Festivalil hiigelkogus küüslauku

Täna hommikul kell 10 avatakse Jõgeva kultuurikeskuse pargis neljas küüslaugufestival. Nimitoodet ehk küüslauku on festivalilaadale oodata lausa 15 tonni jagu, AS Põltsamaa Felix esitleb aga purki pandud Külmalinna Küüslaugusuppi.

Festivali peakorraldaja Aimar Pihlaku sõnul on küüslaugumüüjaid laadale tulemas ligemale kuuskümmend ning ühtekokku on nad lubanud tõesti kohale tuua 15 tonni küüslauku.

„Mine tea, võib-olla on sedagi vähe, nii et tegelikult tasuks küüslauk ikka hommikul ära osta,“ arvas Aimar Pihlak. Ka küüslaugutooteid ja küüslaugust inspireeritud tooteid on tema sõnul jälle juurde tulnud — alates põnevatest toiduainetest kuni küüslaugukujuliste kõrvarõngaste ja küüslaugumotiividega kaunistatud kalossideni välja.

„Ettevõtjad on minu meelest ikka väga nutikad,“ kiitis Aimar Pihlak. „Kui millegi üle iriseda, siis selle üle, et need nutikad tooted enamasti kusagilt kaugemalt tulevad. Jõgeva ümbruse noorteühendusedki võiksid näiteks fantaasia tööle panna, küüslauguteemalisi „vidinaid“ välja nuputada ja neid müües endale raha teenida.

Nagu varasematel aastatel, nii püütakse tänavugi laadal temaatilist joont järgida ning hoida laadaplats puhas suvalise turunänniga kaubitsejatest. Kodumaise toidukauba ja käsitöö pakkujad on see-eest alati oodatud. Ühtekokku tuleb kauplejaid laadale kahesaja ringis.

Nagu ikka, pakub toitlustusettevõtja Virge Mitt kultuurikeskuse ees enda välja töötatud Külmalinna Küüslaugusuppi, ent seekord on rahval võimalus seda võrrelda ASis Põltsamaa Felix samast retseptist edasi arendatud ja sama nime kandva purgisupiga.

„Kell 11.40 hakkavad Jõgeva linnapea Kalmer Lain, Virge Mitt ja Põltsamaa Felixi esindaja laval purgisuppi keetma ning hiljem saavad kõik soovijad suppi maitsta ja koju kaasagi osta. Üks purk maksab kaks eurot,“ ütles Aimar Pihlak.

Uued ja vanad „hitid“

Küüslaugutoite pakuvad teisedki toitlustajad. Proovida saab näiteks küüslaugukohvi ja –õlut, küüslauguleiba ja küüslaugusaia, millele pannakse peale isegi küüslaugumoosi. Küüslaugujäätis ja küüslauguviin on siinsel festivalil muidugi juba vanad „hitid“.

Konkursid on festivalil samad, mis igal aastal. Selgitatakse välja Eesti suurim küüslauk (mitte ümber-, vaid läbimõõdu alusel — see mõõdetakse nihkkaliibriga kõige laiemast kohast). Kauneima küüslaugukübara konkursil senini võidutsenud türilannad Gerly Leit ja Sigrid Gornov tänavu konkureerima ei tule, nii et sel alal ootab „troon“ uusi tegijaid. Selgitatakse välja ka kauneim kaupleja.

Päeva juhib, nagu alati, mr Küüslauk ehk Valdi Reinas, festivalipubliku meelt lahutavad seekord Karl Madis ja Margus Martmaa, Andre Hein ja ansambel Out of Office ning Reet Linna, Are Jaama ja Tõnu Raadik.

Nagu ikka, on kohal ka Eesti Maaülikooli lektor Priit Põldma, kes peab kultuurikeskuses loengu küüslaugukasvatusest. Seekord toob ta kaasa näituse Eestis kasvatatavatest küüslaugusortidest. Loengut peab ta kultuurikeskuse suures saalis, sest kammersaali ei tahtnud kuulajad viimati ära mahtuda. Lisaks küüslauguteemalisele loengule saab kuulata sibulakasvatusteemalist: selle peab Jõgeva Sordiaretuse Instituudi köögiviljade osakonna juhataja Ingrid Bender. Loenguid kuulama pääsevad paraku ainult need, kes festivalipääsme lunastavad, sest kultuurikeskus jääb festivalialasse.

Park jääb kitsaks

Küüslaugufestival on kogupereüritus ja meelelahutust leidub seal lastelegi.

„Kui arvestada, et alla 12 aastased saavad platsile tasuta, siis võiksid vanemad oma võsukestele selle arvelt väikese koolieelset lõõgastust pakkuva batuudiseansi küll võimaldada,“ arvas Aimar Pihlak.

Et kaugemalt tullakse festivalile nii või naa autodega, siis võiksid jõgevlased peakorraldaja arvates võimaluse korral ikka jalgsi tulla. Mujalt tulijatele pakutakse seekord aga parklana välja seesama Tähe tänava ääres paiknev rohumaa, kus pargiti autosid ka juunikuise naiste tantsupeo ajal. Sealt võib kesklinna tulla jalgsi või rongiga: Viljandist tuleb nimelt kohale ratastel lõbusõidurong, mis hakkab kurseerima Tähe tänava parkla ja Suure tänava alguse vahet. Päris tasuta sellega siiski sõita ei saa, vaid tuleb natuke rahakotti kergendada.

„Vabandan ette nende jõgevlaste ees, kelle elu festivalist mingil moel häiritud saab,“ ütles Aimar Pihlak. „Varasematel aastatel on näiteks ette tulnud, et mõni kaugemalt tulnud „jõmm“ oma maasturi kellegi majaesisele muruplatsile pargib. Ja Sauna tänava paneme ka juba reede hommikust kinni ning teeme selle lahti alles laupäeva õhtul kell 23. See-eest tasub festivalil olles just seda tänavat külastada, sest selle äärde koonduvad toidukaupade müüjad.“

Aimar Pihlakule ja tema juhitavale agentuurile Meelejahutaja on festivali korraldamisel abiks umbes 40 vabatahtlikust koosnev mõnus meeskond.

„Mõned neist on kaasa löönud kõigil neljal aastal, mõned on aga uustulnukad. Kaheksa vahvat Jõgeva neidu tulid näiteks kampa tänu naiste tantsupeol saadud vabatahtliku töö kogemusele,“ ütles Aimar Pihlak.

Tema sõnul saab tuleva-aastase viienda festivali ehk veel kesklinnas ära pidada, aga edaspidi tuleb küll arvatavasti linna serva või päris linna piiri taha minna, sest kultuurikeskuse park kipub müüjatest juba umbe minema.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus