On aeg hakata infot vahetama

Korteri- ja majaomanikud, kes te Jõgeval oma eluasemeid välja üürite, on aeg hakata infot vahetama. Seda üleskutset sundis mind kirjutama tõsiasi, et inimene, kellele oma korterit üürisin, jättis tasumata kõik kommunaalkulud, nii et üürivõlg ulatus juba 30 000 kroonini.

Jõgevamaal ja kindlasti ka mujal liigub ringi inimesi, kes üürivad endale korteri, kuid lahkuvad sealt mõne aja möödudes, jättes tasumata kommunaalkulud. Pahatihti on korter pärast ka lagastatud ja tühjaks varastatud.

Politseist on tulnud selliseidki teateid. Ajavahemikul 13.02 – 01.03.2010 varastas Piret Jõgeva linnas Ristiku tänaval asuvast korterist valget värvi külmkapi. Kahju suurus on 3000 krooni. Juhtunu uurimiseks on algatatud kriminaalmenetlus.

Kuidas taoliste juhtumite vastu võidelda? Enamasti ei ole sellistel inimestel enda nimel kinnisvara ega ka pangaarvel raha. Ka töökohad on juhuslikud või tehakse tööd n-ö mustalt. Täitevametnikud laiutavad käsi, sest võtta pole neilt midagi, kuigi kõrvaltvaatajatele tundub, et nad elavad üsnagi hästi.

Kõrvaltvaataja võib küll öelda, et miks te siis üürite niisugustele oma kortereid. Peamiseks põhjuseks on teabe puudumine ühe või teise üürniku kohta, sest isikuandmeid ei avalda politsei ega täitevamet. Mõningat infot leiab küll internetist, kuid selle leidmiseks on vaja teadmisi, mida tavainimesel keeruline hankida.

Esimesel kohtumisel näib üürnik alati meeldiv ning esialgu ei ole ka probleeme kommunaalmaksete tasumisega.

Üürivõlad tekivad hiljem ja lõpuks lahkutakse suurte võlgadega.

Kindlasti on üürivõlgade tekkimisel oma osa ka olukorral, kus inimene kaotab töö ja uut töökohta silmapiiril pole. Kuid taolised olukorrad on pigem erand kui reegel.

On kannatanuid, kes taolistel puhkudel ei esitagi hagi kohtusse, sest see on tülikas ja inimene pole kindel, kas see mingit tulu toob. Teisalt mõjutavad hagi esitamata jätmist kõrged riigilõivud, mis tulevad esialgu hagi esitajal kanda.

Aastatepikkused võlgnevused on siinkirjutajale jätnud Merike Adamson, Heldur Pärn, Jaanus Vahi.

Teiste kulul elavate parasiitide tegevus  tuleb peatada. Kasuks tuleks, kui kortereid välja üürivad inimesed saaksid omavahel üürivõlglaste kohta infot jagada. Poleks paha sellistest inimestest üksteist informeerida.

Jätan selleks siia ka oma telefoninumbri

5660 3514

Olge julged helistama!

KAIDO POOM

blog comments powered by Disqus