Näidendiga Otto Wilhelm Masingu aega

Tabivere Harrastusteatri ja Tartu Vilde Teatri näitlejad toovad lähemal ajal vabaõhulavale loo pealkirjaga “Otto”. Nimitegelane on Otto Wilhelm Masing, keda seostame õ-tähega meie emakeeles ja kelle kohta teame ka, et ta kord Äksi kiriku pastor oli.

Lavalugu on uhiuus ja selle autor Kadri Pettaigi kirjanduse ja näitekunsti maailmas võrdlemisi roheline.

“Otto” on tellimustöö Tabivere Harrastusteatri ja Tartu Vilde Teatri ühiseks suveprojektiks, mis juba traditsiooniks saanud ja selleks võttis Kadri Pettaiga kontakti Tabivere rahvamaja juhataja Erlend Kollom, kes seda projekti veab.

Kadri on tegelenud eesti keele õpetamise, inglise keelest tõlkimise ning teiste tõlgitud raamatute õigesse eesti keelde toimetamisega ja on ka ise üsna aktiivselt sulge proovinud.

Näiteks aastal 2002, kui Kanal 2 näitas seriaali “Me saame hakkama” ja kuulutati välja ideekonkurss loo jätkamiseks, võitis selle Kadri  ja preemiaks oli osatäitmine samas seriaalis.   

Kirjastuse Tänapäev korraldatud noorsooromaani võistlusel märgiti tema käsikiri avaldamissooviga ära ja selle aasta lõpus või tuleva aasta alguses  peaks trükivalgust nägema Kadri esimene raamat.

“Otto Wilhelm Masingust infot kogudes  avastasin enda jaoks palju värvikaid ja põnevaid inimesi ja sain teada palju huvitavat. Mingiks eksperdiks ma end siiski harida ei jõudnud. Ühel hetkel panin materjalikogumise “lukku”, seega on osa näidendist minu fantaasia vili,” rääkis autor, kes lõi enda sõnul vaid luustiku,  et lavastaja ja näitlejad sinna liha ja hinge lisaksid. “Ootan esietendust põnevusega,” tunnistas ta.

“Näidendi idee pärineb tegelikult  Raivo Adlaselt, kes “Otto” nüüd ka lavastab,” ütles Erlend Kollom. “Kui  Raivo ülemöödunud suvel Tabivere vallamuuseumi õuel Hugo Raudsepa loomingust miksitud näidendit lavastas, tuli tal muuseumi väljapanekut uudistades see mõte.”

Esietendus toimub pühapäeva, 24. juuli õhtul kell 19 Äksi kiriku õuel ja sellega pannakse punkt ka tänavusele Äksi kihelkonnapäevale.

Alates 27. juulist mängitakse “Ottot”  neljal õhtul järjest samal kellaajal Tabivere tuuliku kõrval ning näidendit saab seal näha ka veel 5., 6. ja 7. augustil. 

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus