Šotlaste nutikus üllatas pea igal sammul

Jõgevamaa Koostöökoja õppereisi Šotimaale Aberdeeni üks läbivamaid teemasid oli maapiirkondade ettevõtluse mitmekesistamine — taaskord “nähtus”, mis meie talupidajate seas veel vähe levinud on.

Nägime mitmeid väiketootjaid, kes on täiendanud traditsioonilist lihaveisekasvatust kas lüpsikarja pidamisega, elektrienergia tootmisega või majutusteenuse pakkumisega. 

Põnev vabaaja keskus

Heaks näiteks, kuidas oma toodangule lisandväärtuse andmise läbi kasumit suurendada, oli Mackies farm Rothienormanis. Juba kuuendat põlvkonda ühe pere käes olnud farmis on läbi aegade peamiseks tegevusvaldkonnaks olnud lüpsikarja kasvatamine.

Iga uus põlvkond on lisanud põhitegevusele midagi uut ja praeguseks toodetakse kohapeal lisaks traditsioonilistele piimatoodetele ka jäätist ja kartulikrõpse.  Viimase uuendusena tehakse kohapeal valmis ka jäätisepakendid ning kasutusele on võetud tuuleenergia.

Meie lühikese õppereisi külastuskohaks oli ka Deeside Activity Park – veel üks näide traditsioonilise põllumajandustegevuse mitmekesistamisest. Farmerid Ken ja Margaret Howie on peamiselt põllumajandusega tegelevasse piirkonda rajanud põneva vabaajakeskuse, kus on võimalik tegeleda nii jahinduse, kalanduse kui ka ATV-sõitude ja vibulaskmisega. Peremees tutvustas uhkusega oma lastele mõeldud mängutuba ja vastvalminud seminariruume.  

Traditsiooniline lihaveiste kasvatamine

Külastasime Šoti Põllumajanduskolledžit, kus meid võtsid vastu  prodekaan dr Stuart Wale, Šoti farmide programmi nõustaja Peter Cook ning Aberdeeni Leader piirkonna koordinaator Vicky Thomson. Saime ülevaate õppeasutusest, Šotimaa põllumajandustegevusest ja Leader programmist Aberdeeni piirkonnas. Lühike seminar oli väga heaks sissejuhatuseks meie reisile, kuna järgnevate päevade jooksul saime kõne all olnut ka oma silmaga  näha.

Programm viis meid edasi George ja William Ritchi farmi Oldmeldrumis. Farm tegeleb aberdeen-anguse ja limusiini tõugu lihaveiste kasvatamisega ja on tüüpiliseks näiteks piirkonnale omastest väikestest perefarmidest. Nii, nagu paljud teisedki Aberdeeni veisefarmid, müüvad Ritchid oma toodangut kohalikule lihakaupmehele ja hulgiostjale, kes varustab Inglismaa juhtivaid restorane ja hotelle.

Aberdeeni piirkonna uhkuseks on kahtlemata aberdeen-anguse tõugu lihaveised. Just seda tõugu veiste aretamisega alustasid  1860. aastatel Ballindallochi lossiomanike esiisad. Ka tänapäeval hoitakse peamiselt küll turismile orienteeritud Ballindallochis lihaveiste tõuaretust au sees. Nii karju kui ka üksikuid tõuloomi müüakse Šotimaal oksjonitel, mis toimuvad regulaarselt suurtes oksjonikeskustes. Iga päev toimuvatel oksjonitel müüakse sadu loomi päevas ja õppereisil nähtud  Aberdeeni ja Põhjapiirkonna eluskarja turg Inverurie`s jättis kahtlemata kõikidele meie reisiseltskonnas unustamatu elamuse. 

Ühiselt tegutsemine võimaldab investeerida

Huvitav ja elevust tekitanud külastuskoht oli meie reisiseltskonnale ka Aberdeeni Teraviljaühistu.  Tegemist on kaasaegse ettevõttega, mis tegeleb teravilja kuivatamise ja ladustamisega. Ligi 70 000 tonnise ladustamisvõimalusega ettevõte kuulub farmerite ühistule. Meie jaoks veel harjumatu koostöövorm on sealsetele farmeritele palju kasu toonud. Ühiselt tegutsemine võimaldab enam investeerida kaasaegsetesse seadmetesse ning tõsta seeläbi oluliselt toodangu kvaliteeti ja suurendada kasumit. 

Loomulikult ei saa Šotimaad külastades ei üle ega ümber kuulsast viskist ja unustamatutest lossidest. Kõrgete korstnatega väikesi  viskitehaseid hakkas silma kõikjal. Meie külastasime Glen Garioch’i viskitehast ja külastuskeskust. Väike, vaid ühele perele kuuluv ettevõtmine on saanud lisaks Jaapani kapitali, mis on võimaldanud säilitada firmal oma traditsioonilise vormi, kuid on sisult igati nüüdisaegne.

Meie reisiseltskond koosnes 22 erinevate  elualade  esindajast. Võib öelda, et õppereis läks igati korda – saime näha kaunist Šoti mägismaad, nautisime imeilusaid vaateid. Ja kahtlemata tekkis hulgaliselt uusi ideid, mida oma maakonnas ellu viia.

i

KAIRE SARDIS, ÜLLE VEIDER

blog comments powered by Disqus