Tabivere laste lauluvõistlus peetud

Laupäeval Tabivere rahvamajas peetud järjekordsele lauluvõistlusele Laulupärlike kogunes osalejaid üle kolmekümne ning nende vanus jäi nelja ja 16 aasta vahele.

 

Igakevadine Laulupärlike on üks selliseid kontserte, mis siin alati täissaalile läheb. Tullakse oma lemmikutele pöialt hoidma, kuid jagub ka päris objektiivset publikut, kellele kõik esinejad ühtviisi kõrvamööda ja armsad. 

Jääb teinekord kripeldama 

Nagu tavaliselt sellistel võistlustel, peab zhürii ära tegema selle kõige tänamatuma töö, sest kui mõneteistkümne samasse  vanuserühma kuuluva  laulja seast tuleb esile tõsta vaid üks, siis pole otsus kerge tulema ja jääb teinekord südamele pikemaks ajaks kripeldama. Seda kinnitasid ka tänavused “kohtunikud” — muusikaõpetaja ja dirigent Mare Talve ning Tabivere vallavolikogu esimees ja koorilaulja Kalev Kurs. Viimane rõhutas, et tema on lihtsalt asjaarmastaja, mitte proff, ja temale tundusid kõik esitused kiitust väärt.

Mare Talve tõdes, et just vanemate võistlejate puhul oli parimat valida väga raske.

Zhürii otsus oli aga järgmine. Noorimas ehk nelja- kuni seitsmeaastaste vanuserühmas tunnistati võitjaks Lisete Ehamaa, kes õppis laulu selgeks Tabivere muusikakooli laulustuudios ja keda juhendas Kadri Savva. Kaheksa- kuni kümneaastaste seast tõsteti esile Karina Agnes Raudkats, kes samuti laulustuudiost ja Kadri Savva õpilane.

11-13-aastaste võistlusgrupis, kus  ka n-ö reapublikule juba üsna mitu helisevat häält ja täpset nooditabamist kõrva jäi, pälvis tänavu võidupärja Cärolin Käsper, keda juhendas Tabivere Gümnaasiumi muusikaõpetaja Triin Saariste. Ja kuigi tõesti just Cärolini vanuserühmas astus üles veel mitu tublit lauljat, nende hulgas ka hea häälega poisse, oli tüdruk tunnustuse auga ära teeninud, sest on Laulupärlikesel hästi esinenud juba mudilasest saati, kuid ikka millimeetrikese võrra konkurentsist välja jäänud. 

Musitseerimisrõõm olulisim

14-aastaste ja vanemate esinejate puhul võis publik end pöidlahoidmise koha pealt ehk pisut lõdvemaks lasta ja lihtsalt nautida. Enamasti oli tegemist juba kogenud tegijatega, kelle põlv ega hääl esinemiskrambist värisema ei löö. Siingi oli konkurents tihe ja nii mõnelgi lauljal tuli seetõttu oma saatusest suurem olla. Osalemis- ja musitseerimisrõõm  jäi kõigile, võit aga Kelly Treierile Maarja põhikoolist, keda juhendas kooli muusikaõpetaja Liia Koorts.

Et laulmise ja pillimänguga vaid selleks ei tegelda, et võistelda ja võita, seda tõestasid 15- aastane Artur Aunap ja 16-aastane Rauno Koorts, kes mõlemad muusikakoolis akordioni õpivad, kuid paljude pillidega sinasõbrad ja sageli ka lihtsalt oma lustiks ja teiste rõõmuks musitseerivad.

Rauno sai hakkama nii kitarri kui suupilliga ja leidis samal ajal mahti ka laulmiseks, Artur aitas loole kaasa kontrabassiga. Artur aga, kes juba üsna pikka aega  häält murrab ja kellelt asjaga kursis olijad tänavu küll kõike muud kui laulmist oodata oskasid, valmistas tõelise üllatuse, tuues kuuldavale sama kõrgeid ja helisevaid viisikäike nagu aasta eest. Ju on siingi kohane meenutada rähnipoega, keda veri veab, sest kui juba nelja-aastaselt debüteeritud sai ja hiljem ühtki konkurssi vahele jäetud pole, siis on mõeldamatu, et ühel kevadel asi hääle taha jääb, mis ilmselt kuidagi otsustada ei suuda, milline toon lõpuks valida.

Kui nii Arturil kui Raunol oma ametlik etteaste tehtud ning Artur ka päeva juhi ameti auga peetud sai, tassisid noored muusikud oma pillid taas lavale ja lahutasid publiku meelt seni, kuni zhürii hinnates oma ajusid ragistas.

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus