Peeti esimesed ŽJõgeva kollase` tiitlivõistlused

Möödunud laupäeval peetud Jõgeva aleviku IV seltsipäev oli parasjagu vaimukalt seostatud sellele kandile üle-eestilist ja rahvusvahelist kuulsust toonud sordiaretusega. Sündmusele andis tooni ka mitmete siinsete inimeste huvi nii paikkonna kui ka kaugemate ajaloosündmuste vastu. Samuti jätkus aega lustakateks mängudeks, lauluks, pillimänguks ja tantsuks.

Kultuuriseltsi Vanaveski korraldatud seltsipäev avatati sordiaretuse instituudi peahoone ees, kust rongkäigus suunduti Jõgeva aleviku avatud noorte- ja sotsiaalkeskuse juures paiknevale puhkealale. Seal asus tegevust juhtima Vahur Kukk. Tema viis läbi ka legendaarsele  kartulisordile pühendatud ja esimest korda teoks saanud tiitlivõistluse ŽJõgeva kollane`.

Üksteist konkurenti proovisid teadmisi ja osavust selle kartulisordi äratundmises, kartulite täpsusvisetes ja kartulimardikate tabamises nooltega. Parimaks osutus kartulikasvatuse katsetööline Kersti Frank, kes sai auhinnaks

kollase T-särgi tekstiga ŽJõgeva kollane`.  Särgile atraktiivse välimuse andmiseks oli triikrauaga hoolikat tööd  teinud Jõgeva Sordiaretuse Instituudi geenipanga juhataja Külli Annamaa. Teist ja kolmandat kohta jagasid  biokeemia ja biotehnoloogia töörühma agronoom Virve Küüts ja sordiaretuse instituudi teenistuja Liidia Hindoalla.

Mehed said jõudu proovida ŽAnni` ja naised ŽJaagu` tõstmises, mis tähendas seda, et tõsta tuli kotti vastava odra- ja kaerasordi seemnetega.  

Kuke eestvedamisel sai teoks ka kahekümnest küsimusest koosnev mälumäng “Jõgeva alevik eile, täna, homme”.  Esikoha saavutasid Ööbiku tänava mälumängijad,  teiseks jäi meeskond  “Meido” ja  kolmandaks “Hapukurgiseeme”. Auhinnaks olid ristsõnaraamatud, mida pani välja Europe Direct Jõgeva Teabekeskus. Organisatsiooni infotelgis tutvustas Vahur Kukk teisi Euroliidu teemalisi meeneid ja trükiseid.

Kondiitrikunsti alal võrreldi võimeid aga koogifestivalil. “Minu kooki võiks nimetada “Kirjuks kiisuks”. Täpsemalt öeldes on see aga aprikoosi ja virsiku kook, kus on kasutatud ka kohupiima ja hapukoort,” rääkis ühe koogi autor Kersti Frank. 

Kauaaegne kriminaalpolitseinik Rauno Võsaste tutvustas seltsipäeval oma raamatut “Harald Riipalu lugu”, mis jutustab Teises maailmasõjas Saksa armees Wermachti ja Relva-SS vägedes sõdinud nimekast ja kõrgete autasudega tunnustatud Eesti ohvitserist. “Tagasihoidliku inimesena ei kipu ma oma raamatut ise väga propageerima. Ainus avalik esitlus  oli 14. veebruaril Laari kohvikus. Võimalus raamatust rääkida kodualeviku inimestele teeb aga rõõmu,” ütles autor. Võsaste kõneles emotsionaalse kaasakiskuvusega sõidust Inglismaale  ja kohtumisest Harald Riipalu tütre Ede, tema abikaasa Thomas Stevensoni ja tütre Caroliga.                 

“Rauno Võsaste on igati väärt raamatu kirjutanud. Võtsin raamatu kaasa, sest soovin autogrammi saada,” ütles koduloolane ja luuletaja Juhan Reimann.  Jõgeva valla elutööpreemia laureaat Reimann kõneles ka Jõgeva aleviku möödanikust. Ta mainis muu hulgas huvitavaid fakte, et selles paigas on kunagi ka õlut ja piiritust valmistatud, ning meenutas krahv Mannteuffelit, kes talupoegadele soodsa hinnaga maid müüs.                

Naljaka ja teravmeelse näitemänguga esines sordiaretusinstituudi töötajate estraaditrupp Eve Somelari juhendamisel.

Seltsipäeval osalenud kiitsid Jõgeva aleviku mõnusat ja hubast elukeskkonda. “Siin kohtab alati palju rõõmsaid inimesi,” ütles raamatupidaja Karin Peterson. “Mind tõi Jõgeva alevikku elama soodne võimalus korterit saada. Nüüd löön kaasa ka kultuuriseltsis Vanaveski, mis pakub huvitavat ajaviidet nii lastele kui ka täiskasvanutele,” lausus Laiuse kooli õpetaja Siiri Rahn.

“Selles alevikus jätkub nii algatusvõimet kui ka tegutsemistahet, igav siin pole,” kinnitas Jõgeva vallavanem Enn Kurg.

“Jõgeva aleviku seltsipäev on nüüdseks toimunud  neljandat korda ja kolm viimast on olnud minu organiseerida. Rõõm, et  huvi sündmuse vastu kasvab ja järjest rohkem leidub ka toetajaid,” märkis peakorraldaja, kultuuriseltsi Vanaveski liige Aido Sirel.  </span>

“Olen siinkandis varem elanud, seepärast olin tulles elevil. . Võtsin kaasa ka akordioni, et seda ansamblilugude vaheajal mängida. Ehk panen järgmisel aastal mõne vahva võistluse auhinnaks välja ka lihatooteid,” ütles poeomanik Virve Peterson.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus