Naiste tantsupeo pääsmed juba müügil

 

Jõgevamaa tänavuse kultuuriaasta üheks tippsündmuseks on I Eesti Naiste Tantsupidu. Peo pääsmed on detsembrist saati Piletilevi süsteemis müügil ning parema istekohta soovijail tasuks juba praegu nende ostmisele mõelda.

 

12. juunil peetaval tantsupeol “Naise lugu” osaleb ligikaudu 250 tantsurühma 3500 tantsijaga, kes pole sugugi kõik naised. Kaasa teeb ka neidude-, laste- ja segarahvatantsurühmi. Tantsupeo stsenaariumi läbivaks teemaks on mõtisklus eesti naisest ja tema saatusest siin tuulepealsel maal. Tantsides otsitakse vastust küsimusele, kui palju on tänapäevases (äri)naises  alles veel seda looduslast, kes kord kuuvalgel allikal silmi pesi ja ussisõnu teadis. Tantse ühtseks lavastuseks siduda aitava teksti kirjutab Leelo Tungal.

Naiste tantsupeo eelproovid algavad märtsis. Et seal hästi esineda, tuleb tantsijatel praegu üsna palju higi valada.

“Hinnaalandust me ei tee, vaid oleme valinud peole üsna rasked tantsud,” ütles naiste tantsupeo peakorraldaja, Jõgeva kultuurikeskuse juhataja ja folklooriseltsi Jõgevahe Pere juhendaja Airi Rütter. “Paar n-ö projektirühma, kes end algul põhimõttel “Ah, lähme vaatame, mis seal tehakse” peole registreeris, on nüüdseks juba loobunud, sest on mõistnud, et ei saa repertuaariga hakkama. Samas on mõned õige registreerimisaja maha maganud rühmad loobujate asemele tulnud, nii et  pidulisi vähemaks pole jäänud.” 

Ettevalmistused käivad

Tööd jätkub peoni jäänud kuude jooksul ka korraldajatel. Muu hulgas tuleb tegelda peo jaoks eri allikatest raha taotlemisega. Tuleval teisipäeval, 11. jaanuaril toimub Jõgeval tantsupeo läbiviimiseks alla kirjutatud memorandumi osapoolte (folklooriselts Jõgevahe Pere, Jõgeva maa- ja linnavalitsus, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts ja Rahvakultuuri Arendus- ja Koolituskeskus) esindajate järjekordne koosolek, millel tutvustatakse tantsupeo särkide ja reklaamplakati kujundust. Majutustoimkond eesotsas Ain Valdmanniga on kõik võimalikud ööbimiskohad üle vaadanud ja tutvustab esialgset majutuskava.

Samal päeval toimub ka peo lavastustoimkonna koosolek. Selle seltskonna ülesandeks panna tantsudest kokku ilus ja terviklik lavastus ning nuputada, kuidas peoni jäänud napi aja jooksul eelproovid läbi viia, õpitus lünki täita ja vigu parandada.

“Igat liiki ennustajad on väitnud, et tänavu on naiselik energia eriliselt kõrge. Kui me pidu kavandama asusime, siis me seda veel ei teadnud. Nii et oleme oma peo kogemata väga õigesti ajastanud,” ütles Airi Rütter. 

Kehvi kohti pole

Tema sõnul tuleks tantsupeo pääsmed aegsasti ära osta, sest kummalegi etendusele (need algavad kell 15 ja 19) pääseb ainult 2000 pealtvaatajat. Seda pole sugugi palju. Praegu on kasulik pileteid osta ka sellepärast, et kohtade valik on suur. Airi Rütteri sõnul on kõige parem nähtavus keskmistel tribüünidel, mis kannavad numbreid 4, 5 ja 6.

Ridade valikul tuleks lähtuda teadmisest, et mida suurem on reanumber, seda kõrgemal istutakse ja seda parem on ka tantsijate poolt väljakule moodustatavate mustrite jälgitavus. Samas on ka esimene rida 1,6 meetri kõrgusel maapinnast ja iga järgmine pool meetrit kõrgemal, nii et väga kehvi kohti ses mõttes polegi. Eakamatel ja neil, kel pea ringi käima kipub, ei maksakski aga Airi Rütteri meelest väga kõrgele ronida. Kui möödunud aastal tuli peopääsme eest välja käia 220 või 250 krooni, siis nüüd on numbrid vähemasti visuaalselt palju väiksemad: pääsmed maksavad 14 ja 16 eurot.

Lähemat infot tantsupeo kohta saab kodulehelt www.naistetantsupidu.ee.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus