Põltsamaa käsitöölaat pakub nii tuntut kui uut

 

Juba kolmteist aastat on Põltsamaa aktiivsete käsitöötegijate eestvedamisel kohalikku käsitöölaata korraldatud. Aasta-aastalt on see jõulueelne suurüritus järjest populaarsemaks muutunud. Tänavune jõululaat saab teoks laupäeval Põltsamaa kultuurikeskuses ja selle esisel platsil.

Põltsamaa Käsiteokoja perenaiste Katre Arula ja Kersti Poogi kui laada peakorraldajate sõnul on traditsiooniline jõulupühade eelne laat suunatud eelkõige kohalikele käsitöömeistritele ja ostuhuvilistele. Viimaseid tuleb Põltsamaa laadale kaugemaltki. Nii võtsid korraldajatega kontakti Lääne-Virumaa inimesed, kes käisid Põltsamaa käsitöölaadal ka eelmisel aastal. Kaugemalt tullakse enamasti tervete sõpruskondadena, külaseltside või huvialakollektiivide esindustega. Mujalt tulnud on Põltsamaa käsitöölaada puhul hinnanud selle ehedust ja kodumaisust, sest siin kaubeldakse peamiselt käsitööga.

Põltsamaa käsitöölaat on üha enam tunnustust leidnud kodumaakonnas, sest Jõgevamaa Koostöökoda korraldab tänavusele laadale lausa õppereisi. Korraldajad on mitmetelt Põltsamaa kaupluste müüjatelt kuulnud, et inimesed ootavad käsitöölaata huviga. Nii mõnigi on öelnud, et tuleb kauplusest jõulukinke otsima alles siis, kui neid laadalt ei leia.  

Astelpajuliköör ja -glögi

Tänavu on juba tuntud tegijate kõrval laadale registreerunud ka uustulnukaid, nende hulgas ka käsitöötegijaid väljastpoolt Põltsamaa piirkonda. Kui mullu olid ülekaalus sokid-kindad, siis tänavu on valik mitmekesisem. Ka meestele enam huvi pakkuvad puidutootedki on käsitöölaadal esindatud ja üks seppki on tulla lubanud. Oodata on mett ja astelpajutooteid, Katre Arula sõnul on müügil ka astelpajuliköör ja -glögi.

Teisipäevase seisuga oli laadale registreerunud 67 kauplejat, aasta tagasi oli neid kokku 76.  Korraldajad usuvad, et lähipäevil tuleb möödunudaastane arv kindlasti täis.

Katre Arula lausus, et on selliseidki kauplejaid, kes registreerivad ennast alles viimasel minutil. Seda põhjusel, et Eestis toimub samal ajal teisigi sarnaseid üritusi ja kui kellelgi neist pole õnnestunud ennast mujale registreerida, siis tuleb osa neist viimasel minutil Põltsamaa laadale.  

Saab ise küünlaid teha

Käsitöölaada korraldajad tahaksid näha uusi ja senisest erinevate toodete pakkujaid, mistõttu registreeritakse kauplemiskohti rohkem ka kultuurikeskuse esisele platsile. Õues hakkavad kauplema eelkõige toidukaupade müüjad. Varasemast erinev on seegi, et käesoleval aastal saab müüma  registreeruda ka interneti teel, kuid see pole ainus võimalus. Ära pole unustatud ka kohalikku käsitöötegijast memme, kes saab ennast müüjana kirja panna kultuurikeskuses. Traditsiooniliselt tegutseb käsitöölaadal lastehoid. Ajal, mil ema-isa laadal ringi liiguvad ning jõuluvana kotti täidavad, on lapsel võimalus koos eakaaslastega lustida. Töötubasid korraldavad tänavu lasteaed Mari ning Emadeklubi. Uudisena pakub laadal oma tooteid Võhma küünlavabrik ning huvilistel on võimalik ka ise küünlaid valada.

Laadaloterii korraldab Põltsamaa Käsitööselts. Meeleolu aitavad luua ja üleval hoida kohalikud isetegevuslased, nende seas lapsed. Et laadakülalistel oleks võimalik laval toimuvat paremini jälgida, jäetakse lava ette rohkem ruumi.

Laadale tuleb loomulikult ka jõuluvana, kellele lapsed  esineda saavad.

Käsitöölaada külastajal tuleb osta pilet, koos pääsmega ulatatakse igale laadalisele piparkook.

Traditsiooniline Põltsamaal toimuv käsitöölaat saab teoks kohalike MTÜ-de ja Põltsamaa kultuurikeskuse koostöös.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus