Valimiskampaania reeglid

Kõik Jõgevamaalt Riigikokku kandideerivad erakonnad ja üksikkandidaadid saavad oma seisukohti ühel Vooremaa arvamusküljel tutvustada tasuta. Lisareklaam on aktiivsel valmisperioodil tasuline. 

6. märtsil valivad Eesti kodanikud järgmise Riigikogu koosseisu. 9. valimisringkonnas, kuhu kuulub Jõgevamaa, on oma nimekirjad üles seadnud üheksa erakonda ja kaks üksikkandidaati.

Vooremaa soovib tutvustada valijatele, milliste programmide ja vaadetega kandidaatide vahel on võimalik valida. Ajaleheruum ei ole aga piiramatu, sellepärast saab iga 9. ringkonnas kandideeriv erakond ja üksikkandidaat Vooremaa arvamusküljel avaldada maksimaalselt 5000 tähemärgi pikkuse ennast tutvustava loo tasuta. Lugu kirjutades peaks järgima hea valimistava lepet (http://www.ngo/valimised).

Vooremaa on jaganud lehenumbrid, milles on ette nähtud tasuta artikli ruum, erakondadele ja üksikkandidaatidele vastavalt valimiskomisjoni kodulehelt võetud järjestusele järgmiselt:

5. veebruaril Erakond Eestimaa Rohelised; 8. veebruaril  Isamaa ja Res Publica Liit; 10. veebruaril Sotsiaaldemokraatlik Erakond; 12. veebruaril  Reformierakond; 15. veebruaril Keskerakond; 17. veebruaril  Vene Erakond Eestis; 19. veebruaril Eesti Iseseisvuspartei; 22.veebruaril Rahvaliit; 26. veebruaril – Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid; 1. märtsil üksikkandidaat Märt Meesak ja 3. märtsil üksikkandidaat Ingvar Tšižikov.

Lugu tuleb saata toimetusse või tuua kohale päev enne ilmumist hiljemalt kella 10ks. Kui võimalik, palun saatke oma lugu toimetusse elektroonilisel kujul aadressile vooremaa@vooremaa.ee. Kui näiteks Roheliste loo ilmumiskuupäev on 5. veebruar, siis nende materjal peaks olema toimetuses reedel, 4. veebruaril hiljemalt kella 10ks. Kui lugu on saadetud, tasuks alati üle küsida telefonil 7762 301, kas see on ka pärale jõudnud. Kui te oma lugu ei saada, see tähendab ei soovi  tasuta pinda kasutada, palun informeerige toimetust sellestki.

Oma lugu kirjutades palume nii erakondadel kui ka üksikkandidaatidel arvestada hea valimistava järgmisi punkte:

*Valimiskampaania keskendub sisulistele küsimustele.

*Valimiskampaania teemaringi määrab ühiskondlik olulisus, mitte lihtsus ja atraktiivsus.

*Hoidutakse valijate hirmutamisest ja äraostmisest ning rahvusliku, sotsiaalse, rassilise või muu grupikuuluvuse kaudu vastuseisu õhutamisest.

*Valimislubadused on seotud valitava esinduskogu pädevusega, keskenduvad enam plaanitavale poliitikale, mitte mõne konkreetse isiku või grupi headele või halbadele omadustele.

*Rahaliselt hinnatava valimislubaduse puhul tuuakse välja nende maksumus ja rahastamisallikas.

HELVE LAASIK, Vooremaa peatoimetaja

blog comments powered by Disqus