Palal ja Tormas nauditi belgia ja hispaania rahvakultuuri

Teisipäeval peeti Pala kultuurimajas ja Torma rahvamajas rahvakunstiõhtud, kus esinesid Tartus toimuvale rahvusvahelisele folkloorifestivalile Europeade saabunud Belgia ja Hispaania rahvatantsijad ja pillimehed ning nende vastuvõtjad — Pala segarühm Tuuritajad ja Torma naisrühm.

Koosviibimise belgia rahvakultuuritegijatega avas Pala kultuurielu eestvedaja Margit Soieva, kes märkis, et festivali Europeade raames saab erinevates paikades teoks  viiskümmend Mini-Europeade’i, kus eestlastel on hea võimalus oma külalisi vastu võtta.

Belgiast saabunud 25-liikmeline kollektiiv esines mitmekülgse isetegevuskavaga. “Need tantsud on enamasti pärit 1830. aastatest või ka varasematest aegadest. Mitmeid tantse on tantsitud nii Belgias kui Hollandis, mis kunagi  ühe riigi moodustasid,” rääkis trupi juhendaja. “Belgia tantsudes, mis võrdlemisi keerulised, võib tabada ka mitmeid eesti tantsudele omaseid elemente,” lisas Margit Soieva.

Põimiku Eesti rahvatantsudest esitas Pala segarühm Tuuritajad Malle Weinrauchi juhendamisel. Eraldi esinesid ka Tuuritajate mehed. “Eesti rahvatantsud on väga ilusad. Festivalidel hakkavad aga eestlased alati sedavõrd silma, et tundub, nagu neid olekski kõige rohkem,” märkis  külaliste juhendaja.

Pala vallast andis Belgia kultuurikollektiivile  ülevaate vallavanem Jozsef Weinrauch, kes  kinkis külalistele Kalevi kommivabriku maiustusi. “Olen käinud Belgias ja mulle maitseb väga sealne šokolaad, mida valmistavad väiketootjad,” ütles ta.

Torma naisrühm võõrustab aga EuropeadeŽile saabunud rahvatantsijaid Hispaaniast Leoni linnast. Teisipäeva õhtupoolikul õpetasid hispaanlased Torma rahvamaja õues oma maa tantse ja teoks sai ka ühine kontsert Torma naisrühmaga.

“Võtsime külalised vastu Tartus. Seejärel sõitsime vaatama Alatskivi lossi, siis mööda Peipsi rannikut Kasepääle, kus külastasime samovarinäitust. Mustvees maitsesime Peipsi kala, Avinurmes tutvusime eestimaise käsitööga sealses  Elulaadikeskuses,” rääkis Torma naisrühma eestvedaja Evi Štukert.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus