Palamusel pärjati noorsootöötajaid

Palamuse kihelkonnakoolimuuseumis tunnustati esmaspäeval Jõgevamaa noorsootöötajaid ning kuulutati välja maakonna noortevaldkonna aasta tegu: selle tiitli pälvis Põltsamaa SOS Lasteküla avamine.

 

Põltsamaa SOS Lasteküla avati 1. juunil ning selle kolmes peremajas elavad lapsed, kes on mingil põhjusel ilma jäänud oma bioloogiliste vanemate hoolitsusest. Ainulaadseks teeb Põltsamaa SOS Lasteküla see, et erinevalt teistest sarnastest küladest kasvatavad seal lapsi mitte ainult emad, vaid abielupaarid. Erinevatest fondidest saadud raha toel lasteküla rajamise eestvedajateks olid SOS Lasteküla Eesti Ühing ja selle tegevdirektor Margus Oro. Põltsamaa lasteküla esitas aasta teo kandidaadiks Pajusi vallavalitsus.

Aasta koostöötegijana tõsteti esile Põltsamaal tegutseva noorteühenduse Juventus juhatuse liiget ja tegevjuhti ning Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse projektijuhti Heidi Paabortit. 1999. aastal asutatud Juventuse juhatuse liikme ja eestvedajana on  Heidi kirjutanud  projekte, otsinud  rahastajaid, organiseerinud  noorsoovahetusi ning genereerinud häid ideid,  mis seotud  noorte elu sisukamaks muutmisega. Suurim Heidi käivitatud projektidest on käsil praegu: peatselt avatakse Põltsamaa jõe kaldal euroraha toel renoveeritud hoones uus noortemaja. Heidi Paaborti kandidatuuri esitas tunnustamiseks noorteühendus Juventus.

Pikaajalise panuse eest noorsootöösse tunnustati Kaitseliidu Jõgeva maleva Tabivere kodutütarde rühmavanemat Tiina Reinesbergi. Tiina on kodutütreid juhendanud 2001. aastast alates. Aastatel 2001-2004 oli tema hoole all ka Tabivere noorkotkaste rühm, mida nüüd juhendab Tiina abikaasa Andres Reinesberg. Praegu on kodutütarde rühmas 15 ja noorkotkaste rühmas 8 liiget. Tiina kandidatuuri tunnustamiseks esitanud Tabivere valla alaealiste komisjoni sekretär Laili Aunap tõstis esile seda, et Tabivere kodutütarde ja noorkotkaste rühmad on aastate jooksul osalenud edukalt kõikides maakondlikes suve-, sügis- ja talvelaagrites ning mitmes üleriigilises laagris, ning seda, et  Tiina pikaajaline tegevus ja isiklik eeskuju on aidanud kaasa noorte kasvamisele täisväärtuslikeks kodanikeks.

Võtab ja annab

„Noorsootöö võtab aega ja jõudu, aga see annab ka palju rõõmu ja häid emotsioone,“ kinnitas Tiina Reinesberg.

Tabiveres pole tema sõnul enam palju pingutada vaja, et noored kodutütarde ja noorkotkaste rühma tuleksid, sest info selle kohta, et seal tore seltskond koos on ning vahvaid üritusi korraldatakse, levib suust suhu.

„Ehkki Tabivere rühmad on kodutütarde ja noorkotkaste laagrites hästi esinenud, pole hea koht eesmärgiks omaette. Tähtsam on ikka koos olla ja midagi kasulikku õppida,“ ütles Tiina Reinesberg.

Kolmes kategoorias tunnustatud said maavanem Viktor Svjatõševilt ning maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna peaspetsialistilt Tiina Tegelmannilt tänukirjad ning kingituseks maakonna logoga vihmavarjud. Lisaks neile peeti kingitustega meeles maakonna noortekogu juhatuse esimeest Mikk Tutti ning kaht head koostööpartnerit, maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna terviseedenduse peaspetsialisti Kadi Eessaart ning Kaitseliidu Jõgeva Maleva kodutütarde instruktor-noortejuhti Olga Jürmat, kelle abiga said teoks maakonna noorte hiljutine alkoholiteemaline debatt ning noorteüritus Koos Olek Kirna õppekeskuses.

Eesmärgiks koostöö

Noorsootöötajate tunnustamisürituse korraldas Jõgeva maavalitsus koostöös maakonna noortekoguga. Sellises vormis nagu tänavu viidi seda läbi esimest korda.

„Et Eesti Noorsootöö Keskus niikuinii palus omavalitsustel esitada kandidaate, keda tunnustada aasta teo, aasta koostöö ja pikaajalise panuse eest noorsootöösse, siis leidsime, et võiksime oma maakonna parimaid ka kohapeal tunnustada,“ ütles Tiina Tegelmann. „Esitatud kandidaatide hulgast parimate valimiseks moodustasime vastava komisjoni. 9. detsembril on Heidi Paabort, Tiina Reinesberg ja SOS Lasteküla Eesti Ühingu esindaja kutsutud ka Eesti Noorsootöö Keskuse poolt Kadrioru lossis korraldatavale tunnustamisüritusele, kus kuulutatakse välja üleriigilise konkursi võitjad.

Tunnustamisüritus algas tegelikult väikese koolitunniga, mille jooksul noorsootöötajate poolt Teeleks „delegeeritud“ Heidi Paabort ja noortekogu poolt Tootsiks „delegeeritud“ Eger Koger pidid vastama kolmele „köster“ Janek Varblase esitatud Lutsu „Kevadet“ puudutavale küsimusele. Veel tuli Heidil tikkimisoskust demonstreerida ja Egeril ära arvata mitmete väidetavalt Tootsi taskust pärinevate vanade esemete otstarve. Kirjutamisharjutuse kaudu said koolitunnist osa ka teised üritusel viibinud. Igaüks leidis nimelt tundi tulles laualt tulevaks aastaks mõeldud kalendermärkmiku, millesse tuli tavalise sule ja tindiga oma nimi kirjutada.

Päev jätkus Änkkülas Mokko turismitalus, kus maakonna noortekogu liikmed korraldasid kokkutulnutele viktoriini ja seltskonda ühte liitvaid mänge. Üheks päeva eesmärgiks oligi tekitada noortekogu ja noorsootöötajate vahel senisest tihedam koostöö.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus