Euro tuli kaubandusvõrku katastroofita

Alates laupäevast on Eestis käibel euro ning kaks nädalat on võimalik poodides maksta nii kroonide kui eurodega.  Sellega seoses on poodides arveldamine veidi aeglasem, kuid kaupmeeste sõnul paanikat tekkinud ei ole.

Jõgeva Majandusühistu (JMÜ) juhatuse esimees Toomas Vahur kinnitas, et nende kauplustes on kahes vääringus arveldamine esimestel päevadel plaanipäraselt kulgenud.  “Meie töötajad on saanud enne euro tulekut ka vastava koolituse ning siiamaani pole suuremaid tõrkeid kassapidajate igapäevatöös ilmnenud,” ütles Vahur.

Praegu on majandusühistu poodide hinnasiltidel  suuremalt kirjas peamiselt kroonihind. Silte hakatakse välja vahetama ajapikku. Toomas Vahur rääkis, et hinnasilte pole mõtet hakata kohe täielikult vahetama, sest toodete hinnad eurodes peavad olema siltidel suuremalt kirjas alles kahe kuu pärast. “Siltide pärast pole mõtet hakata rabelema ja töötajatele lisakoormust peale panema,” selgitas Vahur. 

Jaanuari algul kaubanduses vaikne aeg

Siiski lisas Vahur, et esimestel päevadel on teenindamine poodides veidi aeglasem, sest kahes vääringus arvutamine võtab kassapidajatel tavaliselt rohkem aega. “Praegu kontrollitakse iga rahatäht hoolikalt üle,” põhjendas Vahur. Veel lisas Majandusühistu juhatuse esimees, et jaanuar on kaubanduses olnud alati vaikne aeg. Rahvast käib poes vähe ning seega ei tekita väike viivitus maksmisel pikki järjekordi.

Tänaseks on selgunud, et nii mõnigi pood oli hädas vähese valuutakogusega ja eurosid vahetusrahaks nappis. Toomas Vahuril oli hea meel selle üle, et  neil olid kõik kalkulatsioonid õigesti tehtud ning ka väiksemates JMÜ poodides jätkus mõlemat raha piisavalt.

Selveri kauplusteketi pressiesindaja Annika Vilu sõnutsi sujus eurole üleminek nende poodides tõrgeteta. “Kõik tark- ja riistvara uuendamised sujusid tõrgeteta ning maksta saab nii eurodes, kroonides, pangakaardiga kui ka mõlemas vääringus kinkekaartide ja taaratšekkidega,” kinnitas Vilu. 

Peamiselt makstakse sularahas

Selveri kauplusteketi juht Andres Heinver tunnistas, et esimese jaanuari hommikul oli ikka väike ärevus sees. Siiski sujus aasta esimene päev Selveri poodides suuremate tõrgeteta ning Heinver loodab, et probleemidevaba arveldamine jätkub ka kogu paralleelkäibeperioodi jooksul. Jaanuari algul töötavad Selveri poed suurema meeskonnaga, sest kahes vääringus arveldamine võtab rohkem aega ning kliendid vajavad rohkem nõustamist.

Tabiveres asuva kaupluse Juko juhataja Taimi Kirs tunnistas, et tundis uue aasta ja kahes vääringus arveldamise ees pisut hirmu. Siiski on kaks esimest tööpäeva kaupluses  suuremate tõrgeteta sujunud. Praegu makstakse peamiselt kroonides, mõni kasutab ka euro stardikomplekti münte,” rääkis Juko juhataja.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus