Eeri Vahtra ootused MMil ei täitunud

Otepääl Tehvandi spordikeskuses toimusid 26.-31. jaanuarini juunioride ja U23 vanuseklassi (kuni 23 a noorte) maailmameistrivõistlused suusatamises. Neil tegi kaasa ka Luualt pärit 22-aastane Eeri Vahtra, kes praegu treenib Otepääl Oti spordiklubis Kalmer Trammi käe all.

Oma esimese stardi tegi Eeri möödunud neljapäeval U23 vanuseklassi 15 km vabatehnikasõidus, kus ta sai Eesti parimana 18. koha. Kolmikvõidu võtsid sellel distantsil Venemaa esindajad Evgeniy Belov, Pavel Vikulin ja Raul Shakirzianov. Eeri kaotas võitjale ühe minuti ja 51,6 sekundiga. Teised eestlased Karel Tammjärv, Raido Ränkel ja Morten Priks said vastavalt 31., 47. ja 49. koha. Kokku startis 67 võistlejat.

Möödunudlaupäevase klassikasprindi jättis Eeri vahele: nii tema ise kui ka treener lootsid, et sprindi arvelt jõudu säästes õnnestub paremini viimane ala, 15 + 15 km suusavahetusega sõit. Paraku see lootus ei täitunud. Esmaspäeval peetud suusavahetusega sõidu võitis kanadalane Alex Harvey, poodiumi madalamad astmed hõivasid Evgeniy Belov ja Raul Shakirzianov. Eeri Vahtra kaotas võitjale 3 minuti ja 27,7 sekundiga ning sai 57 lõpetaja hulgas 25. koha. Parima eestlasena oli Karel Tammjärv 9. kohal ning Raido Ränkel ja Morten Priks vastavalt 37. ja 44. kohal.

“Klassikarajale minnes murdsin kohe kepid. See mind siiski head kohta välja sõitmast ei takistanud, vaid ma läksin alt suusavalikuga,” ütles Eeri Vahtra. “Hooldemeeskond oli mulle ette valmistanud ka parema pidamisega suusad, ent mina otsustasin libedamate kasuks, aga need hakkasid rajal liiga palju tagasi andma.”

Klassikarajalt naasis Eeri kolmekümnendana. Vabatehnikadistantsil püüdis Eeri vahet liidritega vähendada, ent rohkem kui viis kohta tal tõusta ei õnnestunud, vaatamata sellele, et vabatehnika istub talle paremini kui klassikaline sõidustiil.

“Gruppide vahele olid selleks ajaks juba liiga suured vahed tekkinud,” ütles Eeri Vahtra. “Kinni jõudsin püüda ainult need, kes vahetult minu ees sõitsid, teised jäid kättesaamatuks.”

Et enne hooaja tähtsaimat starti oli Eeri kinnitanud, et üritab püüda kohti esikümnes, polnud ta mõistagi eriti rahul ka esimesel alal saadud 15. kohaga.

“Olin just saabunud treeninglaagrist Austriast, kus oli kümme kraadi sooja, siin aga oli 15 km vabatehnikasõidu ajal ligemale kakskümmend kraadi külma. Mõni ime siis, et lihased suure temperatuurikontrasti tõttu kangeks läksid,” ütles noormees.

Tagantjärele kahetses ta veidi ka seda, et klassikasprindi vahele jättis: et konkurents sel alal väga tugev polnud, oleks seal võib-olla päris hea koha välja sõita saanud. Ent see on nüüd juba tõesti tagantjärele tarkus.

Kui Eeri Vahtra enda saavutatuga eriti rahul polnud, siis selle üle oli ta rõõmus küll, et kahel sarnast nime kandval kaasmaalasel — murdmaasuusataja Karel Tammjärvel ja kahevõistleja Kaarel Nurmsalul — kodusel MMil hästi läks: Karel sai lisaks suusavahetusega sõidu 9. kohale viienda koha sprindirajal, Kaarel aga võitis teatavasti koguni kolm pronksmedalit.

Täna alustas Eeri Vahtra teekonda Venemaale, kus osaleb Rõbinskis peetaval maailma karikavõistluste etapil. Seal on kavas 10 + 10 km suusavahetusega sõit ja vabatehnika sprint. Hooaja lõpetab Eeri arvatavasti märtsis, kui on peetud Eesti meistrivõistluste viimased alad.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus