Mullused spordisaavutused kaante vahel

Üleeile esitles Jõgevamaa spordiliit Kalju maavalitsuse kaminasaalis vastilmunud “Jõgevamaa Spordi Aastaraamatut 2010”, millele spordisõbrad kindlasti järge ootavad.

Aastaraamatusse on koondatud maakonna sportlaste mullused saavutused maailma, Euroopa ja Eesti meistri- ja karikavõistlustel ning maakonna tiitlivõistluste tulemused. Huvitav on märkida, et meistri- ja karikavõistlusi peetakse meil ühtekokku paarikümnel spordialal.

Raamatust leiab ka statistika maakonna noorte ja täiskasvanute meistri- ja karikavõistlustest osavõtu kohta, teavet Jõgevamaa spordi juhtorganite, spordiühenduste ja suuremate spordibaaside ning Eesti spordiasutuste kohta, samuti mulluseid spordisündmusi kajastavaid fotosid. Maakonna mulluse spordiaasta parimad — parim sportlane Karl Jaani, parim noorsportlane Saskia Alusalu, parim treener Arved Külanurm ja parima võistkonna tiitli pälvinud SK Tähe saalihokimeeskond — vaatavad lugejale vastu aga juba raamatu kaanelt.

“Nii spordis kui ka muudel aladel kiputakse tegijaid ja tulemusi ruttu unustama. Kui nimed ja arvud on “raamatusse raiutud”, siis seda ei juhtu,” ütles spordiliidu Kalju president Kalev Kurs ning kiitis Kalju esimeest Uno Valdmetsa ja esimehe abi Epp Hoovit, kes alaliitude ja spordiklubidega suheldes ja internetis sorides andmed kokku otsisid.

“Lihtne töö see tõesti polnud,” tunnistas Epp Hoovi.

Vajalik trükis

Aastaraamat lasti kujundada, küljendada ja trükkida Põltsamaa OÜs Vali Press. Firma spordisõbrast müügidirektor Margus Ääremaa tõdes, et kuueteistkümne Vali Pressis töötatud aasta jooksul on ta saanud kaasa elada mitmete teiste paikade spordilugu puudutavate raamatute sünnile. Nüüd siis tuli lõpuks ka Jõgevamaa spordiraamat.

“Aga teil on veel, mille poole püüda,” ütles Ääremaa spordiliidu Kalju juhtidele muiates. “Kui teie raamat on vaid sajaleheküljeline, siis järgmine meie trükikojas valmiv spordiraamat, mis käsitleb Elva rattaspordi ajalugu, on üle kaheksasaja lehekülje paks ning kaalub 1,8 kilo.”

Uno Valdmets tõdes, et Jõgevamaa ühe aasta sporditulemusi kokku võtvat raamatut pole vähemasti nende 25 aasta jooksul, mil tema Jõgevamaa spordielus tegev on olnud, tõesti varem ilmunud. Kas esimesele aastaraamatule järge ka tuleb, sõltub sellest, kui vajalikuks spordirahvas ja rahastajad sellist trükist peavad.

“Kui arvestada, et sajaleheküljelise raamatu sada eksemplari läksid maksma 10 000 Eesti krooni, siis on selge, et kasumlik ettevõtmine see pole,” ütles Uno Valdmets. “Aga kui raamatut vajalikuks peetakse, siis meie oleme valmis jätkama.”

Aastaraamatu tunnistasid vajalikuks nii maavanem Viktor Svjatõšev kui ka Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu esimees Toivo Tõnson.

„Sportlastele on see, et nende tulemused kusagil kirjas oleksid ja alles seisaksid, väga tähtis. See raamat ongi nagu autahvel,” ütles Viktor Svjatõšev.

Jõgeva linnapea Kalmer Lain lisas naljatamisi, et tema ei saa aastaraamatu vajalikkuses kahelda juba sellepärast, et raamatus on ära mainitud ka tema võit maakonna karikavõistlustel tennises.

Kalendri asemel

Spordi aastaraamatu väljaandmise mõte tekkis spordiliidu Kalju juhtidel siis, kui selgus, et juba traditsiooniliseks saanud maakonna kultuuri- ja spordikalender tänavu välja andmata jääb. Selle trükkimist ei peetud enam otstarbekaks, kuna selles ära toodud kultuuri- ja spordisündmuste kavasse kippus aasta jooksul liiga palju muudatusi tulema.

„Omavalitsuste liidu juhatuse kriitika oligi vist põhiline, mis kultuuri- ja spordikalendri ilmumisele kriipsu peale tõmbas,” tunnistas Toivo Tõnson. „Polnud ju mõtet kalli raha eest nii paljude vigadega trükist teha.”

Kui kalender ilmumata jäi, leiti spordiliidus Kalju, et maakonna spordirahva tegemistest tuleks siis teistsugune kirjalik jälg jätta. Aastaraamatu sada eksemplari jagatakse laiali maakonna spordiklubidele, koolidele, raamatukogudele ja omavalitsustele.

Mis aga maakonna kultuuri- ja spordisündmustesse puutub, siis nende kohta saab trükitud kalendri asemel eelinfot maavalitsuse kodulehelt. Seal on seda võimalik vastavalt vajadusele uuendada.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus