Ilutulestikke korraldatakse peamiselt sponsorraha eest

Tänavu on mitmedki omavalitsused aastavahetuse ilutulestikust loobuma pidanud, sest kitsad olud ei võimalda neil uusaastaööl oma kodanikele tulevärki pakkuda.

Praeguseks on selge, et aastavahetuse ilutulestiku peale ei kuluta raha Torma, Pajusi, Pala ja Põltsamaa vallavalitsus. Pala vallavanem Jozsef Weinrauch tunnistas, et tänavu maha sadanud lumi ja selle tõrje on pigistanud valla eelarvest viimsedki kroonid. Siiski ei tähenda see, et nimetatud valdade kohal uusaastaööl taevalaotus pimedaks jääks, sest rakette lasevad mitmed asutused, tavakodanikest rääkimata. 

Jõgeva linnas kümme minutit silmailu

Raha ei kuluta ilutulestikule ka Saare vald. Siiski otsustasid kohalikud ettevõtjad mingi summa kokku panna, et uue aasta algust ilutulestikuga tähistada. Saluut lastakse taevasse 31. detsembri südaööl Voore aktiviseerimiskeskuse katuselt, seega on kõige parem seda jälgida  hoone ees asuval platsil. Vallavanem Jüri Morozovi sõnul pole talle teada, kui palju ilutulestikule raha kulutatakse. “Kindlasti on see tagasihoidlik, kuid üldmulje sõltub sellest, kui palju on kohalikud elanikud ilutulestikule kulutanud,” lisas vallavanem.

Jõgeva linnavalitsus kulutab ilutulestikule tänavu 15 000 krooni, kuid selle muudavad võimsamaks ettevõtjad, kes lisasid linna saluudieelarvele veel 20 000 krooni. Seega lastakse uue aasta esimestel minutitel vastu taevast 35 000 krooni. Möödunud aastal oli linna ilutulestiku eelarve 30 00 krooni ning 2008. aasta ärasaatmisel 40 000 krooni. Enamasti on Jõgeva ilutulestikule panustanud linnavalitsus ja ettevõtjad võrdselt.

Sarnaselt möödunud aastaga, lastakse saluuti linnavalitsuse esiselt haljasalalt ja seda on kõige parem jälgida kultuurikeskuse eest. Seal seistes ei tule pead väga kuklasse ajada ning plats on “saluudikatlast” ka üsna ohutus kauguses. Ilutulestiku korraldab koostöös Arnika Ilutulestiku Keskusega OÜ Alari Äri. Tuleshow kestab kümme minutit. 

Puurmanis ja Põltsamaal sama kallis ilutulestik

Põltsamaa linnavalitsus kulutab aastavahetuse ilutulestikule 10 000 krooni ja korraldab seda oma jõududega, sest sponsorid linna ilutulestikku ei toeta.  Põltsamaa saluudi korraldab OÜ Tulekild ning vaatemäng kestab viis kuni seitse minutit. Ilutulestiku pealkiri on “Külmal talvel kolm unistust”. “Ilutulestiku kavasse on põimitud väga erinevad pürotehnilised efektid ning mõningad on kasutusel esimest korda Eestis. Ilutulestik koosneb kolmest osast: Esimene osa kannab pealkirja “Minu esimene kevadine unistus, teine osa  “Kuldsed äikesenooled” ning kolmas “Kuldne talvine unistus,” rääkis Põltsamaa linnale aastavahetuse ilutulestikku tellida aidanud linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Janne Karu. Saluut lastakse aastavahetusel taevasse Põltsamaal Kesk tänav 2  asuvalt krundilt.

Puurmani vallavalitsus eraldas ilutulestiku korraldamiseks samuti 10 000 krooni. “Sponsoreid tänavu ei ole, sest otsustati, et ei hakka raskel ajal kohalikke ettevõtjaid täiendava kuluga koormama,” selgitas vallavanem Rauno Kuus. Puurmani vallavalitsuse korraldatav ilutulestik kestab umbkaudu viis minutit.

i

<p style=”TEXT-ALIGN: justify; MARGIN: 0cm 0cm 0pt” class=”MsoNormal” align=”justify”>EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus