Juulal koristustalgud koos ristsetega peetud

Tänasel suurel ja ühisel talgupäeval  võetakse üle kogu Eestimaa ette väga erinevaid töid. Kus tehakse ära suurem koristus- või väiksem ehitustöö, kus meisterdatakse või peetakse omavahel tarka nõu. Tabivere vallas Juula külas peeti aga koristustalgud ära juba 22. aprillil.

“Talgud said tehtud nii vara sellepärast, et kauem ei kannatanud oma räämas küla ja külaplatsi vaadata,” tunnistas Juula külavanem Eneli Kaasik.

Tehti korda bussipeatuse ümbrus ja korjati praht teeäärtest kuni Elistvere ja Igavereni, riisuti sügisene kulu ja puulehed külaplatsilt. Aga tehti ka muid vajalikke majapidamistöid: lõhuti külamaja tarvis küttepuid, pesti maja aknad ja kraamiti toad.

“Töötegijaid oli kokku 28. Vanim osaleja oli peagi 80-seks saav Renate Jõgi, noorim nelja-aastane Artur Kaasik. Talgutoiduks tegime kamba peale toeka prae, sest tegevust jätkus pea õhtuni ja vähemast poleks piisanud. Kohvi ja tee kõrvale oli pirukas ja kook,” andis külavanem korda läinud päevast lühiülevaate, lisades, et pärast tööd võeti ette ka  uute külaseltsi liikmete ristimine.

Seltsi tuli juurde seitse täiskasvanut ja üheksa last.

Ristimistseremoonia viis läbi Indrik Unt, kes esitas  liikmekandidaatidele kümmekond küsimust Juula küla ajaloost. Vastused neile küsimustele on kirjas külaseltsi kodulehel ja seega polnud terastel “rebastel” vastamisega raskusi.

Uute  seltsiliikmete sobivust hindas ka kohtunikekolleegium.  Vastuvõtukatsed läbinud said kaela südamekujulise määrdunuvõitu riidetüki, mis igaühel kausis vee ja seebiga puhtaks pesta ja nöörile kuivama  panna tuli. Nii sai puhtaks vastse seltsiliikme südametunnistus. Ja loomulikult tuli seltsi astujatel anda vastav tõotus.

Samal kokkusaamisel valiti kümne konkursile laekunud kavandi hulgast ka Juula vaimu füüsiline kuju. Selle olendiga on külarahval suured plaanid ja temast tuleb kunagi edaspidi pikemalt juttu.

“Talgupäeva ilmaga vedas meil lausa uskumatult  — oli väga soe. Suur rõõm oli ka õhtul kohale jõudnud vihmapilvest, mis talvise prahi alt vabanenud muru kenasti ära kastis,” ütles külavanem ja rääkis ka, et  Juula külakeskus pole täna, üldisel talgupäeval kaugeltki inimtühi.

i

“Võõrustame Tartu Maarjamõisa lasteaia mudilasi ning nende vanemaid, kes külastavad  Elistvere loomaparki ning seejärel meie juurde piknikku pidama tulevad. Osa külarahvast teeb ilmselt oma aedades-õuedes suuremaid töid, mõned liituvad  kindlasti ka suuremate talgutega,” rääkis Eneli.

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus