Pillimeeste Peol esinemine on auasi

Möödunud laupäeval Ranna rahvamajas peetud VII Pillimeeste Peo sisustasid nii  iga-aastased kaasalööjad kui ka uustulnukad. Pillimängijad ja paljud pealtvaatajad-kuulajad on veendunud, et traditsiooniks saanud muusikalise kokkusaamise korraldamist tuleb jätkata kodukandi elu edendaja Eha Veskimetsa eestvedamisel.

Pillimeeste Peo avas peakorraldaja Eha Veskimets, kes palus leinaseisakuga mälestada igavikuteele läinud Edgar Vadi ja Kalju Otsa Palalt ning  Raimund Kokka Siimustist, kes on oma meeleoluka ja kaasakiskuva mänguga seda kultuurisündmust rikastanud. 

Tänavusel Pillimeeste Peol  osales esimest korda Virve Peterson Jõgevalt. “Tulin esialgu lihtsalt vaatama ja tutvuma, mängimiseks polnud kohe valmiski. Mulle hakkas meeldima ja nii otsustasin ka ise akordioniga lavale astuda. Muusikat ma õppinud pole, mängin peamiselt kuulmise järgi,” ütles Virve, kes lööb usinalt  kaasa ka Kaarepere rahvamaja isetegevusringides.

Staazhikatest osalejatest musitseerisid akordionidel ja lõõtsadel Maret Rätsepp Alatskivi vallast Kokorast, 84-aastane Uno Kaja, Peeter Põllu Lääne-Virumaalt Roelast, Johannes Haav Jõgevalt ja mitmed teised.

Samuti peab esinemist Ranna pillipeol oma aukohuseks Ilmar Lamp Palalt. “Seitse pidu on peetud ja ma olen kuuel korral kohal olnud,” rääkis ta.

Peol esitas oma uusi laule ka õdede Elkenite ansambel — Pala vallast Nõva külast pärit õed, keda juhendab koorijuht Ave-Maria Sild.

Soovijatel oli võimalik saada peolt ka vihik uute lauludega. Naisansambel Õmad  Poesid  jäljendas humoorikalt Kihnu Virvet ja tema pereansamblit. Virvet kehastas ansambli eestvedaja Rutt Pirk. 

Kui Eha Veskimets palus esinejatel  ja publikul avaldada arvamust Pillimeeste Peo  edasise läbiviimise kohta, siis leiti üksmeelselt, et muusikalised õhtud Ranna rahvamajas peavad igal juhul jätkuma ja kindlasti Eha eestvedamisel. “Ennekõike annavad sellele sündmusele näo muusikud. Märkimisväärne on ka Pala vallavalitsuse toetus,” ütles Veskimets.

Pillimeeste sõnul on meeldiv, et enne esinemist on neil võimalik  Raatveres Eha Veskimetsa kodutalus kokku saada, et mängule viimast lihvi anda, omavahel mõnusalt suhelda ja  tutvuda  sealse muuseumiga. Sealt võetakse peo ajaks rahvamajja kaasa ka enam kui saja aasta vanune akordion, mis laval aukohal seisab.

Seekordsel peol  proovisid esmakordselt koos akordioni mängida ja laulda Johannes Haav, Maret Rätsepp ja Virve Peterson. Muuseumitoas lauldi aga koos Adele Dahlbergi laulu “Mutionu pidu” 1926. aastal loodud algvarianti, mida ehk mõnel järgmisel korral ka publikule esitatakse.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus