Nädalavahetusel avas uksed teaduskeskus AHHAA


Seni Tartu Observatooriumis, Lõunakeskuses ja Vanemuise teatrimajas rendipindadel tegutsenud AHHAA-keskusel oli suur rõõm avada möödunud laupäeval kell 21 päris oma, uus ja uhke ligi 13 000 m2 pinnaga teaduskeskus, mis asub Tartu kesklinnas.

Kokku 20 miljonit eurot maksma läinud baltikumi suurima füüsikameka eskiislahendus valmis 2004. aastal. 2005. aastal hakati hoonet ehitama ja see valmis  juba eelmisel aastal, kuid spetsiifiliste ja eriprojektidena valminud eksponaatide paigaldus ja häälestamine kestis eelmise nädala lõpuni. Teaduskeskuses töötab püsivalt 16 inimest, lisaks 20 polüfunktsionaalset giidi, kes suudavad toime tulla nii kassas kui ka külastajate juhendamisel.  


Kui paljudes muuseumides on keelatud eksponaate puutuda,  siis siin on kõik vastupidi: külastajad saavad füüsikaseadusi isegi n-ö omal nahal tunda. Silmailu pakub kindlasti inkubaator, kus tibud otse külastaja silme all munast kooruvad.  Ringakvaariumis saab kauneid ja kirevaid kalu suisa panoraamis jälgida.

Siin saab näituse külastaja elavdada ka oma vaimu. Selleks on teaduskeskuses viis suurt muna, kuhu sisse pugedes saab rahustava teksti saatel oma mõtte- ja vaimujõumaailma tunnetada.

Kindlasti rõõmustavad koole AHHAA-keskuse erilises auditooriumis peetavad põnevad ja katseid täis füüsika-, keemia- ja teadusteatrid. Umbes 50 inimest mahutavas auditooriumis tehakse näiteks lustlikul ja  meeldejääval moel selgeks, kuidas tekib tulekahju ja kuidas seda ära hoida. Pauke, leeke ja suitsu tekitavaid etendusi annavad Tartu Ülikooli tudengid.

Kuigi teaduskeskuse piletite hinnad tunduvad esialgu kallid, on AHHAA teaduskeskuste võrdlustabelis üks odavamaid. Omal kohal on ka maailmas ainulaadne täissfääriline planetaarium, mis on oma viie miljoni näha oleva tähega rekordiraamatusse kantud. Maailma nüüdisaegseim planetaarium Megastar 2B koos viie projektoriga tekitab reaalse tähtede vahel hõljumise tunde.

Peagi hakatakse kahekümnekohalises 3D-pildi ja 300-kraadise ekraaniga varustatud planetaariumis pakkuma juba tellitud 20-minutilisi etendusi. Ekskursioonigrupid saavad 6-10 erineva teema hulgast valida endale kõige enam huvi pakkuva.


Majas asub ka suur teaduspood, kus müüakse innovaatilisi tarbeid nii suurtele kui väikestele füüsikahuvilistele — alustades ekvalaisersärkidest kuni laste teaduslaboriteni.

ANDRES NIINEMÄE

blog comments powered by Disqus