Jõgeva söögikohtadel suvekuudel kliente jagub

 

Jõgeva ja selle lähiümbruse toitlustusfirmadel tänavu suvel külastajatepuudust kurta pole. Kesklinnas asuval kohvikul Panther tuleb iseäranis palju kliente teenindada, sest teised  läheduses paiknevad söögi- ja joogikohad on ajutiselt või püsivalt suletud.

Kesk-Eesti Ärikeskuse hoones paikneva kohviku Panther külastajate rekord on selle omaniku  Toomas Koka sõnul üle viiesaja inimese. Lõunatundidel, kella 12- 15, ootab sageli sooja toitu  paar-kolmkümmend klienti korraga. 

Toidu valmistamiseks kulub kindel aeg

“Restorani Kosmos personal on igal suvel kuu aega puhkusel olnud. Kohviku Looming (endine Sinu Pubi) sulgemisest kuulsime aga vaid paar päeva enne, kui see teoks tehti. Olukord, mida ei osanud ette aimata, muudab meie tööpäevad loomulikult pingelisemaks  Oleme kööki nüüdisaegse tehnika ostmiseks investeerinud üle 20 000 euro. Tuleb aga arvestada teatud piiridega. Võime ju liha rohkem varuda, kuid seda pole võimalik teha, kui ei jätku ruumi külmkappide jaoks. Pealegi ei pruugi külmikud palavate ilmade ajal suurele koormusele vastu pidada. Kööki võtsime lisaks kokale tööle ka abitöölise ja tipptundidel on seal abiks ka üks baaridaamidest. Toidu tegemiseks kulub aga ikka kindel aeg. Kui rahulikumal ajal on praed tavaliselt valminud minutitega, siis rahvarohketel teenindustundidel tuleb söögipoolist märksa kauem oodata, millest kohalikud kliendid ka teadlikud on,” lisas omanik.

Sageli on Pantherile suurima käibega päevaks olnud kuu viies päev, kui pensioni ja sotsiaaltoetusi makstakse.

“Paljud tulevad pärast pangaskäiku meile einestama ja mõnikord võetakse ka klaas õlut või pits kangemat,” ütles Toomas Kokk. 

Klientide harjumustega tuleb arvestada  

Pantheri omanik  põhjendas kohviku populaarsust ka püsiva personali ja kindlate toitlustamistavadega.

“Viimasel neljal aastal pole meil küll ühtegi inimest vahetunud. Kesk-Eesti Ärikeskuses töötab Pantheri kohvik kümme aastat ja kaks töötajat – baaridaam Heli ja kokk Iive  — on siin ka nii kaua töötanud. Menüüsse teeme muudatusi iga kahe nädala tagant, samas peame aga arvestama klientide harjumustega. Kui peaksime näiteks juustušnitsli menüüst välja jätma, võib see esile kutsuda mitmete sööjate pahameele,” rääkis Toomas Kokk.

“Külastajad kulutavad meil raha üsnagi erinevalt. Ühed söövad ja joovad koos pere või seltskonnaga 20 euro eest, nii et silm  ka ei pilgu, teised ajavad märksa tagasihoidlikumalt läbi,” lisas ta.

“Toidud on head. Mulle maitsevad siin heeringavõileivad ja tomatimahl. Aeg-ajalt on hea külma vahuveini juua. Olen rahul ka siinse teeninduskultuuriga,” ütles kunstnik Robert Suvi, kes sageli Pantheris einestamas käib.

Kolm firmat Piibe maantee ääres

Päevasel ajal võib Jõgeval süüa saada ka spordikeskuse Virtus kohvikus. Kui umbes tund aega ette teatada, võib sooja söögi tellida ka üleraudtee-linnaosas asuvasse Madise Majja. Mitmed toitlustuskohad on aga koondunud Piibe maantee äärde, Jõgeva linna ja valla piirile. Endises autobaasi hoones paiknevas Õuna sööklas kinnitab tavaliselt päeva jooksul keha seitsekümmend inimest, kellest umbes viiskümmend on samas majas tegutseva firma MO-Puit töötajad. Parematel päevadel on külastajaid olnud ka 80-85.

Juhataja Hendrik Tõnisson jääb selliste arvudega rahule. “Alati võiks paremini minna, kuid üldiselt on klientide arv normaalne,” ütles ta.

“Oma sööklas rõhume kiirusele ja püüame kliendile toidu mõne minutiga lauda tuua. Iga päev on menüüs neli praadi ja neid vahetame. Hiljuti hakkasime lisaks keedukartulile valmistama ka friikartuleid,” lausus Tõnisson, kes teeb sööklas kõik vajalikud tööd ära koos abikaasaga.

Kurista söögitare perenaise Ülle Rohingu sõnul on neilgi külastajate arv kasvanud just toitlustuskohtade nappuse tõttu Jõgeva kesklinnas.

“Linnast tuleb meile üsna palju sööjaid, nii autode kui ka jalgratastega,” ütles Rohing, kelle sõnul on söögitare populaarsemad praed küüslaugušnitsel ja šašlõkk.           

Tänavu kevadel tegevust alustanud firma HuntFood peremees Margo Hunt peab esimesi kuid  õnnestunuteks. “Päevas käib ikka sada inimest. Olen mõnikord kuulnud, kui noored inimesed ütlevad, et läheme HuntFoodi!

Üllatav, et rahvast jätkub ka vihmasemate ilmadega ja ka siis, kui palgapäevad veel kaugel. Oma edu võtmeks  peame ennekõike kvaliteeti. Kui näiteks mõnel pool tehakse kastmeid kokkuhoiu mõttes 10-protsendilisest koorest,  siis meie kasutame selleks 20-protsendilist koort. Kohvitopsid on meil kaanega ja neid saab ka kaasa võtta. Konkurentide hindu me põhjalikult uurinud pole. Kui mõni toit peaks meil aga ka rohkem maksma, siis püüame hinna korvata kvaliteediga,”   ütles Hunt.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus