Endises restoranihoones hakkab tegutsema noortekeskus

Homme avatakse Põltsamaal Veski tänaval, majas, mida kesk- ja vanemaealised linlased “Ranna” restoranina mäletavad, uus noortekeskus. 

Noorteühenduse Juventus juhatuse esimehe Heidi Paaborti sõnul oli  juba ammu plaan rajada nüüdisajastatud avatud noortekeskuse uus hoone. Tänu mitmete õnnelike juhuste kokkulangemisele on see idee nüüd realiseerunud.

Viis aastat tagasi avati noortekeskuse hoone Põltsamaal Allika tänaval. Siis valmis ka pilootprojekt, selgitamaks välja, kas Põltsamaa üldse vajab noortekeskust. Projekti raames tehtud uuring näitas, et seda on Põltsamaale vaja. Lisaks sai projekti põhjal selgeks, millised lisateenused võiksid veel noortekeskuse juurde kuuluda. Sellest sündiski idee rajada suurem noortekeskus, kus saaks pakkuda mitmesuguseid teenuseid. Juba tegutseva noortekeskuse vajaduse olid heaks kiitnud mitmed institutsioonid, teiste seas ka politsei, kus mõisteti, et noortekeskuse olemasolu aitab ära hoida nii mõnegi  noorte poolt toime pandava pahateo.   

Läbimõeldud projekt tõi positiivse rahastamisotsuse

Ülemöödunud aasta 30. märtsil kirjutati alla ehitusobjektide vahetamise lepingule, kus endine restoranihoone vahetati Põltsamaal asuva kinomaja vastu. Selle tulemusena vabaneski hoone asukohaga Veski tänav 4.

Järgmisel päeval, 31. märtsil oli viimane päev noortekeskuse rahastamistaotluse esitamiseks. Vaatamata viimasel hetkel sündinud objektide vahetamisele, jõuti noortekeskuse projekt rahastamisvooru esitada. Heidi Paaborti sõnul esitati Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi vastavasse meetmesse 200 rahastamistaotlust ning ainult 47 neist rahuldati, nende hulgas ka Juventuse projekt.

“Küllap kiideti meie projekt heaks seetõttu, et me täpselt teadsime, mida tahtsime, ja see oli selgelt kirjas,” ütles ta. Eraldatud summa suuruseks oli ligikaudu kaheksa miljonit krooni, kus omaosaluse suuruseks kujunes umbes 400 000 krooni. Omaosalust aitasid rahastada Põltsamaa linn ning väikeses mahus haridus- ja teadusministeerium. Renoveeritavale hoonele koostas ehitusprojekti Innopolis Insenerid OÜ ja ehitustööd tegi Eviko AS. Heidi Paaborti sõnul sujus ehitus enam-vähem plaanipäraselt. Siiski selgus tööde käigus tõsiasi, et osa hoone konstruktsioonidest on kasutamiskõlbmatud. Need tuli osaliselt välja vahetada. Seda tööd ehituslepingus kirjas polnud ja hoone valmimise tähtaeg lükkus esialgu plaanitust hilisemaks. Õnneks osutus ehitushange plaanitust odavamaks ja nii ei olnud vaja lisatööde tegemiseks täiendavat rahasummat otsida.

Tegelikult oli renoveeritava hoone valmimisel rehkendatud puhverajaga, mistõttu noortekeskuse planeeritud avamispäeva polnudki vaja edasi lükata.  

Tegevus vajab piirkonna omavalitsuste tuge

Käesoleva aasta alguseks oldi eeltööga niikaugel, et märtsis võis ehitustöödega alustada. Ehitusleping allkirjastati tänavu 1. märtsil. Renoveerimistööd loodeti algselt lõpetada septembris, ent lisatööde vajaduse ilmnemisel lükkus hoone valmimise tähtaeg 30. novembrisse.

Praegu on üldise rõõmu kõrval noortekeskuse juhtide südames ka väike murenoot.  Üheltki Põltsamaa piirkonna omavalitsuselt, kust Juventus soovis kaasrahastust erinevate projektide omafinantseeringuks, pole veel ametlikku teadet laekunud. Noortekeskuse ülalpidamiseks kulub tuleval aastal  750 000 krooni. Heidi Paabort lausus, et nad on juba lisaks mitmeid projekte kirjutanud, et lisaraha taotleda.

Praeguseks on renoveeritud noortekeskuse hoones seadmed ja mööbel paika saanud ning ees ootab kaunilt renoveeritud hoone pidulik avamine. Pidulik avaüritus saab teoks kahes osas. Esmalt oodatakse kõiki koostööpartnereid, kellele on plaanis korraldada  noortekeskuses orienteerumismäng, et inimesed ise  näha saaksid, mis noortekeskuses hästi ja mis ehk veel täiendamist või muutmist vajaks. Mõni tund hiljem oodatakse noortekeskusse noori, kellele esinevad K-Faktor ja kohalik noortebänd. Tipphetk on sümboolse koostöölindi läbilõikamine.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus