Elamisvõimalused Elukaares paranesid

Jõgeva  hooldusasutus Elukaar investeeris mullu hoone uuendamiseks ja klientide elukeskkonna parandamiseks ligi 500 000 krooni.

Hooldusasutuse igapäevaelule avaldasid möödunud aastal mõju üldised majandusraskused ning sealhulgas ka omavalitsuste tulubaasi vähenemine ja üldine hinnatõus. Kui aastaid tagasi moodustasid suurema osa hoolealustest omavalitsuste kliendid, siis praegu on enamik erakliendid. Osaühing on oma tegevuses täielikult isemajandav ja mingeid toetusi ega annetusi kusagilt ei saa. 

Välja vahetati torustikud

Sügisel saab Elukaare tegevuse alustamisest viisteist aastat. Nüüdisajastamist vajavad nii maja kui klientide elutingimused. Praegune juhataja Heli Raevald on vastavalt võimalustele kõige sellega hoolega tegelenud.

“Suurimaks kulutuseks oli veel enne Eesti taasiseseisvumist paigaldatud veetorustike väljavahetamine. Nüüd ei tarvitse enam karta lekkeid, mida vana torustikuga ette tuli. Klientide  tervise parandamisele  ja toonuse tõstmisele mõeldes ostsime  massaažitooli, lamajate tarvis aga pesemisraami, millel on  pesemisprotseduur oluliselt mugavam nii kliendile kui hooldajale. Kööki paigaldatud uue kombiahjuga saab aga  toitu valmistada tänapäevaselt – säilivad toitained ja vitamiinid.  Lähiajal taasavame ka soolakambri, kus võimalik kõigil soovijatel raviprotseduure saada. Jätkuvalt pakume ka Jõgeva linna elanikele sauna ja jõusaali kasutamise võimalust,” rääkis osaühingu juhatuse liige Heli Raevald.

Tema sõnul oli möödunud aasta Elukaarele majanduslikult siiski võrdlemisi raske.

“2009. aasta möödus meile väga hästi ja Krediidiinfo andmebaas tunnustas meid üheks paremaks ettevõtteks Jõgevamaal. Mullu andsid aga tunda üldised majandusraskused nii omavalitsustes kui elanikele üldiselt. See põhjustas ka meil raskusi kohtade täituvusega. Kui aastaid on meil olnud kohtadele järjekord, siis möödunud suvel oli periooditi viis-kuus vaba kohta. Praeguseks on kõik kohad siiski täidetud ning meil on kuuskümmend klienti,” rääkis Raevald. 

Turvalisem kui üksi kodus

“Olen siinse eluga harjunud ja igati rahul. Tuba on soe, toit maitsev, juhataja ja teised töötajad sõbralikud ja abivalmid. Toas saan vaadata kodunt kaasa võetud telerit ja oma raamatuid lugeda. Samuti saab kasutada raamatukogu. Sain siin kokku ka kunagise sõbra Richardiga,” rääkis põline siimustilane Ants Endjärv, kes hiljuti Elukaarde kolis.

“Mõistagi on oma kodu igaühele kõige armsam. Kui aga tervis enam piisavalt hästi endaga toime tulla ei lase, võiks ühe väljapääsuna kaaluda ka sotsiaalkeskusse elama asumist. Meie eesmärk on oma maja elanikele tõeliselt turvaline ja kodune elukeskkond luua. Möödas on ajad, kus  vanadekodusse sattumine tähendas midagi häbiväärset. Mõned meie elanikud on alles siin inimväärsetesse elamistingimustesse sattunud,” märkis juhataja. Tema sõnul on maja hea nime ja positiivse maine saavutanud  tänu tublidele ja staažikatele töötajatele, nagu majandusjuhataja Rita Raugme, meditsiiniõde Liivi Lühiste, kõik hooldustöötajad. Hea koostöö on perearst Malle Koppaga, kes on tohtriks ka meie rahvale,” ütles Heli Raevald

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus