Kuuenda klassi poiss võitis maleturniiril koolijuhti

Jõgeva Gümnaasiumis sai  teoks esimene koolisisene maleturniir, kus kuuenda klassi poiss Mikk Raudsepp võitis kooli direktorit Taisto Liivandit. Paremad õpilasmaletajad osalevad Põltsamaal peetavatel Jõgevamaa noorte meistrivõistlustel.

Turniiri korraldaja ja peakohtuniku Ants Prii sõnul toimus võistlus šveitsi süsteemis, mis tähendab, et osaleda oli võimalus kõigil õpilastel, õpetajatel ja kooli töötajatel. Võistlus viidi läbi individuaalturniirina seitsmes voorus. Mõtlemisaega oli viisteist minutit. 

Vanaisad õpetavad

Mikk Raudsepal läks korda võita kooli direktorit sellepärast, et aega oli üsna napilt. “Direktor mängis hästi, kuid aeg sai lihtsalt otsa,” ütles Mikk, kes alustas enda sõnul malemänguga kuueaastaselt. “Huvi male vastu tekitas minus vanaisa Toivo Jänes, kellega alati põnev mängida on,” rääkis noormees. Olgu lisatud, et Toivo Jänes, kes on samuti Jõgeva Gümnaasiumi vilistlane, on võitnud males mitmeid meistritiitleid ja auhinnalisi kohti. „Malet on hea mängida ka isaga,” lisas Mikk.

Kaheksanda klassi õpilane Andrei Zevakin märkis, et tedagi on malet mängima õpetanud vanaisa. “Sain kolmanda koha ja medali üle on hea meel,” rääkis Andrei, kes on enda sõnul saanud medaleid teistelgi spordialadel.  

Koolis tegutseb malering

“Jõgeva on olnud võrdlemisi tuntud malekeskus. Maletraditsioonide taaselavdamiseks sai Jõgeva Gümnaasiumi loodud malering, millel on praegu 18 liiget. Mängimist käime koolimajas harjutamas teisipäeviti ja neljapäeviti. Ringi on oodatud kõikide klasside õpilased. Loodetavasti leiab laste ja noorte malehuvi peredeski igakülgset toetust,” rääkis maleringi juhendaja Ants Prii.

“Male soodustab kahtlemata õpilaste arengut, toetab võimet    loogiliselt mõelda, aitab kaasa reaalainete ja teistegi õppeainete omandamisele,” märkis direktor  Taisto Liivandi, kinnitades, et tal on Mikk Raudsepa võidu üle hea meel.

“Ta on tubli ja lootustandev malepoiss,” lisas koolijuht. 

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus