Lumerohke talv jätab nii mõnedki maakonna teed auklikuks

Möödunud lumerohke talv on sundinud paljusid omavalitsusi kulutama ära terve aasta jaoks mõeldud teehoolduse rahad, abi loodetakse riigilt ja lisaeelarvetest, kuid paratamatu on, et nii mõnedki teed jäävad tõenäoliselt auklikeks.

Jõgeva linnamajandusosakonna juhataja Vello Ründva selgitas, et vaatamata lumerohkele talvele pole linnas teehooldusraha veel täiesti otsas. “Linnas on teehoolduse rahaga hästi ja esialgu ei tohiks probleeme tekkida,” kinnitas Ründva. Siiski lisas majandusosakonna juhataja, et suuri projekte sel aastal tänavate paranduse osas ette ei võeta, kuid kõik augud saavad siiski lapitud.

Üles kaevatud Suure tänava kohta andis Vello Ründva lootust, et osa sellest saab asfaltkatte juba lähipäevil. “See on päevade küsimus, mil asfalteeritakse Swedbanki ja Piiri tänava vaheline lõik,” lisas Ründva. Tänava ülemise lõigu kohta ei osanud mees selgitusi anda, kuna see oleneb täielikult veevärgitööde kulgemisest. Eelduste kohaselt peaksid sealsed kaevetööd lõppema juuni alguses. 

Riik peaks aitama

Tabivere vallavanem Aare Aunap rääkis, et nende vallas on teedehoolduse rahadega raske, kuid püütakse hakkama saada. “Loodame teedehoolduseks raha saada lisaeelarvest. Eelduste kohaselt saab see teoks juunis või juulis,” selgitas Aunap.

Veel rääkis Tabivere vallavanem, et hädasti vajavad uut asfaltkatet Tabivere aleviku tänavad. “Aukude lappimisest siin enam ei piisa,” kinnitas vallavanem ning andis lootust, et tegelema hakatakse selle probleemiga siis, kui leitakse vahendid lisaeelarvest. Samas lisas Aunap, et kõrvalteede hööveldamise ja teepervede niitmisega tulevad nad sel aastal toime.

Torma vallavanem Riina Kull rääkis, et valla aastaseks teede hoolduseks mõeldud rahad lõppesid juba tänavu jaanuaris lume tõrjumisega. Vallavanem selgitas, et nad ei saa ju inimesi jätta lumevangi, seega tuleb teha mõningad mööndused ja kulutada raha siis, kui see on hädavajalik. Lumerohke talv on löönud üsna suure augu valla eelarvesse ning Riina Kull leidis, et riik võiks omavalitsusi ja maal elavaid inimesi ikkagi aidata, kompenseerides lume tõrjumisele kulunud raha kasvõi osaliselt.

Siiski kinnitas Torma vallavanem, et momendil pole teede olukord nende omavalitsuse piires katastroofiline. Sarnaselt teiste Jõgevamaa omavalitsusjuhtidega, selgitas ka Riina Kull, et suuremaid projekte teede ehituse osas ei olen võimalik tänavu ette võtta, kuid teed püütakse hoida võimaluse piires läbitavad ja tekkinud augud proovitakse jooksvalt parandada. Enim kardab Torma vallavanem tulevat novembrit, sest kui siis peaks maha sadama suur kogus lund, võib omavalitsus selle tõrjumisega hätta jääda. 

Suuremad projektid on alles kauge tulevik

Palamuse vallavanem Urmas Astel kinnitas juba pärast talvist lumelükkamise perioodi, et lumetõrje on riisunud äärmiselt suure osa valla teede hoolduse rahast. Kuigi vallas on teid, mis vajaksid suuremat hooldust ning asfaltkatte uuendamist, pole see puhtfüüsiliselt tänavu võimalik. Ette võetakse vaid hädapärased teedehooldustööd.

Saare vallavanem Jüri Morozovil on sama mure nagu Palamuse vallavanemal, nimelt on lumerohke talv röövinud teedehoolduseks mõeldud raha. Suuremad projektid on tulevikumuusika ning tarvilikud tööd tuleb teha minimaalsete kulutustega, mis näpistatakse valla reservidest. Samas nentis vallavanem, et enamik valla teede kattest vajab täielikku uuendamist.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus