Puurmanis saab laupäeval maitsta mõisapreili palet

  

Tuleval laupäeval on esimene tänavusuvine unustatud mõisate päev. Jõgeva maakonna viiest mõisakoolist osalevad selles Puurmani ja Luua kool.  

Puurmani Keskkooli direktori asetäitja õppe- ja kasvatustöö alal Nadežda Nikluse sõnul on mõisamängu korraldus tänavu harjumuspärane, nagu eelmistelgi aastatel. Esimesest külastatavast mõisast saab mängus osaleja raamatu, mille viimasel lehel on kastikesed mängus osalevate mõisate nimedega. Sinna lüüakse igas külastuspaigas tempel.

Igal täistunnil korraldatakse mõisates jalutuskäik giidi saatel. Toimub ka foto- ja videokonkurss — nagu igal aastal. Selle aasta uudis on korraldajate sõnul aga mõisate koostatud ristsõnad.

“Puurmani Gümnaasiumis on avatud õpilaste kunstinäitus ja töötab kohvik,” rääkis Niklus.  “Külastajate soovil jätkub Puurmanis ka möödunud aastal algatatud mõisakookide maitsmise ja retseptivihiku koostamise traditsioon. Siinsest kohvikust saab näiteks osta  kooki “Mõisapreili pale” ja kaasa antakse ka koogi retsept.”

Vähemalt kümmet mõisat külastanud inimeste vahel loositakse kutseid sügisel
Tõstamaa mõisas toimuvale näitemänguõhtule, kus tehakse ka mõisamängust kokkuvõte. Perede vahel loositakse 10 kolmele inimesele mõeldud kutset ja üksikkülastajate vahel 15 kutset.  Üksikud kutsesaajad võivad Tõstamaale tulla koos kaaslasega, kui tasuvad 150 krooni.

Mõisate külastusmängu idee võeti lõunanaabritelt lätlastelt, kus vastavasse assotsiatsiooni kuulub 75 lossi, paleed ja mõisat. Vanu mõisahooneid hooldavad mõisakoolide direktorid ja õpetajad, lossides tegutsevate muuseumide juhid, mõisaomanikest ärimehed ja ajalooliste mälestusmärkide eest vastutavad omavalitsustöötajad.

Igal aastal väljastab assotsiatsioon bukleti, milles on kaart ja mõisate lühitutvustus, ning meelitab inimesi arhitektuurimälestisi külastama.

Lätist jõudis mõisamäng esmalt Viljandimaale. Eestis on mõisamängu korraldatud viis aastat.  Puurmani Keskkool on mõisamängus osalenud alates 2005. aastast, Luua Metsakool osaleb tänavu esimest korda. 

Mõisad on külastajatele avatud kella 10.00 kuni 18.40, mõisapäevad on sellel suvel veel 28. juunil, 10. juulil, 19.-20. juulil ja 2. augustil. Külastustasud on peredele 40, täiskasvanutele 20 ning õpilastele ja pensionäridele 15 krooni.

JAANIKA KRESSA

blog comments powered by Disqus