Ehitaja leidis Pala koolimaja pööningult relvi

Kolmapäeval leidis ehitaja Anna Haava nimelise Pala Kooli pööningult kaks vintpüssi, mis on suure tõenäosusega valmistatud enne Teist maailmasõda. Relvadega seotud täpsed asjaolud selgitab välja ekspertiis.

Pala kooli majandusjuhataja Moonika Nõmme sõnul leidis koolimaja vanema osa pööningult vintpüssid renoveerimistöid teinud ehitusmees. “7,62 mm kaliibriga relvad vajusid välja saepuru seest ning olid korralikult õlitatud ja riide sisse mähitud. Kohal käinud politsei vanemkonstaabel Kunnar Müürsepp avaldas arvamust, et püssid võivad olla valmistatud möödunud sajandi kolmekümnendatel aastatel Inglismaa relvatehases,” rääkis Nõmm.  

Võisid kuuluda kaitseliitlastele

Interneti andmetel on 7,62-millimeetrise kaliibriga ka 1887. ja 1881. aastal Tuulas ning 1915. aastal Iževskis välja töötatud vintpüssimudelid.

“Püsside leidmine kooliperet lausa ära ei ehmatanud, kuid põnevust tekitas see siiski  omajagu,” lisas majandusjuht.

“Õpilased püsse küll ise ei näinud, kuid uudis levis ka nendeni ja tekitas elavat kõneainet,” ütles kooli direktor Malle Weinrauch.

“Püsside ilmsikstulek tõestab, et meie koolimajaga pole seotud mitte üksnes paikkonna hariduselu minevik, vaid ka ajalugu avaramas mõttes. Relvade heast väljanägemisest ja korralikust pakkimisest võib teha järelduse, et need võisid kuuluda kunagistele kaitseliitlastele või teistele rahvuslikult meelestatud meestele, kes omal ajal Eesti iseseisvuse eest väljas olid,” avaldas koolijuht arvamust.   

Püssid viidi ekspertiisi

Vanemkonstaabel Kunnar Müürsepp tõdes, et esimese mulje põhjal on püsside kohta keeruline midagi täpsemalt öelda. “Relvad toimetati Jõgeva politseijaoskonda, kust nad edasi ekspertiisi viidi,” lisas ta.

Pala kooli direktor Malle Weinrauch avaldas lootust, et kui seadusega ette nähtud toimingud relvadega tehtud on, saab neid edaspidi ka muuseumis näidata.

i

JAAN LUKAS

Vintpüss

*Vintpüss on tulirelv, mille rauda on lõigatud vintsooned

*Vintsooned panevad kuuli rauas liikumise ajal ümber oma telje pöörlema

*Pärast rauast väljumist vähendab pöörlemine kuuli laperdamist ja suurendab seeläbi lennukaugust ja täpsust

*Esimesed vintpüssid valmistati 18. sajandi lõpus

*Esialgu kasutati neid põhiliselt täpsusküttide relvadena

*Suuremal hulgal hakati vintpüsse kasutama 19. sajandi alguses

Allikas: Vikipeedia

blog comments powered by Disqus