Siimustis võideldakse kevadise suurveega

Esimesed soojad ilmad on teinud elu Siimusti ettevõtjatele  keeruliseks, sest lume sulamisega tekkinud vesi uputab nende töökodasid ja ohustab ka elektrisüsteeme.

Lumerohke talve järel on paljudesse Eestimaa paikadesse saabunud veerohke kevad. Sarnaselt möödunud aasta aprillile on ka nüüd Siimusti alevikus korralik uputus. Üle on ujutatud praktiliselt kõik töökodade masinapargid ja ka majade keldrid. Töökodade kanalitest pumbatakse pidevalt vett välja, et tavapärane töö jätkuda saaks. 

Õige uputus veel tuleb

Siimustis asuvas autode tehnoülevaatusega tegelevas firmas  käis eile tavapärane töö. Siiski tuli ülevaatuspunkti töötajatel kohale tulla juba pühapäeval, et kanalist vett välja pumbata. “Eile õhtul oli kanal praktiliselt triiki täis, ka valgustid olid vee all,” kirjeldas tehnoülevaatuse töötaja Toomas Maante vaatepilti, mis avanes pühapäeval.

Selleks, et esmaspäeval töökoda üldse lahti teha ja masinaid vastu võtta, pidid pumbad lakkamatult töötama, samal ajal kui kanali ühest otsast vett kogu aeg juurde voolas. Toomas Maante sõnul on kanali elektriühendused õnneks niivõrd vastupidavad, et vees ligunemine neid ei kahjustanud.

Kuigi autode tehnilise ülevaatuse töökoda Siimustis avatud oli, ei julgenud nii mõnigi autojuht ülevaatusele tulla, sest sinna jõudmiseks tuli läbida pisikese järve mõõtu lomp. Ühtlane, umbes kolmekümne sentimeetri sügavune vesi kattis tervet Siimusti ülevaatuspunkti sissesõiduteed. Ka hoovis seisnud veoautodeni pääses kuiva jalaga vaid korralikke kummikuid kandes. “Õige uputus tuleb alles täna õhtul, mil see viimanegi lumi siin ümberkaudu ära sulab,” ennustas Toomas Maante eile keskpäeval. 

Koolimaja kütteta

Möödunud aastal ohustas suurvesi OÜ Merelen hoovis olnud alajaama. Siis kanti hoone ümber ligi sada tonni liiva, et hoida ära kõige hullemat, kuid isegi sellisest liivakogusest tahtis vesi vägisi jagu saada. Tänavu oldi juba veidi targemad ning liiva hakati alajaama ümber kuhjama aegsasti ja eile oli vee juurdepääs alajaamani juba tõkestatud. OÜ Merelen hoovil kõndimiseks polnud abi isegi kummikute kandmisest, nimelt loksus vesi seal juba üle kummikuserva.

Suurvesi on tunginud ka Siimusti Lasteaed-Algkooli keldrisse. Kooli juhataja Kaja Reimani sõnul polnud neil  keldrist midagi päästa tarvis. Katlasüsteemid tõsteti kõrgemale ja praegu on kütmine koolimajas siiski igaks juhuks katkestatud.

“Kui nädalajagu samasugune ilm püsib, see tähendab, et kui päike paistab, siis ei olegi koolimaja momendil kütta tarvis,” lisas lasteaed-algkooli juhataja. Praegu pole neil mõtet ka keldrist vett välja pumbata, sest see tuleb hooga kohe sisse tagasi. “Nüüd tuleb loota, et seda suurvett väga palju juurde ei teki, siis elame uputuse üle,” lisas Kaja Reiman.

Maavanem Viktor Svjatõšev ütles, et probleemiga tegeldakse ja paari nädalaga saab selgeks, kuidas olukord Siimustis lahendada.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus