Luua maastikuehitajad esindavad Eestit WorldSkillsil

<span lang=””>

<span lang=””>

Luua Metsanduskoolis teisel kursusel maastikuehitust õppiv Allar Laurend ja kolmandal kursusel haljastust õppiv Rajar Rahkema peavad sügiseni sõna otseses mõttes kohvrite otsas elama – nad valmistuvad kutseõppurite maailmameistrivõistlusteks WorldSkills, mis peetakse oktoobris Londonis.

</span>

Kolmapäeva hommikul sõitsid noormehed koos oma juhendaja, maastikuehituse juhtivõpetaja Raili Laasiga Soome, et osaleda koos sealsete maailmameistrivõistluseks valmistuvate õppuritega ning teiste sama eriala õpilastega ettevalmistavas laagris.

Allar Laurendi sõnul peaks Soome laagris saama eelkõige inglise keelt praktiseerida. “Soomlased räägivad küll inglise keelt ja meile kõikidele on see kasulik, kui just selles keeles suhtleme,” ütles ta. Oluline on ennast proovile panna, kuidas võistlusolukorras keelega hakkama saadakse. Suurem pähkel on ilmselt erialane sõnavara ehk tehnilised terminid.  Rajar Rahkema tahaks enda sõnul  tutvuda eelkõige soomlaste töövõtetega. Samuti sooviksid noormehed lähemalt tutvuda erinevate kividega, mida põhjanaabrid oskuslikult kasutavad. 

Unistus, kuhu pürgida

Luua Metsanduskooli direktori Haana Zuba sõnul tegi sihtasutus Innove koolile ülesandeks valmistada ette ülemaailmsele kutsevõistlusele maastikuehituse võistkond. Londonisse sõidavad noormehed, kes osalesid ka EstoSkillsil ehk proovisid jõudu Teeviida messi ajal peetud maastikuehitajate kutsevõistlusel.

Laas märkis, et WorldSkillsil osalemine on olnud koolile  unistus, kuhu pürgida. Nende õpilastega on alanud ka ettevalmistus. Appi tulevad kolleegid Soomest, rahvusvahelised ettevalmistuslaagrid enne suuri jõukatsumisi on väga harivad.

“Rahvusvahelise laagrini jõudsime ühe rahvusvahelise projekti kaudu, milles hetkel osalen. Projekti on kaasatud erinevate Euroopa riikide maastikuehituse ettevõtted, soomlasi esindab seal WorldSkillsi maastikuehituse võistluse peaekspert. Tema ulataski lahke abikäe ja kutsus meid Soome ettevalmistuslaagritesse,” rääkis Laas.

Kolmapäeval sõitsidki noormehed koos juhendajaga kahepäevasesse laagrisse. “Pärast seda otsustame, kuidas täpselt edasi võistlusteks valmistuda,” lisas ta.

Soomlastel on Laasi hinnangul head kogemused, nad olid väga hästi valmistunud ka EuroSkillsiks ning saavutasid seal hea tulemuse. “Soome on meile õige koht, kus õppida, neil on palju kogemusi, meil neid napib,” tõdes ta. Juuni alguses tuleb Soomes veel üks laager. 

WorldSkillsil esimest korda

Eestlased lähevad maailmameistrivõistlustele esimest korda. “Me teame, mis on põhiasjad, mida peame treenima ja milleks valmistuma. Materjalid on igal pool samad – puit, kivid, taimed, veesilmad. Peame teadma puidu- ja kivitööde põhialuseid,” rääkis Raili Laas.

Tema sõnul määratakse ettevalmistuse täpsem põhiplaan kindlaks pärast seda, kui Soomes esimeses laagris ära on käidud. “Meil puudub kogemus, sest osaleme nii kaalukatel võistlustel esimest korda. Soomlaste kogemused tulevad meile igati kasuks. Peale selle on meil võimalus saada kogemusi ka maastikuarhitekt Urmas Grišakovilt. Tema on käinud Jaapanis WorldSkillsil vaatlejana ja kindlasti me püüame saada temalt nõu ja näpunäiteid,” märkis Laas.

Kui õpetaja Soome kolleegile EstoSkillsil teoks tehtud plaani tutvustas, ütles viimane kohe, et see on eestlaste käekiri. “Minu jaoks oli see kummaline, kuidas ta nii hästi meid ära tundis. Nüüd tahaksin ma väga soomlaste käekirjaga tuttavaks saada. Samuti on teada, et soomlaste võistkonnas on alati tüdrukuid,” lisas ta. Allar Laurend ja Rajar Rahkema tõdesid,  et tüdrukuid ei tohi alahinnata. Võistlus on võistlus.

Samuti loodab juhendaja, et nad saavad tutvuda Soome kutseõppeasutuste maastikuehituse eriala üldise tasemega, sest laagris on lisaks tippvõistlusele minejatele ka teisi õppureid. “Siis näeme, kui pikk maa on meil veel Euroopasse minna. Võrdlusmomenti seni pole, me ei tea,” lisas ta. Küll on peetud aednike võistlusi ning nende taset enam-vähem teatakse.

Raili Laasile oli Soome kolleeg tunnistanud, et eestlasi oodatakse WorldSkillsile juba pikka aega. “Nad rõõmustasid, kui kuulsid, et lõpuks ometi me tuleme. Seda suurem on vastutus. Oleme sõnumitoojad ning tasemenäitajad ja kujundame Eesti maastikuehitajate maine,” nentis Laas, kelle kinnitusel annab võistkond oma parima. “Me teeme nii hästi, kui oskame,” ütles Rajar Rahkema.

“Noortele, kes osalevad WorldSkillsil, on need võistlused oluliseks teetähiseks. Kui nad tööle kandideerides oma CVsse kirjutavad, et on osalenud maailmameistrivõistlustel, siis see näitab, et neil on tõsine huvi alaga tegelda,” ütles koolijuht Haana Zuba.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus