Üldpilt kahvatum, aga eredaid hetki jätkus

Ehkki festivali Koolitants tänavune maakonnavoor, mis leidis aset möödunud neljapäeval Põltsamaa kultuurikeskuses, oli tasemelt tagasihoidlikum kui mõned varasemad, ei jäänud eredad hetked, mil tundsid, et tantsulooja värske mõte või tantsijate vaim sind jäägitult kaasa haarab, kogemata.

 

Kahekümne tantsu hulgast tulevad esimestena meelde Jõgeva tantsutrupi Föönix (juhendaja Ave Lääne) kolm etteastet: vabatants Veidrad kolmikud”, Eesti tants F-rühmale” ja estraaditants Südamest”. Eriti puudutas Veidrad kolmikud” oma kummalise meeleolu, põneva tantsukeele ja üliefektse lõpuga: üks tantsijatest tõusis trupikaaslaste selgadest-õlgadest moodustatud treppi mööda teise tantsija õlgadele ning langes sealt siis ootamatult, selg ees, otse alla. Loomulikult maandus ta ilusti kaaslaste kätele, aga pealtvaatajate hulgast kostis nii mõnigi kiljatus.

Tegelikult pole end niimoodi alla kukutada üldse hirmus,” kinnitas Jaana Kaarend, kes tantsu lõpus õhulennu tegi. Me oleme seda nii palju harjutanud ning ma olen iga kord sada protsenti kindel, et teised püüavad mu kinni.”

Jaana ja tema trupikaaslase Heli Malmi meelest oli see tore, et nende trupp tervelt kolme tantsuga välja tuli: nii saadi pikemalt laval olla ja end publikule ja hindajatele erineval viisil avada. Jaanale meeldiski kõige rohkem tantsida seda kukkumise” tantsu, Heli lemmiktants oli Eesti tants F-rühmale”. Selles tantsus olid tüdrukutel ka partnerid”: elusuuruses pappmehed, riided seljas ja kaabud peas. Nii võis selles hoogsas ja lummavas tantsus isegi mingit allegooriat leida.

Argiasjad tantsu sisse

Vahvaid asju oli veelgi. Näiteks Jõgeva muusikakooli huviõppeosakonna trupi Nööbike muusikata tants Tsurr”, sama kooli trupi Pärlid vaimukas Kellavärk”, Põltsamaa uue trupi E-Motion katse ristata balletti ja vabatantsu (On veider, et oleme jälle alguses”), Jõgeva trupi Spice kaunilt lüüriline Kas armastus on elus…?”, Face Põltsamaa nutikas lambimäng tantsus Teeõhtu” jne.

Tantsurõõmu oli vähem ja tase kahvatum kui möödunud aastal,” võttis Põltsamaal nähtu kokku Koolitantsu päevajuht Jaanus Tepomees, kes sai selles ametis esimesed tuleristsed just möödunud aastal Põltsamaal. Siis üllatas meie maakonna tantsuseltskond teda ärksuse ja erksusega, tänavu paraku enam mitte.

Tantsupedagoogina tean, et vähene esinemisjulgus tuleneb tavaliselt napist esinemiskogemusest,” lisas zhürii tööd juhtinud Anu Vask. Oli aga ka meeldivaid asju, näiteks tore eksperimenteerimine argiteemadega nagu lehmalüps ja poeskäik ning mõned ilusad vormikatsetused kontakttantsu valdkonnas.”

Tüdrukud ruulivad

Samuti zhüriisse kuulunud võistlustantsija Marko Kiigajaan ja Jõgeva abilinnapea Mihkel Kübar kiitsid mitme trupi leidlikke kostüüme ja väikeste tantsijate söakust. Teine kohalik zhüriiliige, Jõgeva Gümnaasiumi tantsuharidusega huvijuht Kristjan Rohioja tõi esile, et truppide tantsukeel on hakanud minema spetsiifilisemaks, nii et eri tantsukategooriad hakkavad paremini eristuma. Veel kiitis ta tantsujooniste rohkust.

Näoga saali poole ja kaks sammu ühes, kaks teises suunas tantsimine pole enam valdav,” ütles Kristjan Rohioja. Täiesti lubamatuks nimetas ta aga relvadega ümberkäimist ühes sõjaväeteemalises tantsus.

Relvaga, olgu või makettrelvaga laval suvalises suunas vehkimine ületab igasugused eetilised piirid,” ütles Kristjan Rohioja. Asjaosalistel on, mille üle mõelda.

Tegelikult oli see üllatav, et suisa kaks tüdrukutest koosnevat truppi sõjaväeteemalist tantsu tantsis. Face Põltsamaa etteaste oli siiski päris õnnestunud ning näis kandvat sõnumit, et kui eesti poiste füüsiline vorm jätkuvalt langeb, siis peavad ka kodumaad varsti kaitsma hakkama õrnema soo esindajad. Tantsulavadel ruulivad nad niikuinii.

Ehkki Koolitantsu maakonnavoorud saavad selle pühapäevaga läbi, tuleb neist edasipääsejate teadasaamiseks veel kannatust varuda. Oma otsuse, kes esinevad 2. ja 3. aprillil Nokia kontserdimajas toimuval lõppkontserdil, lubas zhürii avalikustada 1. märtsiks. 

Koolitantsu maakonnavooru eripreemiad:

Jõgeva Muusikakooli trupi Föönix Eesti tants F-rühmale”;

Face Põltsamaa „Teeõhtu”;

Tabivere muusikakooli tantsustuudio Vee all”;

Face Põltsamaa Tüdrukud + sõjavägi = ?” (Chupa Chupsi showtantsu eripreemia);

Tähtvere Tantsukeskuse Korra lahkuks, korra kaoks” (Mentose tänavatantsu eripreemia).

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus