Alo muusikapäevad tulevad aprillis ja öölaulupeoga

Jõgevlased on juba aastaid harjunud nägema märtsi algul noortest muusikahuvilistest täitunud linna, sest just sel ajal on Jõgeva Gümnaasiumis ikka peetud Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevi. Tänavu toimuvad muusikapäevad aga hoopis aprillis ning lõpevad öölaulupeoga Jõgeva kesklinnas.

<p>

Tänavu 22. aprillil möödub teatavasti 50 aastat Alo Mattiiseni sünnist, 30. mail aga 15 aastat tema surmast. Ka Alole pühendatud muusikapäevad toimuvad Jõgeva Gümnaasiumis viieteistkümnendat korda. Kõigist neist asjaoludest lähtudes otsustatigi traditsiooni muuta ning kutsuda ansamblilauluhuvilised noored kogu Eestist Jõgevale kokku just Alo sünnipäeva ajaks ning pidada koos nendega maha ka öölaulupidu.

Alo Mattiiseni muusikapäevade peakorraldaja, Jõgeva Gümnaasiumi muusikaõpetaja Maret Oja sõnul ei tahtnud teiste koolide kolleegid seda, et vokaalansamblite konkurss alles aprilli lõpus toimub, algul tõenagi võtta, sest märtsi alguses Jõgeval käimine on aastatega sisse harjunud. Nüüdseks on konkursi ebatavaline toimumisaeg siiski omaks võetud ja vastuseisu pole see kelleski tekitanud.

“Uurisime juba möödunud kevadel Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusest ja Eesti Meestelaulu Seltsist järele, ega neil 21. ja 22. aprillile mingeid selliseid ettevõtmisi pole planeeritud, mis Alo muusikapäevade pidamist segaksid,” ütles Maret Oja.

Isamaalised laulud Suurel Reedel

Tema sõnul lähtuti konkurssi omal ajal märtsi algusse planeerides sellest, et jõulud ja vabariigi aastapäev, mis on muusikaõpetajate jaoks üsna askeldusterohked, on siis möödas ja kevadine hinnete paneku aeg saabumata. Kui aga tänavune kogemus näitab, et aprilli lõpp on niisama sobiv kui märtsi algus, siis hakataksegi arvatavasti Alo muusikapäevi tulevikus tema sünnipäeva paiku korraldama.

Maret Oja sõnul pole kelleski vähemasti senini vastuväiteid tekitanud ka asjaolu, et konkursi teine päev ja öölaulupidu langevad kokku suure reedega, mis on teatavasti riigipüha ja üks olulisemaid tähtpäevi kirikukalendris.

Öölaulupeo repertuaar koosneb isamaalistest lauludest. Usun, et ka kohalikel ei peaks selle vastu midagi olema, et suure reede hilisõhtul Jõgeva kesklinnas isamaalisi laule lauldakse,” ütles Maret Oja.

Kus täpselt öölaulupidu peetakse, pole veel lõplikult otsustatud, ent arvatavasti toimub see kaubahalli ees. Algul kavatseti küll linna staadionile laulma minna, ent staadionimuru võib sel ajal veel liiga märg ja pehme olla. Juhul, kui lumi sealt selleks ajaks muidugi üldse ära sulanud on.

<p style=”TEXT-ALIGN: justify; MARGIN: 0cm 0cm 0pt” class=”MsoNormal”>Lisaks muusikapäevadel osalevatele noortele on 22. aprillil kell 22 algavale öölaulupeole oodatud kõik muusikasõbrad ja Alo Mattiiseni austajad.

Regilaul ja ilutulestik

Laulame vanemaid isamaalisi koorilaule ja kaasaegseid isamaalaule, mille hulgas on mõistagi ka Alo Mattiiseni loodud,” ütles Maret Oja. “Ettekandmisele tuleb ka spetsiaalselt selleks peoks loodud regilaul. Alo Mattiisen avaldaski ju kunagi arvamust, et laulupidu võiks olla mitte selline pidu, mille jaoks koorid aasta otsa repertuaari lihvivad, vaid selline pidu, millel rahvas mõnusalt murul istub ja eestlaulja vedamisel laulab.”

Öölaulupidu tuleb juhatama mitu nimekat külalisdirigenti (kes just, on täpsustamisel). Saatemuusikat teeb Antti Kammiste bänd Easy Living ning taustakoorideks on kaks Maret Oja juhendatavat koori — Jõgeva Gümnaasiumi segakoor ja Palamuse segakoor Kuus Õuna. Ühe Alo Mattiiseni isamaalaulu ajal saab näha ka muusikaga sünkroniseeritud ilutulestikku. Sissepääs öölaulupeole on kõigile tasuta.

Lisaks öölaulupeole on juubelinumbriga Alo Mattiiseni muusikapäevadel plaanis teisigi huvitavaid ettevõtmisi. Kõik senised muusikapäevad videosse jäädvustanud Ellar Sügiste kavatseb tänavuste muusikapäevade ajaks teha kaks DVDd: ühele koondab ta aastate jooksul peapreemia pälvinute ja teisele Suure Kõrva ehk zhürii etteasted. Mõlemat on muusikapäevade publikul kindlasti põnev vaadata. Ajalehe Vooremaa fotograaf Anatoli Makarevitš paneb aga muusikapäevade ajaks Betti Alveri muuseumi välja seniste muusikapäevade eredamaid hetki kajastava fotonäituse.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus