Jõgeva- ja Tartumaalt pääses Toompeale kuus inimest

<span lang=””>

Vabariigi valimiskomisjoni esialgsetel andmetel pääses Jõgeva- ja Tartumaa valimisringkonnast parlamenti kuus inimest: Igor Gräzin, Mati Raidma, Ene Ergma, Aivar Kokk, Jaan Õunapuu ja Marika Tuus. N-ö juurtega Jõgevamaalt pärit saadikuid on nende hulgas vaid üks – Aivar Kokk.

Ettevõtja ja Jõgeva vallavolikogu esimees Aivar Kokk jälgis valimistulemusi kodus koos pereliikmetega. “Lähedastelt ja sõpradelt  võtsin vastu ka esimesed õnnitlused. Eks abikaasal ja tütardel saab nüüd ka veidi raskem olema, sest mul tuleb tööpäevad ja mõnikord ka nädalavahetused Tallinnas,  teisteski Eestimaa paikades või kaugemalgi veeta.

Kõige rohkem mõtlesin aga valimistulemuse selgumise ajal oma isale ja esmaspäeva hommikul süütasime emaga  küünla tema haual Siimusti kalmistul. Riigikogusse kandideerimisest oli mul juttu ka isaga ja tema kiitis selle ettevõtmise heaks,” rääkis Kokk.

“Lähtun alati lausest “Oma mees Toompeal” ja minu nööbist võib alati kinni võtta. Riigikogu liikmena pean üheks oma prioriteediks Jõgevamaa ja Tartumaa arendamist, aga ka teoksil olevate projektide, näiteks Painküla tööstuspargi ja Kesk-Peipsi sadamate väljaehitamist. Minu huviorbiidis on maaelu edukäik tervikuna. Mis puutub Riigikogu komisjonidesse, siis eelistan töötada majandus- või rahanduskomisjonis, sest tunnen neid valdkondi kõige paremini,” ütles ta.

Keskerakondlase Marika Tuusi on Jõgevamaa ja Tartumaa rahvas Toompeale valinud nüüdseks juba kolmandat korda. “Jään tulemusega rahule ja mul on hea meel, et valijate hulgas on palju inimesi, kes mõistavad ja usuvad, et Keskerakonna seisukohad võimaldavad Eestis suurendada sotsiaalset tasakaalustatust, vähendada tööpuudust ja tagada inimväärne elu kõikides Eestimaa paikades. Keskerakonna teine koht valimistel tõestab, et suutsime vastu pidada poliitiliste konkurentide ja üleriigilise meedia rünnakutele ja olla tugev valimiskampaanias, kus olulist rolli mängis ka rahamasin.” 

Reform täitis eesmärgi

“Riigikogus praeguse seisuga kolmkümmend kolm kohta saanud ja valimised võitnud Reformierakond täitis oma eesmärgi,” ütles Reformierakonna Jõgeva piirkonna juht Ain Viik. Fakti kohta, et Reformierakonnas kandideerijatest ei pääsenud Toompeale Jõgeva- või Tartumaa inimesi, ütles Viik, et mandaadid olid selliselt jaotatud. “Muutusi võib tekkida siis, kui ministriportfellid jagatud. Mõni võib pääseda parlamenti asendusliikmena. Mõistagi peavad Igor Gräzin ja Mati Raidma seisma ka Jõgeva- ja Tartumaa arengu eest,” tunnistas ta.

Marika Tuus lisas, et Igor Gräzini populaarsus võib suuresti olla seotud ka telesaatega, kus ta diskuteerib keskerakondlasest poliitiku Aivar Riisaluga.

“Pidasin oluliseks, et Riigikogusse saaks Jõgevamaa inimene. Andsin oma hääle Heli Raevaldile, kes kahjuks küll sisse ei saanud,” rääkis rätsep Leo Mällo.  

Sotsid: inimesed vajavad muutusi

“Sotsiaaldemokraatliku erakonna Jõgeva- ja Tartumaa kandideerijatel läks seekordsetel  valimistel väga hästi. Esinumbriks usaldasime Jaan Õunapuu, kes tänu varasematele ametikohtadele põhjalikult nii maaelu kui ka omavalitsustööd tunneb. Ja see valik õigustas ennast,” ütles Saare vallavanem ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatuse liige Jüri Morozov. “Sotside populaarsust võib põhjendada sellegagi, et inimesed tunnetavad vajadust muutuste järele ühiskonnaelus,” lisas ta.

Reformierakondlase Ain Viigi sõnul on sotsiaaldemokraatide hea tulemus seotud aga sellega, et kandideerimas oli poliitikuid, kes paistsid varem silma Eestimaa Rahvaliidu ridades.

Rahvaliit jäi ukse taha

Aastaid Jõgeva- ja Tartumaal populaarseimaks erakonnaks olnud Eestimaa Rahvaliit seekord valimiskünnist ei ületanud. “Selle põhjuseks võib pidada raha tugevat mõjujõudu valimiskampaanias ja mitmetes üle-eestilistes meediaväljaannetes avaldatud mahategevaid ja laimavaid seisukohti. Minu tänusõnad kuuluvad aga meie liikmetele ja toetajatele, kes on Rahvaliidu põhimõtetele truuks jäänud ja pole hakanud poliitilisteks tuulelippudeks. Heameelt teeb ka kauaaegse poliitiku Mai Treiali väärikas valimistulemus. Edasised  tegevussuunad otsustab Rahvaliit  kongressil ja tegusat tööd jätkavad osakonnad linnades ja valdades,” märkis Torma vallavanem Riina Kull.

Marika Tuus avaldas arvamust, et rahvaliitlased võinuksid Jõgeva- ja Tartumaal kandideerida Keskerakonna nimekirjas. “Usutavasti olnuks siis nendest mõnedki parlamendis,” nentis ta.

Maavanem Viktor Svjatõšev lausus, et soovib kõigile Riigikogusse valitud Jõgeva- ja Tartumaa esindajatele häid mõtteid ning tublisid tegusid nii üleriigiliste kui ka paikkonna probleemide lahendamisel. “Ühtlasi loodan tõhusat koostööd maavalitsuse ja omavalitsustega,” lisas ta. 

Välismaal hääletas vaid 66 inimest

Jõgeva- ja Tartumaa valimisringkonnas andis välisriikide valimisjaoskondades oma hääle vaid 66 inimest. Hinnanguliselt elab ja töötab välisriikides umbes 6000 jõgevamaalast, seega andis kirjalikult oma hääle Riigikogu valimistel vaid üks protsent meie valimisringkonna elanikest.

Oma hääle andis meie valimisringkonnas elektrooniliselt 8388 inimest. E-hääletusel kogus Jõgeva ja Tartu maakonnas enim hääli Reformierakond, saades 2955 häält, teisel kohal oli Isamaa ja Res Publica Liit, kelle kandidaadid tõid oma erakonnale 2561 elektroonilist häält. Kolmandale kohale platseerus e-häälte arvestuses Sotsiaaldemokraatlik erakond, kes kogus 1499 häält.

i

JAAN LUKAS

EILI KOITLA

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus