Laiusel laulab Tõnis Mägi

Laiuse kirikus esineb homme keskpäeval üks armastatumaid eesti muusikuid Tõnis Mägi. Kontserdil pealkirjaga Uskuge valgusesse” kogutakse annetusi kiriku lühtrite puhastamiseks.

 

Laiuse kiriku lühtrite parandamine ja puhastamine tõusis päevakorda pärast seda, kui kirik ise möödunud kevadel Jõgeva valla toetusel seestpoolt remonditud sai. Paraku polnud kogudusel raha, et lühtrid oma jõududega korda teha. Siis tuli aga EELK Laiuse koguduse juhatuse esimehele Epp Järvele hea mõte, et raha võiks koguda kontserte korraldades.

Nüüdseks on kaks sedalaadi kontserti toimunud ja kaks lühtrit korda tehtud. Kolmas on praegu OÜ ARS Metallitöö meistri Illar Meeru töökojas (tema puhastas ja remontis ka kaks esimest lühtrit) ning viimane, neljas ootab oma järge. Et kirikus ripuvad praegu kõrvuti kaks puhastatud ja üks puhastamata lühter, võib igaüks oma silmaga näha, kui vajalik  see võetud töö oli.

Pakuvad üllatusi

“Lühtrid on meile puhastamise käigus üllatusigi pakkunud,” ütles Laiuse koguduse juhatuse esimees Epp Järv. “Kui senini olime arvanud, et kiriku suurim ja uhkeim lühter, mis esimesena puhastusse läks, on üksiti vanim, siis teiselt, väikeselt kooripealselt lühtrilt leidis meister pärast aastatega kogunenud mustusekorra mahavõtmist veelgi varasema aastaarvu. Suurel lühtril on kirjas 1697, väikesel 1671.”

Tõsi, suure lühtri puhul tähistab aastaarv 1697 aega, mil valgusti Viljandi Jaani kogudusele annetati. Valmistatud võis see olla ka varem.

Esimene kontsert, millel lühtrite kordategemiseks raha koguti, sai teoks möödunud aasta mais ning sellel astusid üles saksofonist Lembit Saarsalu, helilooja ja klahvpillimängija Olav Ehala, lauljad Jaan ja Helin-Mari Arder ning näitleja Ain Lutsepp. Teisel, möödunud aasta novembris toimunud kontserdil musitseerisid lauljatar Gerli Padar ja kitarrist Taavi Lang.

Kõik muusikud, kelle poole senini abipalvega pöördunud oleme, on üksmeelselt nõus olnud vajalikule ettevõtmisele õla alla panema. Ning justkui mingi ime läbi on neil vajalikul päeval just aega olnud,” ütles Epp Järv. Lahkesti oli nõus appi tulema ka Tõnis Mägi, kes seekord esineb. Selle kohta, missuguseid palasid ta umbes tunnise kontserdi jooksul esitab, kavatseb ta otsuse langetada alles siis, kui on esinemispaika ja publikut näinud.”

Kõik on oodatud

Kontserdi korraldamist toetavad Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp ja Jõgeva vallavalitsus. Viimane paneb homme käima ka tasuta bussid, mis vallarahva kontserdile ja koju viivad (nende graafiku kohta saab infot Jõgeva Valla Teataja viimasest numbrist ja valla kodulehelt), ent see ei tähenda, nagu poleks muu publik kontserdile oodatud. Sissepääs kontserdile on tasuta ja pärast kontserti jagatakse, nagu Laiusel ikka, rosinasuppi vahukoorega.

Loodame, et saame homsel kontserdil kolmanda lühtri tööraha kokku. Pisku jäi selleks juba eelmisel kontserdil kogutust, ent sellele on veel tubli täiendust vaja,” ütles Epp Järv.

Kes soovib annetada panga kaudu, võib raha üle kanda EELK Laiuse koguduse arveldusarvele nr 1120248505, lisades märgusõna Lühtrid”. 70 ja enam eurot annetanute nimed saavad ära märgitud tahvlil, mis paigaldatakse kirikuseinale siis, kui kõik lühtrid on korras. Lisaks annetajatele on kogudus väga tänulik Jõgeva vallavalitsusele, kes esimese lühtri kordategemist suuresti toetas, ning endisele vallavolikogu esimehele Aivar Kokale, kes koguduserahvale selles suures ettevõtmises mitmel moel abiks on olnud.

Kolmas korda tehtud lühter loodetakse kirikusse üles saada 15. juunil. Siis saab see 19. juunil peetaval XVII Laiuse laulupühal täies ilus särada.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus