Põltsamaal tuleb jälle suurejooneline Fest

Aastate eest korraldati Põltsamaa lossihoovis suviseid suurejoonelisi kontserte. Vahepeal jäi traditsioon soiku, kuid eelmisel neljapäeval lossihoovi veinikeldris sõlmitud leping lubab tänavu suvel taas uhket lossikontserti.

Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten lausus, et tal on hea meel olla jälle Põltsamaal, kus aastaid tagasi sai alguse suviste klassikalise muusika kontsertide korraldamise traditsioon. Leiteni sõnul on see traditsioon üks pikemaajalisi Eestis. “Põltsamaa lossihoovis on esinenud paljud mainekad muusikud ning muusikakollektiivid,” rääkis Leiten. Tema sõnul on maailmas ka küllalt vähe linnu, kus on oma loss. “See linn ning see lossihoov väärivad, et Eesti inimesed siin head muusikat nautida saaksid,” rõhutas ta. 

Dirigendipulti tuleb maestro Eri Klas

Ooperiõhtu kava koostav Arne Mikk lausus, et tal on meeles aeg, mil ta oli Põltsamaal osaline ooperi “Nabucco” esitlemisel ja tal on, mida siit meenutada. Seekordne kontsert tuleb tema sõnul eriline selle poolest, et orkester tuleb teatrist Vanemuine, koorilauljatena astuvad üles Eesti Rahvusmeeskoori lauljad, ooperisolistid tulevad nii Tartu Vanemuisest kui ka Moskva Novaja Operast ning dirigendipulti asub maestro Eri Klas.

Kontserdil astuvad üles kolm väga kõrgetasemelist külalist – sopran Galina Koroljova, bariton Vassili Ladjuk ja tenor Aleksei Tatarintsev. Vanemuisest teevad kaasa solistid Valentina Kremen, Carmen Puis ja Atlan Karp. Suvise lossikontserdi raamiks on ooper “Carmen”, mille avamänguga alustatakse ning kupleedega lõpetatakse kontsert.

“Ma loodan, et selle muusikaõhtu repertuaar tuleb piisavalt mitmekülgne,” lausus Arne Mikk.

Ooperiõhtu esimeses pooles kõlavad aariad ooperitest “Armujook” ja “Sevilla habemeajaja”, samuti katkendid ooperist “Vikerlased” ja muud ooperimuusikat. Ooperiõhtu teise poole esimese osa moodustab Pjotr Tšaikovski looming – polonees ooperist “Jevgeni Onegin”, duett ooperist “Padaemand” ja katkendid teistest kuulsa vene helilooja teostest. Teises osas tulevad ettekandmisele palad Verdi ooperitest “Rigoletto”, “Othello” jt. Arne Mikk usub, et need numbrid võiksid vabaõhukontserdil publikule huvipakkuvad olla.

Tema sõnul on ooperimuusika maailmas tõusuteel. Kava kokkupanija  loodab, et ooperimuusika on rahvale vastuvõetav ja arusaadav.

“Itaalias laulab rahvas lausa restoranides tuntumaid ooperiaariaid kaasa. “Me arvame, et suudame sellise kavaga pakkuda publikule rõõmsa ja meeldejääva suvise kontserdi,” sõnas Arne Mikk. 

Koostöös sünnib kõrgetasemeline tulemus

Maestro Eri Klas lausus, et tal on hea meel olla taaskord Põltsamaal, kus ta varemgi suviseid kontserte on dirigeerinud. Klasi sõnul jõuab Põltsamaalt ooperimuusika kõige erinevamatesse Eesti paikadesse, sest asub see linnake ju Eesti keskel.

Samuti rõõmustas maestro selle üle, et eeloleval kontserdil astuvad solistidena üles nii meie oma Vanemuise ooperilauljad kui ka külalised Moskvast. Viimaseid tunneb Eri Klas väga hästi, sest on Novaja Operaga olnud seotud kaheksa aastat ja pidanud viimasel viiel aastal selle teatri peadirigendi ametit.

Eri Klas avaldas lootust, et ka ilmataat suurejoonelist lossikontserti soosib. “Ma olen noorusest peale vigurimees olnud. Vaatame, mis meil seekord sellest vigurist välja tuleb,” lausus maestro Klas muheledes. 

Hea muusika on nagu hea vein

Põltsamaa linnapea võrdles head muusikat hea veiniga, mille valmistamiseks tuleb palju vaeva näha ja mida on hea maitsta toredate inimeste keskel heas keskkonnas. Jaan Aiaots usub, et Põltsamaa on hea keskkond kõrgetasemelise muusika esitamiseks tõeliste meistrite osavõtul.

Põltsamaa linnapea avaldas tänu Eesti Kontserdile, kes on aidanud sellise kõrgetasemelise kontserdi Põltsamaale tuua. Jaan Aiaotsa tänusõnad kuulusid ka alatisele suviste lossikontsertide suurtoetajale Põltsamaa Felixile ning kõigile Põltsamaa majandus- ja kultuuriinimestele.

“Nüüd jääb meil oodata vaid seda suvist suurhetke. Küll taevataat ka meie eest hoolitseb,” sõnas Jaan Aiaots.

Põltsamaa Felixi juhataja Anti Orav lausus, et tunneb alati heameelt selle üle, kui Põltsamaa linnas toimub midagi sellist, mis ületab uudisekünnise. “Eriti hea meel on selle üle, kui niisugune uudis pole seotud negatiivse sündmusega,” toonitas ta. Tänavu paneb Põltsamaa Felix suurtoetajana õla alla nii suvisele koolinoorte laulu- ja tantsupeole kui ka Põltsamaal toimuvale ooperigalale. See viimane pole Orava sõnul kindlasti mitte kohalikku mastaapi üritus, sest siia tullakse kõikjalt üle Eesti. “Selliste partneritega nagu Põltsamaa linn, Eesti Kontsert, Vanemuine ja maestro Klas on suurepärane koostööd teha. Sellise koostöö tulemusena kannab see üritus vaieldamatult kvaliteedimärki,” kinnitas Orav.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus