Põltsamaa jõulukuusk võiks olla kultuurikeskuse ees

Eestlaste elurütm käib ikka jaanist jõuludeni ning pärast talviseid pühi hakatakse taas jaanipäeva ootama. Jõuluajal me aga kuuseta läbi ei saa, see on aastalõpu pühade sümbol ja tõelise rõõmsa meeleolu looja.


Kõikide Eesti linnade ja teistegi suuremate asulate keskväljakut kaunistab jõulukuul ja uue aasta alguses nägus jõulupuu. Paraku on Põltsamaa linna eripäraks traditsioonilise keskväljaku puudumine ja seetõttu on ka linna jõulukuusk asunud erinevates paikades.

Nõukogude ajal asus linna jõulukuusk, sel ajal küll näärikuusk, Põltsamaa jõe ääres, üsna praeguse loomakliiniku lähedal. Nüüdki asub linna jõulukuusk jõele üsna lähedal, aga teisel kaldal. Kahju ainult, et praegu jääb jõulupuu paljudele märkamatuks. Teisel pool jõge paikneva vallavalitsuse hoone tänavapoolsetest akendest paistab see küll hästi kätte, aga paraku mitte linnas liikuvale rahvale. Põltsamaa elanik Üllar Sõmera on välja pakkunud idee paigaldada linna jõulukuusk otse suure ringtee keskele, kus see oleks oluliselt paremini nähtav. Ideena on see ettepanek kindlasti väga hea.

Kui sõita Tartu maanteed mööda ringtee suunas, mida kahelt poolt palistavad puud on pimedal ajal uhkes tuledesäras, paistaks ringtee haljasalal kätte ka linna jõulukuusk ja see vaatepilt oleks kahtlemata kaunis. Miinuseks on aga asjaolu, et kuuse juurde pääsemiseks tuleks ületada üsna tiheda liiklusega sõidutee. See oleks väga ohtlik, eriti lastele.

Ka ei saaks suuremaid pühadeaegseid rahvakogunemisi selles kohas korraldada.

Seega tuleb leida linna jõulukuusele sobivam asukoht. Eeskujuks võiks võtta Jõgeva, kus kõrge, sirge ja sihvakas jõulukuusk on kultuurikeskuse ees, ning suureks plussiks on seegi, et tegemist on kasvava puuga.

Ka Põltsamaal võiks linna jõulukuusk olla kultuurikeskuse esisel platsil ja parim koht oleks selle hoone poolt vaadates teisel pool Kuperjanovi tänavat. Sealsamas kõrval on olemas post elektrikilbiga, nii saaks  lambid lihtsalt vooluvõrguga ühendada. Ka jõuluaegseid üritusi oleks selles paigas ohutu korraldada ning seal on ka rahvale piisavalt ruumi. Pealegi on kultuurikeskuse akendestki kena tuledesäras kuuske vaadata.

Kui niisugune idee toetamist leiaks, tuleks tuleval kevadel ja suvel ettevalmistustööd ära teha.

TOOMAS REINPÕLD, ajakirjanik

blog comments powered by Disqus