Puhkuse eelarve planeerimise ABC

Et puhkusevõimalused lähevad iga aastaga aina avaramaks, meie rahakott aga paraku samas tempos ei kosu, on mõistlik teha iga aasta alguses puhkuseplaanid nii valmis, kui see vähegi võimalik on.

Kes teeb plaanid varakult, saab reisi või muu kuluka puhkusetegevuse tarbeks aegsasti koguma hakata ning nii ei  löö mõnus ajaveetmine rahakotti hiigelauku. Kui aga juba aasta algul suvepuhkuseks plaane teha liiga keeruline näib, on abi sellestki, kui panete puhkuse tarbeks iga kuu jõudumööda veidi raha kõrvale.

Kuidas ja mida ette planeerida?

Kui on kavas sõita puhkama kodust eemale, olgu siis mõnesse kaunisse paika kodumaal või hoopis raja taga, tuleb varajane reisisihi paikapanek ainult kasuks – reisikorraldajad pakuvad varajastele ostjatele soodsamaid reisipakette ning sõidu- ja ööbimispakkumisi. Enamasti on ka lennupiletid soodsamad, kui need pikemalt ette soetada. Lisaks võimaldab varajane plaanimine hankida aegsasti infot sihtkoha hinnatasemete kohta ning panna sel moel paika, kui palju on vaja raha kõrvale panna, et end reisil mugavalt tunda.

Siiski võivad ka need, kes puhkuseplaanide tegemise tänavu viimasele hetkele on jätnud, saada soodsate pakkumiste osaliseks, kui ootavad nn viimase hetke sooduspakkumisi. Suvise puhkuse tarbeks nüüd aga lisaraha koguda paraku enam ei jõua.

Eelarvet tehes tuleb arvesse võtta kõik kulud, sest sõltuvalt riigist võib sõit sihtpunkti olla küll kallim, kuid elamine kodusest elust soodsam või vastupidi – taskukohaste lennupiletite omanikku võib tabada üllatus üpris kopsakate elamiskulude näol. Sageli see nii paraku olema kipubki – näiteks Aasia riigid, kuhu lennata on kulukas, paistavad silma madalate elamiskulude poolest, Euroopa maad aga, kuhu pakutakse üpris soodsaid lennupileteid, on eestimaalase jaoks ikka veel üsna kallid.

Kui eeltöö hinnatasemete osas tehtud, on mõistlik välja arvestada päevaraha. Sealjuures tuleks hinnata, kui palju tuleb kohapeal tasuda ööbimise ja söögi eest. Ka siis, kui hommikusöök on arvestatud ööbimise hinna sisse, tasub uurida, kas pakutav on piisav. Kui sul pole plaanis kogu puhkust veeta hotelli basseini ääres, tuleb umbkaudu välja rehkendada ka kulud transpordile või ekskursioonidele.

Säästa või sõita laenuga?

Laenuraha kasutamisel tasub lähtuda reeglist, mis ütleb, et laenu ei tasu võtta asjade ostuks, mille kasutusaeg saab otsa enne, kui olete võla ära maksnud. On ju ebameeldiv maksta mitu aastat tagantjärgi puhkuse eest, mis on ammu läbi. Säästmise abil korraliku reisiraha kogumine ei pruugi olla sugugi nii võimatu, kui esialgu tunduda võib. Iga kuu aasta ringi jõudumööda puhkuse tarbeks kõrvale pannes koguneb sõidu ajaks päris arvestatava summa. Kui näiteks panete kõrvale 50 eurot kuus, koguneb aastaga 600 eurot, millega saab juba mõne pakettreisi tervikuna kinni maksta või soetada lennupileti.


Laenates tuleb eelnevalt selgeks teha, kui suured on laenu intressimäär ja lepingutasu, kui pikk tagasimaksmise aeg ning millised ülejäänud tingimused. Laenu tagasimaksegraafik ei tohiks olla pikem kui aasta, kui ees ootamas juba uus puhkuseperiood.

Krediitkaart on reisimisel asendamatu nii hotelli ja rendiauto broneerimisel, lennupileti ja ostude eest tasumisel, kuid ka siin tasub hoolikalt planeerida,  et krediidilimiit oleks mõistliku suurusega ning kasutatud krediidi tagasimaksmisega peale puhkust jänni ei jääks. Teame igaüks oma kogemusest, et raha, mis pangakaardil, kipub kergemini kuluma võrreldes krõbiseva sularahaga.

Reisikindlustus on mõistlik

Kulud, mis võivad õnnetuse või ootamatute reisitakistustega kaasneda, ei ole võrreldavad rahaga, mida tuleb maksta kindlustuse eest. Kindlustuspakkumise valikul tasub hoolikalt läbi lugeda lepingu tingimused, et olulisemad riskid oleksid vajalikul määral kaetud.

Reisikindlustuse kaitse on vajalik juba kodust lahkudes, seepärast on mõistlik see soetada koos reisipaketi või piletitega. Kindlustusjuhtumi korral võta esimesel võimalusel ühendust kindlustusseltsiga, kust sinu poliis pärineb ning hoia alles kõik kirjalikud dokumendid ja ametlikud kinnitused, mida vajad asjaolude täpsustamiseks.

Kõik me armastame meeleolukalt puhkust veeta. Paljud meist avastavad aga, et puhkuse järel tuleb kõvasti püksirihma pingutada, et ots otsaga kokku tulla. Hoolika planeerimisega saab seda aga vältida, sealjuures ikkagi puhkust täiel rinnal nautides.

PIRET SUITSU, Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juhataja

blog comments powered by Disqus