Võisiku vaibatöökojal täitus 18 tegutsemisaastat

 

Võisiku Hooldekodu vaibatöökojal möödus 3. augustil tegevuse algusest 18 aastat. Täpselt sama kaua on seal telgedel kudujaid õpetanud ja juhendanud Maia Allik.

Kaheksateistkümne aasta jooksul on Võisiku kangakudujad selle pisikese ettevõtmise, mis juhuse ja saatuse tahtel ja tänu Maia Allikule alguse sai, kindlalt Eesti kaardile kudunud. Et toonane ettevõtmine juhuse läbi sündis, seda kinnitas ka Maia ise.

Kaheksateistkümne aasta eest olid hooldekodu eesotsas Kaarel Kuldma ja Heiki Rosin. Puhu-Risti kudumistöökoda, kus Maia varem töötas, lõpetas tegutsemise. Hakkaja naine võttis oma isiklikud kudumisteljed kaasa ja läks Võisikule.

“Peale minu telgede meil rohkem kangastelgi polnudki. Hiljem saime Soomest ühed laiad teljed lisaks. Siis töötas meil vaibatöökojas kolm inimest. Kaks kudusid ja kolmas valmistas koematerjali ette,” meenutas Maia. Just sel ajal hakati telgesid juurde ostma, nüüd on  neid kokku seitse. Kümme aastat  tegutsesid kudujad keldriruumides, seejärel koliti praegusse asukohta — vanasse puumajja hooldekodukompleksis.  

Kootakse peaasjalikult põrandavaipu

Kaltsuvaipadeks oleks keni triibulisi põrandakatteid ebaõiglane nimetada, sest ribadeks ei lõigata mitte vanu päevinäinud hilpe, vaid uhiuut rullidele keritud kangast, nagu see tehasest välja tuleb. Värvitoonide valik on küllaldane ja materjal ise väga vastupidav – ei veni, ei pleegi ega lähe pesus katki.

<p />

Töökoja juhataja meenutab, et algselt ei olnud masstootmist, nagu see tänaseks välja on kujunenud, plaanis arendada.

“Kogemata kukkus nii välja, et toonasest tagasihoidlikust ettevõtmisest on saanud vaibakudumistöökoda. Müüme oma toodangut laatadel ja kaupleme kohapeal. Enamiku toodangust viib minema sihtasutus “Hea hoog”, kes paiskab kauba üle riigi poodidesse müüki,” rääkis Maia. Müügist saadud raha läheb AS Hoolekandeteenused kassasse. Sellest makstakse töökoja töölistele palka ja ostetakse uut materjali.  

Töölisteks hooldekodu kliendid

Kaheksateistkümne aasta jooksul on Maia õpetanud telgedel kuduma ühtekokku 34 inimest. Paraku on mitmed neist aastate jooksul hooldekodu vahetanud, mitmed tervislikel põhjustel töö lõpetanud. Kuid alati leidub keegi, kes on huvitunud ameti õppimisest, seega teljed tühjaks ei jää. Praegu on ametit õppimas kaks noort naist — Silja ja Elle.

Vaipade arvu üle peab Maia täpset arvestust. Tegutsemisaastate jooksul on töökojast välja tulnud ühtekokku 4400 vaipa. Kangad käärib üles juhendaja ise. Kui varasematel aastatel tuli materjal Soomest, siis nüüd tuleb see Eestist osta, mis on varasemast märksa kulukam.

Maia sõnul tullakse omadega välja, sest vaipadele leidub ostjaid nii kohapeal kui kaugemal. Väga palju tehakse töökojas tellimustöid. Suurim kasu on aga see, et hooldekodu kliendid leiavad kohapeal tööd. Palka makstakse vastavalt tehtud töö hulgale. Igaüks tegutseb nii, nagu talle kohane ja tervis lubab.  

Tööd alustas müügituba

Lisaks vaipadele tehakse Võisikul muudki käsitööd. Käsitöötoa loomise mõte mõlkus tegevusjuhendajal Anneli Haidakul ja asutuse juhatajal Katrin Averjanovil juba ammu meeles, kuid teostuseni jõudis see nüüd. Viimaseks tõukeks sai hooldekodus möödunud aastal toimunud käsitöönäitus.

“Näitusel oli väga palju ilusaid asju ja ma nägin, kui palju kvaliteetset ja erinevat käsitööd tegelikult meie kliendid Võisikul teevad,” rääkis Katrin Averjanov.

“Meie käsitöö vastu on laatadel olnud alati väga suur huvi ja ostjaid leidub palju. Miks mitte seda siis ka kohapeal müüma hakata? Tööd on kvaliteetsed ja hinnad eriti ostjasõbralikud.”

Sobiva ruumi tekkimisel avatigi hooldekodus käsitöömüügi tuba. Müügipunkti eripäraks on asjaolu, et pooditõtanu peab hooldekodu töötajatele oma tulekust ja soovist teada andma. Müügiruumi võti asub töötajate käes ja pood tehakse lahti just siis, kui keegi selle vastu huvi tunneb.

Hiljuti avati Võisikul veel ka puutöötuba. Ehkki praegu on selles tööriistu ja materjali tõsiselt vajaka ja ses osas oodatakse heade inimeste abi, loodetakse tulevikus mõned puutööesemedki müügituppa lisada.

i

ÜLLE LÄTTE

blog comments powered by Disqus