Ainult töökorras suitsuandur päästab elu!

Käesoleva aasta alguses põlesid Jõgevamaal Voore külas kahekorruselise elumaja korteris voodiriided ja madrats. Suitsu täis korterist õnnestus päästa meesterahvas.

Toast kapi pealt leidsid päästjad laest alla võetud ning patareita suitsuanduri. Kas muutus andur tüütuks, kui andis piiksumisega märku tühjenevast patareist, või tekitasid asjatuid häireid köögist tulevad söögiaurud, mille tõttu peeti õigeks andur eemaldada, on praegu teadmata.

See on üks suhteliselt õnnelikult lõppenud juhtum, kuid alates suitsuanduri kohustuslikuks muutumisest on Eestis aset leidnud märksa traagilisemate tagajärgedega õnnetusi, kus on ilmnenud, et hoiatusseade oli laest alla võetud. Kurb on tõdeda, et enamiku inimohvritega lõppevate tulekahjude puhul puudub elamust suitsuandur või on seade mingitel põhjustel laest eemaldatud. Põhjusi, miks andur alla võetakse, võib olla mitmeid. Suuremalt jaolt on need seotud häiretega, mille põhjuseks pole tulekahju. Andur annab valehäiret, kui:

*on paigaldatud köögi või vannitoa lähedusse ning aurud käivitavad seadme

*patarei tühjeneb ning sellest annavad märku harvad signaalid

*on paigaldatud suitsetamise koha lähedusse ja sigaretisuits käivitab anduri

*on puhastamata ja seadmesse kogunenud tolm käivitab selle asjatult. Samas takistab tolm seadme õigeaegset reageerimist tulekahjule.

Tegematajätmine ei vabasta vastutusest, kokkuhoid läheb kalliks. Enda ja oma lähedaste turvalisuse tagamiseks vaheta õigeaegselt patarei, puhasta andurit paar korda aastas tolmuimeja või tolmuharjaga ja vajadusel paigalda seade ümber kohta, kus ei teki valehäireid. Parim koht andurile on tube ühendav koridor või magamistoa uksetagune. Andur tuleb paigaldada võimalikult ruumi keskele. Kasulik on paigaldada andur igasse magamistuppa ja elutuppa. Mitmekorruselises elamus peab andur ohutuse tagamiseks olema igal korrusel. Ühe anduri katvus on maksimaalselt 60 ruutmeetrit.

Juhime veelkord tähelepanu, et elupäästjana on kasu ainult töökorras, laetud patareidega ning nõuetekohaselt lakke paigaldatud suitsuandurist. Seadme töökorras olekut peab regulaarselt kontrollima. Seda tehakse testnupu allavajutamisega, mille järel kõlab häiresignaal.

Lisainfot suitsuanduri ja tuleohutusega seotud küsimuste kohta vaata www.suitsuandurid.ee või küsi päästeala infotelefonilt 1524 (helistamisel kehtib tavatariif).

i

MAREK KIIK, Lõuna-Eesti Päästekeskuse avalike suhete büroo juhtivspetsialist

blog comments powered by Disqus