Põltsamaa päevakeskus peaks valmima tänavu

Kui leitakse ehitaja ja kõik sujub plaanipäraselt, peaks Põltsamaa  päevakeskus  alanud aasta lõpuks valmis olema.

Kümmekond aastat tagasi tekkis Põltsamaa linnavalitsuse sotsiaalosakonna inimestel idee rajada Põltsamaale päevakeskus, sest selleks oli reaalne vajadus.

Linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kaire Bubnis ütles, et 2001. aastal kirjutas ta kokku põhjaliku plaani, mis siis veel teostuseni ei jõudnud. Tookord pidas ta silmas lihtsalt sotsiaalmaja, mis oli praegu kavandatavast päevakeskusest tunduvalt tagasihoidlikum.  

Tugi sõpruslinnadelt

Vahepeal jäi Põltsamaal vabaks kinnistu asukohaga Lossi tänav 47 ja linnal tekkis võimalus taotleda see oma kasutusse. 2007. aasta 17. augustil andis sotsiaalministeerium Lossi tänav 47 kinnistu sotsiaaltöö vajadusteks Põltsamaa linnale üle. Raha hoonete kordategemiseks ja ümberehitamiseks polnud siis kusagilt võtta. Esimesena panustasid hoonesse Põltsamaa sõpruslinna Kokemäki Rotari klubi liikmed Soomest, kes annetasid omakogutud raha. Kokemäki sõbrad olid eriti vaimustunud sotsiaalkeskusesse plaanitava invasauna mõttest.

Kokemäki Rotary klubi algatusele lisasid tuge ka Kyroskoske ja Harjavalla mõttekaaslased ja 2008. aasta oktoobris anti Põltsamaa linnale üle tšekk 44 117 dollarile, mis oliKaire Bubnise sõnul ka moraalne tugi.

Kohe pärast kinnistu omandamist asuti otsima projekteerijat. Kaubale saadi RE-Projektiga Tartust. Arhitekt Mihkel Ratas andis esialgse projekti 2008. aasta lõpus linnale üle.

Möödunud kevadel esitati  rahastamistaotlus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS). Ülemöödunud aasta detsembris võttis EAS Põltsamaale plaanitava päevakeskuse objektide eelistusnimekirja. Keskuse jaoks plaaniti 6,87 miljoni krooni suurune toetus.

 
Täiuslikumaks ja kallimaks

i
Kavandatava päevakeskuse projekt aga muutus pidevalt. Kui alguses plaaniti päevakeskuse ruumide kütmiseks rajada eraldi katlamaja, siis hiljem otsustati, et ruumide kütmiseks tuleb kasutada kõrval asuva Põltsamaa Tervisekeskuse katlamaja.

Vahepeal oli linnas likvideeritud pesumaja ja seetõttu lisati see vajalik asutus  päevakeskuse projektile. Lisaks esialgsele projektile kavandati ruumid ravivõimlemiseks ja ravivannideks. Kaire Bubnis tunnistas, et nad läksid projekti täiendustega ehk natuke liialt hoogu, sest eraldatud rahasumma ravivannide ostmist ikkagi ei võimaldanud. Õnneks on selles osas lubanud appi tulla taas Kokemäki Rotari klubi liikmed. Projekti pidevalt täiendades kasvas päevakeskuse rajamiseks vajalik summa veel poole suuremaks sellest, mille olid välja pakkunud RE-Projekti inimesed. Eelmisel kuul saabus EASilt Põltsamaa linnavalitsusse rõõmustav teade, et  EAS rahastab Põltsamaale rajatavat päevakeskust 6,86 miljoni krooni suuruses summas. Objekti kogumaksumuseks on 8,84 miljonit krooni ja Põltsamaa linna omaosaluseks jääb seega 1,98 miljonit krooni.


Kindlasti tuleb päevakeskusse tööle võtta maja perenaine, samuti peab Bubnise sõnul looma töökoha inimesele, kes hakkaks tegelema päevahoiu, invasauna ja pesumajaga.

Osa töökohtadest loodetakse täita kahasse naabriks oleva tervisekeskuse töötajatega, võimaldades seal praegu osalise koormusega töötavatel inimestel rakendada ennast täiskoormusega.

Põltsamaa päevakeskus

*Ruum eakate ja puudega inimeste päevaseks tegevuseks

*Ruum, kus saab lugeda ajalehti ja ajakirju, korraldada vestlusringe ning nõustamist

*Väike kohvikuruum, mida saab kasutada ka supiköögina

*Põhimaja hoovipoolsesse külge rajatakse kaldtee, mida mööda saab majja siseneda rulaatori ja ratastooli abil

*Ratastooli ja liikumisvahendi abil on võimalik liikuda kogu tulevase päevakeskuse esimesel korrusel

*Maja teisele korrusele on plaanitud varjupaigaks kohandatud korter , lisaks ruumid pere-, kriisi- ja võlanõustamisteenuse osutamiseks

*Hoonel on olemas ka keldriruumid, mis võetakse kasutusele abiruumidena.

*Põhihoone ühendatakse galerii abil praeguse garaažikompleksiga

*Galeriisse ehitatakse välja ruumid võimlemiseks ja vesiraviks

*Praeguse garaažiboksi asemele rajatakse invasaun koos ooteruumiga, samuti ruumid pesulale, juuksurile ja maniküürile

*Majja ehitatakse ka invatualett

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus