Berliinist taas rekorditega

Adavere noored kiiruisutajad Saskia Alusalu ja Mart Markus püstitasid möödunud nädalavahetusel Berliinis kumbki kolm Eesti rekordit, Risto Liiv alistas aga 500 m distantsil 40 sekundi piiri, mis lubab tal edaspidi osaleda juunioride maailmakarika etappidel.

 

Kiiruisuvõistlusel Berlin-Pokal on Adavere noored varemgi osalenud. Ehkki on ka kiiremaid ja paremaid kiiruisuradasid, võisteldakse Berliinis siiski halli tingimustes ja rekordid on seal päris kärmed tulema. Saskia Alusalu uuendas rekordit 500, 1000 ja 1500 m distantsil. Lühimal distantsil sai ta ajaks 43.47, keskmisel 1:26.75 ja pikimal 2:12.07. Mart Markus sõitis 500 m distantsil välja aja 39.09, 1500 m distantsil 1:57.42 ja 5000 m distantsil 7:19.09. Risto Liiv sai 500 m distantsil kirja aja 39.86.

Berliini lendasid Saskia, Mart ja Risto juba 27. detsembril ning võistlustele eelnenud aeg kulus neil treeningutele. Et treener Väino Treiman noortega seekord kaasa ei sõitnud, hoidis Saskial, Mardil ja Ristol treeningute ajal “silma peal” soome noorte kiiruisutajate treener Pirjo Lehtinen, kellega adaverelastel tänu sagedasti ühistel võistlustel ja treeninglaagrites viibimisele hea koostöö on tekkinud.

„Kui rahakott sunnib valima, kas lähen mina Berliini noori juhendama või läheb Mart tõhusat trenni tegema, siis on mõistlikum saata Mart,” ütles Väino Treiman. „Ka Aleks Luige, kes samuti Berliinis vormi lihvida ja võistlusel häid aegu sõita oleks võinud, pidime rahapuudusel koju jätma. Tema jaoks polnud Berlin-Pokalil osalemine hädavajalik, sest juunioride maailmakarika etappidel osalemiseks vajalik normatiiv oli temal juba täidetud. Risto Liivil oli see aga täitmata ja nii saatsimegi Berliini tema. Kahju muidugi, kui Aleksi edasised tulemused ühe tõhusa hallitreeningutsükli vahelejäämise tõttu kannatavad.”

Harjub treenerirolliga

Mart Markusele, kes juba teist aastat Tallinna Ülikoolis kehakultuuri õpib, kavatseb Väino Treiman järk-järgult mõningaid treenerikohustusi üle andma hakata. Osalt on see tingitud, nagu öeldud, kokkuhoiu vajadusest, osalt aga sellest, et Väino Treiman tunneb enda oskustel lage vastu tulevat: tugevamad Adavere kiiruisutajad hakkavad jõudma tasemele, kus nad vajaksid asjatundlikumat juhendamist. Samal põhjusel on tehtud koostööd ka Pirjo Lehtineniga.

“Mart on päris hea jälgija ja uurija,” kiitis Väino Treiman. “Ta pani üsna ruttu tähele, et soomlased treenivad vähem, aga tõhusamalt. Samas taipas ta üsna ruttu, et soomlaste treeninguid me üks-ühele siiski kopeerida ei saa, sest neil on põhiliselt sprinterid, meie uisutajatele sobivad aga paremini keskmised ja pikad distantsid. Iseasi, et noorematel läheb natuke aega, enne kui nad harjuvad mõttega, et Mart pole enam lihtsalt mõnus trennikaaslane, vaid osalt ka treener, kelle sõna tuleb kuulata.”

Tuleval kolmapäeval lendavad Saskia Alusalu, Mariin Sarap, Aleks Luik, Risto Liiv, Marten Liiv ja Mart Markus Itaaliasse, et osaleda Rahvusvahelise Uisuliidu poolt Collabos korraldatavas noorte treeninglaagris ja sealsamas toimuvatel võistlustel. Sealgi tuleb Mart Markusel treeneri rolli täita. Ent nõu ja abi jagavad seal lahkesti teisedki treenerid.

“Ehkki Collabos võisteldakse välisväljakul, võib sealtki rekordeid tulla, sest staadion asub mäe otsas ja tuulevaikse ilmaga on seal tingimused halli omadega võrreldavad,” ütles Väino Treiman.

Rekordisadu ootuspärane

Saskia Alusalult loodab ta eelkõige seda, et ta veel mõnel alal juunioride maailmameistrivõistlustel (see peetakse 25.-27. veebruarini Soomes Seinäjoel) osalemiseks vajaliku normatiivi täidaks. Praegu on see tal täidetud ainult 3000 m distantsil, see aga ei võimalda osaleda mitmevõistluses. Berliinis jäi Saskial 1500 m normatiivi täitmisest puudu õige vähe: 0,7 sekundit. Adavere noormehed Aleks Luik ning Risto ja Marten Liiv tahavad aga Collabos ära proovida meeskonnavõistluse. Selle käigus läbivad kolm võistlejat distantsi koos, vedaja rolli omavahel vahetades. Stopper lüüakse kinni siis, kui võistkonna viimane liige finišijoone ületab.

Collabost sõidavad meie uisutajad edasi Baselga di Pinesse (seegi asub Itaalias), kus Saskia, Aleks ja Risto osalevad 29.-30. jaanuarini toimuval juunioride MK-etapil.

Seda, et Adavere noored meile jätkuvalt Eesti rekordite uuendamise rõõmu pakuvad, pidas Väino Treiman üsna loomulikuks: noored, arenevad ja korralikult treenivad sportlased parandavadki pidevalt oma tulemusi. Selleks aga, et meie riigi rekordid hakkaksid välja kannatama võrdlust Euroopa ja maailmarekorditega, tuleb meie uisutajatel veel kõvasti pingutada. Kahjuks ei toeta meie kodused treenimistingimused nende püüdlusi kuigivõrd, pidevalt välismaal treenida pole jälle võimalik.

Sel pühapäeval saavad Adavere noored ja kõik uisuhuvilised lastest veteranideni võrrelda oma võimeid Adavere uisurajal: seal toimuvad Adavere karikavõistlused. Eri vanuseklassid (ühtekokku on neid kümme) sõidavad erinevaid distantse, naiste ja meeste põhiklass näiteks 500 ja 1000 m. Võisteldakse ka mees- ja naiskonnasõidus ning 100 ringi uisutamises. Viimane ala võeti kavva selleks, et need, kes kavatsesid osaleda samal päeval toimuma pidanud, aga keeruliste jääolude tõttu edasi lükatud Paunküla uisumaratonil, end kusagil „tühjaks sõita“ saaksid. Lähemat infot Adavere Cup’i kohta saab Eesti Rulluisuliidu kodulehelt www.rulluisutamine.ee.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus