Tüdrukud korraldasid koolivenna toetuseks kontserdi

Ühel septembrihommikul sõitis Mustvee kahe kooli õpilasi täis koolibuss mööda lausleekides majast – kõik bussisolijad teadsid, kelle kodu põles. Sõprade ja õpetajate toetusel pidas kolmanda klassi poiss Aleks Kartašov koolipäeva vastu. Kui tunnid läbi said, polnud tal aga kuhugi minna, sest kodust oli järel ahervare.

Tuleroaks olid läinud koju jäänud õpikud, raamatud, riided, samuti peotantsijana võistlustel välja teenitud diplomid-medalid. Ja ka merisiga Mihkel, keda poiss väga armastas.

Abiturient Kadi-Maarja Võsul tuli veel samal päeval mõte aidata koolikaaslast ning korraldada tema pere toetuseks heategevuskontsert. “Rääkisin sellest kohe kodus, vanemad kiitsid mõtte heaks,” ütles Kadi-Maarja. “Samal õhtul saatsin Superstaari saatest tuntud noortele lauljatele palve osaleda kontserdil. Järgmisel päeval rääkisin plaanist koolis ka direktorile, tema oli nõus.”

Edasi käis tüdruk klassist klassi ja rääkis kaasõpilastele oma plaanist. Toetajaid oli palju, see innustas edasi minema. 

Kohale tuli Superstaari Anis

Esinema nõustusid tulema Superstaarisaatest tuntud Anis Arumets ja Kristjan Kasuk. Anise tõi Tallinnast kohale ja viis ka tagasi Kadi-Maarja isa.

Tüdruk tegi kuulutused ja pani need lisaks Mustveele  üles ka Jõgevale, Tormasse ja Vaiatusse.

Kõige kiiremal ajal jäi aga Kadi-Maarja haigeks ja siis võtsid juhtohjad enda kätte 11. klassis õppivad Merili Mitt ja Kristina Pint.

Merili tunnistas, et osa esinejaid hüppas alt ära, mõni lõi lausa viimasel minutil kartma. Sellest hoolimata jätkus kaasalööjaid. “Ma ei süüdista kedagi, kõikidel on kiire. Kui ka mõni mõtles, et küllap õpetajad tulevad ja utsitavad, siis seekord nii ei läinud, tegemist oli ju koolivälise üritusega, kõik pidid ise hakkama saama,” tõdes ta.

“Veel astus kontserdil üles Aleksi klassijuhataja, see oli väga meeldiv,” lisas Kristina.

Kogu nähtud vaeva eest oli suurimaks tänuks siiras rõõm väikese Aleksi näol, kui ta Anist kuulas. Poiss oli rõõmus kogu kontserdi aja, ka siis, kui ta koos oma partneriga ühe tantsu tantsis.

Kontserdi eel ja ajal oli avatud kohvik, sinna tõid koduseid küpsetisi paljud lapsed. Väga paljudes peredes aitasid vanemad ettevalmistustöödel. Veel lõid kaasa ka kooli kokad, kes tegid kohviku jaoks salateid. 

Üksteist peab hoidma

Miks nad nooremat koolivenda aidata otsustasid, seda seletasid tüdrukud väikese kooli ja ka kogukonna ühtehoidmistundega. “Mõtlesin, mis tunne mul oleks, kui jääksin kodust ilma. See oleks kohutav, mulle läks selle pere mure südamesse,” tunnistas Kadi-Maarja Võsu. Merili Mitt teab, mida tähendab tulekahju, tema kodu põles paar aastat tagasi. “Meie perel läks hästi, sest meil jäi enamik asju alles,” rääkis ta.

Veelgi olulisem oli Kadi-Maarja hinnangul kogukonna abi ja seegi, et õnnetuse läbi elanud pere polnud üksi. “Meil on nii väike kool ja väike linn – üksteist peab hoidma. Meie ürituse nimigi oli selline,” lisas ta.

Kadi-Maarja ei avalikustanud summat, mis suudeti heategevuskontserdiga koguda, kuid rõhutas, et raha oli oluline, sest pere oli riieteta ja jalatsiteta. Tema sõnul ei peaks praegu keskenduma nendele kolmele,  kes heategevusaktsiooni korraldasid, vaid hoopis õnnetuse läbi elanud perele. “Nemad vajavad endiselt toetust,” rõhutas tüdruk.

Mustvee linna sotsiaalnõuniku kohusetäitja Age Mitt ütles, et nad leidsid kodu kaotanud perele kiiresti uue eluaseme.

“Kodu ei saa asendada, aga me püüame teha kõik, et nad saaksid võimalikult kiiresti endale olulised asjad,” ütles ta. Age Mitt on kodu kaotanud peret aidanud nii palju, kui tema võimuses. “Neid on palju, kes on aidanud. Headus ei ole maailmast kadunud,” tõdes ta.

Kodu kaotanud pereema Irina Kartašova oli tüdrukute abivalmidusest ülimalt liigutatud. “On inimesi, kes aitavad, ja seda on väga hea teada. Me ei jäänud üksi, meid toetati,” tunnistas ta.

Irina Kartasova sõnul näitasid kolm tüdrukut kõikidele, et ka väga nappide vahenditega on võimalik palju ära teha. “Ei pea olema palju raha, oluline on toetada õigel ajal. Meie Aleksiga tundsime seda.”

Ema kinnitusel õpib Aleks väga hästi ja käib  peotantsijana palju võistlemas ning esinemas. “Parem on, kui poisil on palju tegemisi, et ta ei jääks nukrutsema ja tumedaid mõtteid mõtlema,” ütles Age Mitt.

Pühapäeva õhtul tunnustas TV3 Tallinna Reaalkooli aulas “Eestimaa uhkuse” galal ka kolme Mustvee Gümnaasiumi õpilast. Auhinnakuju andis neile üle sportlane ja olümpiavõitja Erki Nool. 

Head inimesed saavad toetada

Mustvee linna sotsiaalnõuniku kt Age Miti ja heategevuskontserdi organiseerinud Kadi-Maarja Võsu, Kristina Pinti ja Merili Miti hinnangul vajab kodu kaotanud pere jätkuvalt heade inimeste toetust ja abi. Sellepärast avaldame pereema Irina Kartašova arveldusarve numbri Swedbank’is: 1100173920

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus