Jõgevamaa lapsed sel pühapäeval Laulukarussellis

Pühapäeval kell 18.40 on Eesti Televisiooni eetris konkursi Laulukarussell 2010 kaheksas ning üksiti viimane eelvoorusaade, milles esinevad ka Jõgevamaa laululapsed — Lisa Pajo ja Madera Rummel Põltsamaalt ning Neidi Kull Tabiverest.

 

Lisa astub üles 3-7-aastaste, Neidi 8-10-aastaste ning Madera 11-13-aastaste vanuserühmas. Laulutüdrukuid juhendavad vastavalt Tiia Kaeramaa, Triin Saariste ja Triin Norman. Konkureerida tuleb neil Tartu linna ja Tartumaa ning Võrumaa eakaaslastega.

Tänavuse Laulukarusselli eripäraks on see, et eelvooru saated on salvestatud mitte telestuudios, vaid Estonia kontserdisaalis ning Vanemuise, Pärnu ja Jõhvi kontserdimajas. Neid haldav Eesti Kontsert ongi tänavuse Laulukarusselli puhul Eesti Televisiooni koostööpartner. Salvestusring algas 18. septembril Jõhvi kontserdimajast ning lõppes 9. oktoobril Estonia kontserdisaalis. Meie laululapsed osalesid 2. oktoobril Vanemuise kontserdimajas toimunud avalikul lindistusel, kus lauljaid hindasid dirigent Hirvo Surva, laulja Birgit Õigemeel ning laulev näitleja Ott Sepp. Lauljaid saatis, nagu mujalgi, Laulukarusselli ansambel Urmas Lattikase juhtimisel ning külalistena astusid lavale žürii liige Birgit Õigemeel ja klassikalist muusikat viljelevad interpreedid.

Avalik lindistus

Ehkki tegemist oli avaliku kontserdiga, millele kõik soovijad pileteid osta said, hõivasid Lisa Pajo juhendaja Tiia Kaeramaa sõnul suure osa saalist siiski noorte lauljate pereliikmed, sõbrad ja teised poolehoidjad.

“Kontserdisaalis on õhkkond pisut teine kui telestuudios,” ütles Tiia Kaeramaa, kes ka varem oma õpilastega Laulukarusselli salvestustel on käinud. “Nii suure saalitäie publiku ees seismine paneb lapse närvid ehk natuke rohkem proovile. Samas ei saa öelda, et kontserdisaali variant telestuudio omast halvem oleks. Eks ajapikku tule ikka süsteemi muuta ja uusi asju proovida.”

Tiia Kaeramaa sõnul pidasid kõigi meie laululaste närvid vastu ja nad esinesid väga kenasti. Zhürii otsus öeldi kontserdil kohe välja ning keegi ei keelanud tulemusi ka avalikustamast, ent kui need siin ja praegu ära trükiksime, poleks saadet pühapäeval enam nii huvitav vaadata.

Noorima Jõgevamaa laululapsena televooru pääsenud Põltsamaa Mari lasteaia kasvandik Lisa Pajo sai hiljuti seitsmeaastaseks. Küsimusele, kuidas sellises vanuses lapsi hästi laulma panna õnnestub, vastas sama lasteaia direktor Tiia Kaeramaa, et nii väikeste lauljate puhul mängivad tööst ja treeningust suuremat rolli geenid ja peretraditsioonid.

“Lisa vanaema laulab kooris, vanaisa mängib puhkpilliorkestris ning ka ema on hea laulja. Seepärast polegi imestada, et ta on oma eakaaslaste enamikust tunduvalt musikaalsem,” ütles Tiia Kaeramaa.

Soe suhtumine

“Neidi Kulli jaoks oli see samuti esimene ülesastumine nii suure publiku ja telekaamerate ees,” ütles Triin Saariste. “Kindlasti oli ta natuke närvis, aga selle, milleks ta suuteline on, tegi ta ikkagi ära. Mine tea, võib-olla närveerisin mina saalis rohkemgi kui tema.”


Ka Triin Saariste arvas, et Jõgevamaa laulupiigad esinesid hästi.

“Julgen seda väita ka Madera juhendaja Triin Normani eest, sest rääkisime pärast kontserti temaga sel teemal. Madera on muidugi juba kogenud esineja: ta on varemgi Laulukarusselli televooru jõudnud,” ütles Triin Saariste.

Tema meelest oli saate salvestamine avalikul kontserdil toredamgi kui telestuudio seinte vahel, sest seal tuli vähem esile võistlusmoment ja rohkem see, et kõik, kes televooru jõudsid, ongi juba võitjad. Ka saatejuhtide ja kaadritaguste taustajõudude suhtumine lastesse oli Triin Saariste sõnul soe, hooliv ja julgustav.

Laulukarusselli kaheksas eelvoorusaates astub ühtekokku üles 96 paremat laululast kõigist Eesti maakondadest ja suurematest linnadest. Eelvoorudest pääseb 24 lauljat edasi kahte poolfinaalsaatesse, kus omakorda selgitatakse välja 12 finalisti.

Eesti Televisioon korraldab konkurssi Laulukarussell juba kaheksateistkümnendat aastat.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus