Peeti maakonna esimene robootikavõistlus

 

Eelmise kolmapäeva pärastlõunal kogunes Jõgeva Ühisgümnaasiumi aulasse kuusteist robootikahuvilist noormeest kolmest maakonna koolist, et omameisterdatud Lego robotid sumoringis kokku lasta ning võitja välja selgitada.

Enne seda, kui robotid võistlema lasti, tuli poistel need kõigepealt kokku panna. Lego Mindstorm robotikomplekt koosneb üsna algelistest osadest. Keskmise koolipoisiranitsa suuruses kohvris on hulk lahtreid, kus asuvad pisidetailid ja andurid. Ühest kohvrist annab kokku lappida ühe sumoroboti. Mitmesuguseid tulesid-vilesid on karbis nii palju, et tehnikavõõral inimesel lööb silme eest kirjuks.

Jõgevamaa esimeselt robootikavõistluselt osa võtnud Jõgeva Ühisgümnaasiumi, Gümnaasiumi ja Laiuse Põhikooli poisid on neid roboteid oma koolis huviringis kokku klopsinud ja seadistanud juba pikemat aega. Seega ei valmistanud ehitamine neile mingit probleemi.

Lego Mindstorm roboti stardikomplekt maksab umbes 5500 krooni. Robootika huviringe ja robotite ostmist toetab 98 protsendi ulatuses sihtasutus Tiigrihüpe. Viie ja poole tuhande krooni eest saab osta ühe baaskomplekti, millest annab valmistada ühe tervikliku sumoroboti. Lisaks on võimalik osta ka täiendavat varustust. Laiuse Põhikooli robootikaringi juht Rain Sirel rääkis, et Lego Mindstorm robotile on võimalik juurde osta ka andureid, millega annab muu hulgas mõõta ka õhu niiskust ning mulla Ph taset. Seega on Lego robot kõike muud kui pelgalt mänguasi. 

Masinad juhivad end ise

Robotid seadistatakse arvutis vastava programmi abil. Programmiga saab valida, kui kiiresti masin liigub, kui tundlikud on tema nägemissensorid ehk “silmad” ning kuidas masin reageerib helile ja valgusele. Lisaks roboti aju seadistamisele, tuli masin muuta ka väliselt selliseks, et ta suudaks ringis oma vastase välja lükata. Roboti ehitamisel piirasid noorte inseneride fantaasiat vaid kaalu ja mõõtmeid määravad reeglid. Sumorobot ei tohtinud reeglite kohaselt kaaluda rohkem kui üks kilo ja selle küljed ei tohtinud olla pikemad kui 20 sentimeetrit.

Võistlustel moodustati üheksa võistkonda, igal oma robot. Robotid kohtusid väikeses sumoringis, ülesandeks vastane ringist välja tõrjuda. Võitlusareen oli must ning valge servaga. Just valge serv oli robotitele orientiiriks. Üks matš kestis kolm minutit või seni, kuni vastane oli ringist välja tõrjutud.

Roboteid ei juhitud kaugjuhtimispuldiga, masinad pidid ise pärast käivitamist vastase üles leidma ja selle ringist välja lükkama. Sel ajal kui tehnosumokad miniareenil võitlesid, ei saanud nende loojad oma kätetööd kuidagi aidata ega suunata. Moraalseks toeks oli vaid  oma kübermaadlejale kaasa elamine. 

Maakonna tšempioniks JÜG poiste kätetöö

Matše oli erinevaid. Oli kohtumisi, kus kumbki masin ei suutnud vastast leida, ning oli tõeliselt võitluslikke matše, kus kahe masina kokkupõrke tagajärjel jäi areenile maha ühe või teise tehnikaime keredetaile. Võistlustel oli edukaim Jõgeva Ühisgümnaasiumi poiste Ivor Piiri ja Marger Krummi loodud Roboahv-1, kes võitis kõik vastased. Roboahvi esiosa oli nagu buldooser. Masinal “silmad” olid asetanud nii, et see leidis vastase üsna kiiresti. Samas ei liikunud Roboahv areenil väga vilkalt, vältimaks suure hooga areenilt väljapõrutamist.

Sel korral said kõik osalejad auhinnad. Ka auhinnalaud oli üsna mehine: seal leidus elektrivoolu mõõtmise tester, mälupulki, mälukaardi pesasid ja muud tehnikaga tegelevale inimesele tarvilikku kraami. Auhinnad aitas noortele tehnikahuvilistele muretseda Jõgevamaa Omavalitsuste Liit.

Nii mõnigi Jõgeva maakonna kool on osalenud üleriigilisel “Robomiku” võistlusel ja tehnikapäeval Tartu Kivilinna Gümnaasiumis.

Selleks, et robootikat maakonna koolides propageerida, ühendasid Jõgeva Ühisgümnaasiumi ja Gümnaasiumi füüsikaõpetajad Heli Toit ja Vello Mägi oma jõud ning korraldasid maakondliku robootikavõistluse. Võistlustel tegid kahe Jõgeva kooli füüsikaõpetajad ka kohtunikutööd. “Avastart oli õpilastele huvitav ja nähes seda indu, millega osaleti, on organiseerijate soov muuta võistlused traditsioonilisteks ja kaasata võimalikult suur arv maakonna koole,” ütles Vello Mägi.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus