimeste arv kasvas, tõusis uuesti päevakorrale desinfitseerimisvahendite kasutamine. Neidki on meil pakkuda ning ühiskondlikes asutustes läheb neid vaja ukselinkide ja trepikäsipuude, kauplustes ostukorvide sangade töötlemiseks.”

Sergei Jerjomin lisas, et samu tooteid, mida ta müüb, kasutab ta ise oma autopesulas ja majutusasutuses. Kummaski on tal praegu tööl üks töötaja. “Ja ise raban ka kolme eest,” lisas ta muiates.

Mitmekülgsus aitab ära elada

Mitme asjaga tegeleb ta selleks, et nii endal kui alluvatel pidevalt tööd oleks ning kliente jätkuks. Klaasistuudio on näiteks koht, kus juhul, kui kummipostis või majutusasutuses parajasti tööd pole, alati nokitsemist leidub. Stuudio kõige minevam kaup on Eesti lippu kujutavad klaasist külmkapimagnetid, mida valmistatakse kuus oma 800 tükki. Jõulude lähenedes hakkavad firmad ja omavalitsused aga üha enam esinduskingitusi tellima.

Hea koostöö on Jerjominil tekkinud ka ühe turismifirmaga, kes Jõgevalt läbisõitvaid turiste pooleteiseks tunniks tema stuudiosse meisterdama toob. Sulatusahjust läbikäinud klaastaiesed saadab ta meisterdajatele hiljem postiga järele. Stuudios käivad kätt proovimas ka kohalikud õpilased. Eile käis seal mitu õpilasgruppi näiteks Jõgevamaa ettevõtlusnädala raames. Jerjomini stuudiost saavad klaasikunsti harrastajad osta ka klaastaieste meisterdamiseks sobivaid värvilise klaasi komplekte: tehased müüvad ju klaasi harrastajate jaoks liiga suurte ja kallite tahvlitena.

Kui klaasistuudio praegune ruum on kitsavõitu, siis peatselt valmib Sergei Jerjominil suurem, 20 inimesele mõeldud õppeklass. Nii selle väljaehitamist kui ka uue klaasiahju ostmist toetas samuti EAS.

Metalli kokkuostupunkti peab Sergei Jerjomin, nagu öeldud, heaks naabriks ning sellegi ettevõtte on paljud Jõgevamaa kliendid juba üles leidnud. Ühest küljest meelitavad neid ligi OÜ Tolmet Eesti pakutavad head hinnad, teisalt on asukoht mugav: pole vaja metallikoormaga linna vahele seiklema minna, vaid kaubast saab lahti otse suure tee ääres.

Jõgevale kokkuostupunkti rajama ajendas metallifirmat asjaolu, et nende autod siit nii või naa läbi sõitsid. Sobivad ruumid ja laoplats olid samuti saadaval. Seda, et kokkuostupunkt linna sissesõitjate silma risustama hakkab, ei tasu karta, sest kokku ostetud metall veetakse ära kord nädalas ning peale raua on kõigi teiste metallide kogumiseks konteinerid.

“Siia, KEKi hoovile mahub kindlasti veel kauba või teenuse pakkujaid,” lisas Sergei Jerjomin. “Enda kohta ütlen aga, et väikeses paigas ära elamiseks tuleb tegelda mitme üksteist täiendava asjaga.”

Tuleval esmaspäeval kella 9-17 on Sergei Jerjomini ettevõtetes lahtiste uste päevad, ta ootab kõiki vanu ja uusi kliente külla.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus