Jõgevamaa aasta emaks nimetati Sirje Narits

Jõgevamaa aasta emaks 2020 valiti möödunud reedel Jõgeva linnaraamatukogu kauaaegne juhataja ja praegune töötaja Sirje Narits, kes on kahe täiskasvanud lapse ema ja kuue lapselapse vanaema.


Sirje Narits märkis, et uudis aasta emaks valimisest jõudis temani koos kauni roosikimbuga arengu- ja ettevõtluskeskuse juhatuse liikmelt Maimu Kelderilt.
„Esimene mõte oli, et tegu on eksituse või naljaga. Seejärel mõtlesin, miks just mina. Minu tutvusringkonnas on kümneid ja kümneid emasid, kes seda nimetust minust rohkem vääriksid,“ ütles Sirje.
„Esimesed õnnitlused võtsin vastu sünnikodus Põltsamaal, kus saime pärast pikka karantiiniaja lahusolekut kogu perega kokku. Oleme emadepäeval ikka Põltsamaal olnud, sest seal elab minu tänavu 90-aastaseks saanud ema. Riburadamisi saabusid tütre ja poja pere. Õnnitlejatega ühinesid samuti meie head naabrid.“
Sirje Naritsal on kaks last, tütar Piret ja poeg Heiki. „Tütre perega elame koos Jõgeval, nende rõõmudest-muredest saan osa iga päev. Heiki on rajanud oma kodu Tartusse, aga ka nende pere toimetustega oleme kursis. Armsad on õhtused telefonivestlused, kus kõigepealt räägime ära pereuudised ja siis on vestlusjärg Hiie Haldja, Iti Kaarini ja Uku Kaareni käes.
Tütre lapsed Laura Eliise ja Eleliine õpivad Jõgeva põhikoolis, Ekke Karel on alles 1,5-aastane. Head sidet peres on aidanud luua teadmine, et nii minu tütar Piret kui ka minia Anu on mõlemad raamatukogutöötajad. Kui võtame ette raamatukoguelu puudutavad päevaprobleemid ja loetud raamatud, siis jätkub juttu kauemaks,” ütles aasta ema.
Pereisa Arnold Naritsat iseloomustab vastne aasta ema nii: „Hea pere ei saa olla ilma pereisa Arnoldita. Tema elutöö on möödunud teedel, algul liikluses korda luues, siis maanteeametis. Nüüd peab ta pensionipõlve, aga töid ja tegemisi jätkub küllaga. Tema on minu tugi ja kindel kalju, kuhu toetuda.“
Sirje sõnul on nad laste ja noorema põlve kasvatamisel lähtunud põhimõttest, et kõike tuleb teha südamega. „Ei saa nii, et üks lubab ja teine keelab. Selliselt toimetades on kasvanud meie lapsed, nüüd jälgime rõõmuga lastelaste sirgumist.
Mulle esitati küsimus, et kas raamatud on aidanud paremaks emaks kasvamisel. Ei ole lugenud ühtki eneseabi ega pedagoogilise sisuga raamatut, olen tegutsenud ikka parema äratundmise ja südame järgi. Aga raamatute lugemine avardab kindlasti silmaringi ja aitab mõista ümbritsevat.”
„Arvestades eriolukorda, toimub aasta ema austamine sügisel,” ütles Jõgeva arendus- ja ettevõtluskeskuse juhatuse liige Maimu Kelder.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus