Eesti tants tõi Föönixile laureaaditiitli

Möödunud nädalavahetusel Tallinnas Nokia kontserdimajas toimunud Koolitantsu lõppkontserdilt tuli üks laureaaditiitel ka Jõgevamaale: Jõgeva Muusikakooli huviõppeosakonna tantsutrupp Föönix tunnistati X-XII klasside vanuserühmas parimaks eesti tantsu esitajaks.

Föönix oli teatavasti ainus Jõgevamaalt festivali Koolitants lõppkontserdile pääsenud rühm ning kahel päeval Nokia kontserdimajas esitamisele tulnud saja tantsu hulgas oli suisa kaks Föönixi oma: vabatantsu kategoorias konkureerinud Veidrad kolmikud” ja eesti tantsu kategoorias konkureerinud Eesti tants F-rühmale”. Edukamaks osutus viimane: see tõi neidudele laureaaditiitli.

Võidutantsu autoriks on Föönixi juhendaja Ave Lääne ja selles tantsivad Föönixi tüdrukud inimesesuuruste papist poistega.

Mul oli tahtmine üks segarühmatants luua, ent kaks segarühma, keda ma Tartus juhendan – üks neist on B-kategooria ja teine C-kategooria ehk noorte segarühm – ei võtnud kumbki vedu,” ütles Ave Lääne. Seepärast leidsin alternatiivse lahenduse ja hakkasin segarühmatantsu tegema hoopis Föönixi tüdrukutega: nemad on alati valmis igasuguseid asju katsetama. Kui tähestiku esimesed tähed A-st kuni E-ni tähistavad reaalselt eksisteerivaid tantsurühma kategooriaid, siis F oli esimene vaba” täht ja nii saigi papist poistega tantsivad tüdrukud nimetatud F-rühmaks.”

Papist poisid

Papist tantsupartneri” valmistas iga tantsija endale ise. Esialgu tegi igaüks just sellise, nagu ise soovis, ent siis selgus, et päris igasugune papist partner tantsimiseks ei sobi: kellel oli see saanud liiga pikk, kellel liiga lühike, kellel liiga paks või kellel liiga vedel”. Nii et mässamist ja ümbertegemist oli papp-poiste valmistamisel kõvasti. Hulk aega kulus juhendajal ka õige saatemuusika leidmiseks. Lõplikuks valikuks osutus ansambli Zetod plaadilt Lätsi sanna” leitud hoogne pala Rõõmutsõõr”.

Põhimõtteliselt tegin tantsu küll ise valmis, ent prooviprotsessis said ära kasutatud ka mõned tantsijate ideed,” ütles Ave Lääne.

Päris poiste asemel papist partneritega tantsimist võib tõlgendada mitmeti. Seda võib näiteks võtta viitena sellele, et tänapäeva ühiskonnas esineb üha sagedamini soorollide hägustumist või vahetumist, aga ka viitena tänapäeva Eestis praegu toimuvale: kui mehed on välismaal tööl, siis ei jäägi naistel ju muud üle, kui papist partneritega tantsida. Ave Lääne kinnitas siiski, et tema ja tantsijad mingit otsest sõnumit edastada ei tahtnud.

Me küll rääkisime soorollidest, ent mingeid selgeid küsimusi me ei püstitanud ega otsinud neile ka vastuseid.”

Ave sõnul on Föönixi tüdrukutega väga hea töötada, sest nad on vajaduse korral alati valmis lisaproove tegema. Mitte keegi ei ütle, et ah, tänane proov on kella järgi juba läbi, ma tahan koju minna” või et mina küll laupäeval trenni ei tule”.

Tüdrukud on tantsimise oma südameasjaks võtnud ja selle pinnalt tekib rühma ühisenergia,” ütles Ave Lääne.

Harjusid kiiresti

Föönixi tüdrukute professionaalset lähenemist kiitis ka rühma teine juhendaja Ruben Roos, kes erinevalt Avest lõppkontserdil viibida sai.

Tüdrukud olid väga tublid,” kinnitas Ruben. Proovi ajal Nokia kontserdimaja lava suurust tajudes nad küll algul ehmusid, ent kogusid end ruttu ning esinedes said juba väga hästi aru, et kõike tuleb n-ö suuremalt teha ning pilku hoida kõrgemal, nii umbes esimese rõdu tasemel. Kerge see kohanemine polnud, aga nad said hakkama.”

Föönixi tempokas ja lustlik eesti tants läks publikule hästi peale ja papist partnerid tekitasid elevust. Nii et Rubeni hinnangul pälvisid Föönixist suurema aplausi laupäevaõhtusel kontserdil (sellel esinesid X-XII klasside vanuserühma tantsijad) ainult need trupid, kellel suuremal hulgal fänne saalis viibis.

Pühapäevasel kontserdil Ruben Roos ei osalenud, laupäevase hindas aga tasemelt mõnevõrra ebaühtlaseks.

Showtantsu kategoorias pakuti näiteks väga erinevaid nähtusi võimlemiskavade sarnastest etteastetest vabatantsulise Näljatantsuni”, mis Vastseliina trupile Exit laureaaditiitli tõi. Vabatantsu kategooria etteasted olid aga üsna heal tasemel,” ütles Ruben Roos ning soovitas kõigil Jõgeva tantsuhuvilistel jälgida, millal toimub Jõgeva Muusikakooli huviõppeosakonna kevadkontsert: siis saab näha nii Föönixile laureaaditiitli toonud eesti tantsu kui ka kõigi huviõppeosakonna tantsurühmade paremaid palasid.

Telerist saab Föönixi võidutantsu vaadata juba homme: kell 17 teeb ETV2 tunnise kokkuvõtte Koolitantsu lõppkontserdist.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus