Tänavune rapsisaak õnnestub müüa soodsate hindadega

Mitmetes põllumajandusettevõtetes koristatakse praegu rapsi, mille saagid võivad aga paikkonniti olla üsnagi erinevad. Rapsi kasvatama ajendavad põllumehi soodsad hinnad ning  turustamisel tehakse ka koostööd.

Paar päeva tagasi alustati suvirapsi koristamisega Torma vallas osaühingus Vaiatu Agri, kus õlikultuuri on külvatud 230 hektarile. “Sortidest kasvatame kõige enam ’Herost’, kuid ka ’Proximod’ ja ’Campinot’. Koristusperioodi pikendamiseks oleme külvanud nii varasemaid kui hilisemaid sorte. Praegu, mil koristatud veidi üle 30 hektari, on lõplikku saagi suurust keeruline prognoosida.  Kindlasti osutuvad saagid põldude  kaupa erinevateks, kusjuures ka samal põllul võib ühelt lapilt saada rohkem ja teiselt vähem seemet. Mõnes paigas tegi kahju pärast kevadist külma sadanud tugev vihm, mis osa taimi kinni peksis,” rääkis agronoom Jaanus Lindsalu.  “Arvestades tänavusi ilmastikuolusid, jääksime aga rahule suvirapsisaagiga 1,7-1,8 tonni hektarilt. Eelmisel aastal olid suvirapsisaak veelgi kesisem,” ütles Vaiatu Agri juhataja Andrus Paloots.

“Tänavu  35 hektaril kasvanud talirapsi  keskmine saak oli 1,8 tonni hektarilt. Taliraps ongi üldiselt saagikam kui suviraps,” lisas agronoom Jaanus Lindsalu. Tema sõnul on Vaiatu Agris rapsi külvipinda suurendatud,  kuid samas ka arvestatud, et taimehaiguste vältimiseks on soovitav kasvatada rapsi ühel põllul vaid ühe aasta ning seejärel teha nelja-aastane vahe.

Saaki turustatakse tulundusühistu Vooremaa Viljakasvatajad vahendusel.

“Üsna suurel pinnal rapsi kasvatama ajendavad meid  soodsad hinnad,” lausus Andrus Paloots. Tema sõnul on tänavu rapsi keskmine hind 450 eurot tonni eest.

Põltsamaa vallas Mällikvere Põllumajandusühistus kestab  rapsi koristamine veel mõned päevad. “Tänavu oli raps külvatud paarisajale hektarile. Saagid on põldude kaupa  erinevad, koristatu järgi võib öelda, et keskmine saak on üle kahe tonni hektarilt,” ütles ühistu tegevjuht Meelis Kaljuste.

“Ka meie  turustame rapsi tulundusühistu  Vooremaa Viljakasvatajad  vahendusel. Osale kogusele on hind juba fikseeritud ning selleks on  450 eurot tonni eest,” lisas ta.

Jõgeva vallas Kassinurme külas asuva Paju talu peremees Sulev Suvi kasvatas tänavu rapsi kuuel hektaril. “Koristama kavatsen hakata sellel nädalal. Rapsi kasvatama ajendas soodne hind ja ka vajadus põldudele viljavaheldust anda. Möödunud aastal müüsin rapsi aktsiaseltsile Werol Tehased ja  tõenäoliselt  eelistan seda ostjat ka tänavu,” lisas ta.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus