Põltsamaa Fest pöördub tagasi klassika juurde

Ehkki tulevasuvise Põltsamaa Festi kavandamisel on veel mõningaid „lahtisi otsi”, võib juba praegu kindlalt öelda, et ooperigala põhimõttel üles ehitatud kontsert toimub Põltsamaa lossihoovis 30. juulil ning sellel astuvad üles Moskva Novaja Opera solistid.

 

“Konkreetseid nimesid mul praegu veel nimetada pole võimalik. Saan seda teha siis, kui Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten jõulude eel Moskvas lauljatega lepingud ära on sõlminud,” ütles Põltsamaa kultuurikeskuse direktriss Irja Targama.

Meie publikule ei pruugi külalisesinejate nimed siiski suurt midagi öelda: tegemist on noorte ja andekate lauljatega, kes on Venemaal endale juba nime teha jõudnud ja korra-paar Eestiski edukalt esinenud, ent kes üldiselt alles alustavad oma tähelendu. Et see kõrge saab olema, võib aga juba praegu ette ennustada, sest tegemist on, nagu öeldud, noorte andekate lauljatega.

Klassika koos Klasiga

Ooperigalal esitamisele tulevad aariad ja duetid pärinevad kõige tuntumatest klassikalistest ooperitest. Novaja Opera solistidele on nende esitamisel toeks mõned Vanemuise teatri lauljad ning Vanemuise Sümfoonikud maestro Eri Klasi dirigeerimisel.

Põltsamaa Festi korraldamisel ongi koostööpartneriteks Põltsamaa kultuurikeskus ja linnavalitsus ning Eesti Kontsert ja Vanemuise teater, sündmuse suurtoetajaks on AS Põltsamaa Felix. Sündmuse turunduspoole võtab enda kanda Eesti Kontsert.

“Ootame Festi ajaks lossihoovi 1800 kuulajat,” ütles Irja Targama. “Kohaliku publiku jaoks on meil plaanis kevadel müüki panna piiratud kogus sõbralikuma hinnaga pileteid. Nende müügi kohta jagame infot üksnes oma piirkonna ajalehtedes, st Vooremaas ja Vali Uudistes.”

Kui solistide nimed selguvad, nagu öeldud, jõuluks, siis täispakett Põltsamaa Festi kohta käivat infot avalikustatakse märtsi viimasel nädalal Põltsamaa veinikeldris korraldataval pressikonverentsil. Praegu pole ju näiteks veel teada kontserdi pealkiri ega pääsmete hinnad.

<span style=”FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 10pt; mso-ansi-language: ET” lang=”ET”>Loodetakse „uut hingamist”

Klassikalise kavaga kontserti võib nimetada naasmiseks Põltsamaa Festi algse näo juurde: mõnedel vahepealsetel aastatel on lossihoovis kuulatud ju ka muusikali- ja filmimeloodiaid, rahvamuusikast inspireeritud koorilaule ja muud. Tänavu aga lossihoovi suurt kontserti ei korraldatudki.

“Tahamegi nüüd justkui väikese joone vahele tõmmata ja Põltsamaa Festile n-ö uue hingamise anda,” ütles Irja Targama. „Klassikalise muusika juurde tagasi pöördumine oli meiepoolne soov ja ka Eesti Kontserdi esindajate arvates sobib klassika meie lossihoovi kõige paremini.”

Nii Põltsamaa kultuurikeskus, Põltsamaa linnavalitsus kui ka Eesti Kontsert on Targama sõnul huvitatud pikemast kui üheaastasest koostööst Põltsamaa Festi korraldamise alal.

Ehkki sündmusele loodetakse, nagu öeldud, uut hingamist, ei peetud kahepäevast Festi tuleval aastal siiski veel otstarbekaks korraldada. Plaanis on ettevõtmist laiendada vastavalt sellele, kuidas inimeste rahakotid masuajast ja eurole üleminekust „toibuvad”.

Põltsamaa Festi 2011 pääsmed lähevad müüki pärast märtsikuist pressikonverentsi.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus