Metsatarekese pere käis Soome motosõpradel külas

Siimusti lastekodu Metsatareke lapsed ja  noored käisid koos töötajatega Soomes tutvumas sealse kultuuripärandi ja ennekõike käsitöötraditsioonidega. Naaberriigis olid vastuvõtjateks ja vaatamisväärtuste tutvustajateks kauaaegsed koostööpartnerid ning toetajad  klubisse Gospel Riders kuuluvad kristliku maailmavaatega mootorratturid.      

Metsatarekese kasvataja Karina Kaarepere sõnul oli  Soome reisi eesmärgiks kohtuda lastekodu sõpradega  ja ühtlasi uudistada ajaloo-ja kultuuriväärtusi.

“Olime iseäranis huvitatud põhjanaabrite  käsitöötavadest ja nende tänapäeval elushoidmisest,” lisas ta.

Helsingi turul  käsitööliste müügitares nägid lapsed mitmeid neile juba tuttavaid esemeid, mida mõnikord ka Metsatarekeses teha on proovitud.  Samas said kõik ka uusi ideid.  “Nii õpetasid soomlased meile nende töötavade kohaselt viltimist ja sokkide kudumist.  Mäntsalas, kunagises Soome suurimas käsitöökeskuseks, külastasime aga käsitöömuuseumi-kaubanduskeskust.  Proovisime seal kangakudumist, villa kraasimist ja ketramist,” rääkis Kaarepere.

Reisil külastati ka Vantaas asuvat Püha Lauri kirikut, mis valmis 1455. aastal ja on  Soome üks vanimaid pühakodasid. Nuuksio rahvuspargis Espoos võtsid tugevamad ette loodusretke Soome kaljustel radadel.  Kaitsealuses pargis ei tohtinud loodusest grillile maast puid võtta. Need olid spetsiaalsete varjualuste alla saetuna ja lõhutuna valmis pandud. Süütamiseks tuli aga tarvitada toorest puust tikke. Praamiga sõideti Soumenlinna vabaõhumuuseumisse, kus vaadati vabaõhuetendust, mille teemaks soomlaste varasem  ajalugu ja linnuse saamislugu. “Meie vastuvõtjateks  ja pidevateks teejuhtideks olid Soome Gospel Ridersite president Tapio Kyllonen ja tema abikaasa Pirio Kettu. Samuti aitasid reisi õnnestumisele kaasa  Jussi ja Elja Aukio, Mika ja Pike Saarinen, Tuomas ja Laura Petlin, Penti ja Sonja Nimeminen ja Heiki Salusjärvi. Võõrustajad sõidutasid meie kasvandikke ka tsiklitel. Sellele ettevõtmisele oli pühendatud terve õhtupoolik,” rääkis Kaarepere.

“Igati sügava mulje jättis Gospel Riders liikmete ajaloo- ja  kultuurihuvi, samuti nende tõsine suhtumine religiooni. Mitmed organisatsiooni liikmed tegelevad ka missioonitööga Naniibias ja teistes riides. Peres elades nägid lapsed Soome elustiili, mis mitmetele meie poistele ja tüdrukutele uudne oli,” lisas kasvataja Vaike Kruuleht.   

“Eesti motomatkamise kultuuri nimeka eestvedaja Igor Ellissoni kaasabil said 2006 aastal alguse Metsatarekese sidemed Gospel Riderisi ühendusse kuuluvate mootorratturitega, kes meil igal aastal külas käinud.  Plaanisime juba kaua ka vastuvisiiti Soome. Omal meil selleks raha polnud. Idee teostus, kui Karina Kaarepere Jõgevamaa Koostöökojale projekti kirjutas ja Põllumajandus Registrite ja Informatsiooniametist saabus Leade- meetmest positiivne otsus,” ütles lastekodu juhataja Marika Tekkel. “Meie kaugemad reisid eeldavad toetusi projektidest, tuleb nende kavandamist  varakult ette planeerida,” lisas ta.

Möödunud nädalal käis lastekodu Metsatareke delegatsioon Igor Ellissonile  Soome reisist jutustamas ja sõprussidemetele aluse panemise eest tänusõnu lasumas.  Motomatkamise eestvedajale viidi kingituseks käsitöömeene ja lastekodu tüdrukute  valmistatud küpsisetort.

„Sellisest sündamlikust külaskäigust läheb silm lausa märjaks, „ ütles Ellisson, kes oma Sadalas asuvas kodus tutvustas lastele erinevaid motosõidukeid ja lubas sõita ka mini HTV-del.  Juuli lõpul toimuva traditsioonilise motomatkajate kokkutuleku Jõgevatreff ajal kutsus ta lastekodu peret Kuremaa järvele viikingilaevaga sõitma ja sealse meeskonna toimetamisi vaatama.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus